Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Νεκροί δεκάδες ισλαμιστές κρατούμενοι στην Αίγυπτο από ρίψη δακρυγόνων

Νεκροί δεκάδες ισλαμιστές κρατούμενοι στην Αίγυπτο από ρίψη δακρυγόνων

Τουλάχιστον 36 ισλαμιστές κρατούμενοι σκοτώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, στη διάρκεια εξέγερσης σε αιγυπτιακή φυλακή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κρατούμενοι πέθαναν από ασφυξία που προκάλεσαν τα δακρυγόνα που έριξαν οι δυνάμεις ασφαλείας, προκειμένου να αποτρέψουν την απόδρασή τους. Κι ενώ η ΕΕ δηλώνει ότι θα αναθεωρήσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο, το πρωί της Δευτέρας μέλη της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ θα συναντηθούν για να συζητήσουν την κρίση στην Αίγυπτο που έχει στοιχίσει από την Τετάρτη τη ζωή σε 830 άτομα.

Τουλάχιστον 36 ισλαμιστές σκοτώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, στη διάρκεια εξέγερσης σε αιγυπτιακή φυλακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κρατούμενοι πέθαναν από ασφυξία που προκάλεσαν τα δακρυγόνα που έριξαν οι δυνάμεις ασφαλείας, προκειμένου να αποτρέψουν την απόδρασή τους.

Οι επίσημες πληροφορίες είναι αντιφατικές: το υπουργείο Εσωτερικών υποστήριξε αρχικά ότι οι θάνατοι οφείλονταν σε ανταλλαγή πυρών που προκλήθηκε όταν κάποιοι από τους κρατούμενους κράτησαν ως όμηρο έναν στρατιωτικό αξιωματούχο και οχήματα της φυλακής δέχθηκαν επίθεση από άγνωστους ενόπλους.

Αργότερα, το υπουργείο παραδέχθηκε ότι οι θάνατοι οφείλονταν στην εισπνοή δακρυγόνων που έριξαν οι δυνάμεις ασφαλείας για να απελευθερώσουν τον στρατιωτικό αξιωματούχο που κρατούσαν όμηρο οι ισλαμιστές.

Οι 36 κρατούμενοι ήταν μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κατήγγειλαν το περιστατικό ως «ψυχρή δολοφονία».

«Η δολοφονία 35 κρατούμενων αντι-πραξικοπηματιών επιβεβαιώνει την ηθελημένη βία που έχει ως στόχο όλους τους αντιπάλους της εξέγερσης και έπεσαν θύματα ψυχρής δολοφονίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή τους οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Την ίδια ώρα, η ΕΕ δηλώνει ότι θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο, ενώ ο στρατηγός Αλ-Σίσι λέει πως «υπάρχει χώρος για όλους», τονίζοντας, παράλληλα, ότι δεν θα ανεχτεί τη βία.

Ο αρχηγός των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων κάλεσε τους ισλαμιστές να ενταχθούν στην πολιτική διαδικασία, αναφέροντας πως ο στρατός δεν έχει την πρόθεση να καταλάβει την εξουσία.

«Υπάρχει χώρος για όλους στην Αίγυπτο» είπε ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι -ο οποίος παραμένει κρατούμενος σε άγνωστη τοποθεσία μετά την πραξικοπηματική ανατροπή του στις 3 Ιουλίου, της οποίας ηγήθηκε ο ίδιος ο στρατηγός Αλ-Σίσι.

Ανησυχία στην ΕΕ

Το πρωί της Δευτέρας μέλη της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ θα συναντηθούν για να συζητήσουν την κρίση στην Αίγυπτο που έχει στοιχίσει από την Τετάρτη τη ζωή σε 830 άτομα.

Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Χέρμαν Βαν Ρομπάι και του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η ΕΕ θα προχωρήσει τις προσεχείς ημέρες σε «επείγουσα αναθεώρηση» των σχέσεών της με την Αίγυπτο.

Η Ένωση εξέφρασε την ανησυχία της για την κλιμάκωση της βίας τις τελευταίες ημέρες και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Εν τω μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Κυριακή ότι η διακοπή στις πωλήσεις όπλων στην Αίγυπτο αποτελεί ένα ενδεδειγμένο μέσο πίεσης στη χώρα.

«Το ζήτημα της πώλησης όπλων στην Αίγυπτο μπορεί να είναι αυτό που θα δείξει καθαρά τον σκεπτικισμό μας σε σχέση με όσα συμβαίνουν στη χώρα αυτή» τόνισε η Μέρκελ σε συνέντευξή της στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

«Θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ εντός των προσεχών ημερών για να αξιολογήσουν εκ νέου την κατάσταση στην Αίγυπτο», πρόσθεσε.

«Θα εξετάσουμε ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν. Πρέπει να ενεργήσουμε από κοινού, να λάβουμε τα ίδια μέτρα» τόνισε η Μέρκελ, η οποία χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση στην Αίγυπτο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024