Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο χείλος της αβύσσου η Αίγυπτος, σφαίρες στο κέντρο του Καΐρου

Στο χείλος της αβύσσου η Αίγυπτος, σφαίρες στο κέντρο του Καΐρου

Στη βία βυθίζεται όλο και περισσότερο η Αίγυπτος με αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ ισλαμιστών και δυνάμεων ασφαλείας κατά τις διαδηλώσεις για την «Παρασκευή της Οργής» των Αδελφών Μουσουλμάνων. Δακρυγόνα και πυροβολισμοί στην κεντρική πλατεία του Καΐρου, όπου έχουν συγκεντρωθεί κατά χιλιάδες οι ισλαμιστές. Εξήντα νεκροί σε όλη τη χώρα, πολλοί φέρουν τραύματα από σφαίρες. Διπλωματική κινητικότητα στο εξωτερικό. Φωτορεπορτάζ.

Στη βία βυθίζεται όλο και περισσότερο η Αίγυπτος με αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ ισλαμιστών και δυνάμεων ασφαλείας κατά τις διαδηλώσεις για την «Παρασκευή της Οργής» των Αδελφών Μουσουλμάνων. Δακρυγόνα και πυροβολισμοί στην κεντρική πλατεία του Καΐρου, όπου έχουν συγκεντρωθεί κατά χιλιάδες οι ισλαμιστές. Τραύματα από σφαίρες φέρουν πολλά πτώματα ατόμων που σκοτώθηκαν κατά τις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα, τουλάχιστον 60 οι νεκροί σε όλη τη χώρα, οι περισσότεροι στο Κάιρο…

Πορείες και συγκεντρώσεις των Αδελφών Μουσουλμάνων λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την Αίγυπτο και μέσω των ειδησεογραφικών πρακτορείων φθάνουν πληροφορίες για πολλούς νεκρούς σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας στο Κάιρο και άλλες πόλεις. Και, αψηφώντας κάθε κρατική καταστολή, καλούν σε μια ολόκληρη εβδομάδα καθημερινών διαδηλώσεων.

Ισχυρές δυνάμεις του στρατού έχουν αναπτυχθεί με τεθωρακισμένα και άρματα μάχης στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Ένοπλες Δυνάμεις και αστυνομία είχαν προειδοποιήσει ήδη από την Πέμπτη με χρήση πραγματικών πυρών για να αντιμετωπίσουν «έκτροπα» και επιθέσεις σε κρατικές εγκαταστάσεις.

Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών στην πλατεία του Ραμσή στο Κάιρο, ενώ υπήρξαν και ανταλλαγές πυροβολισμών σε συμπλοκές διαδηλωτών και κατοίκων της περιοχής. Σε αυτά τα επεισόδια όπου σκοτώθηκαν 12 άτομα η αστυνομία ήταν σχεδόν απούσα.

Σε άλλα σημεία ένοπλοι πολίτες σε αυτοσχέδια σημεία ελέγχου σταματούσαν και έλεγχαν άλλους πολίτες που ήθελαν να μεταβούν σε διαδηλώσεις των Αδελφών Μουσουλμάνων υποβάλλοντας κάποιους σε σωματικό έλεγχο, κατά το Associated Press.

Τα αιγυπτιακά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν, εν τω μεταξύ, εικόνες στις οποίες διακρίνονται άνδρες να πυροβολούν με καλάσνικοφ από μια γέφυρα του Καΐρου. Από το βίντεο πάντως είναι αδύνατον να αποσαφηνιστεί εάν πρόκειται για ένοπλους διαδηλωτές κάποιας παράταξης ή για αστυνομικούς με πολιτικά οι οποίοι περιπολούν στην πρωτεύουσα μαζί με στρατιώτες.

Δεκάδες οι νεκροί σε όλη τη χώρα

Το Reuters επικαλείται μάρτυρες που δηλώνουν ότι φέρουν τραύματα από σφαίρες τα πτώματα 13 ατόμων που σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις στο Κάιρο και μεταφέρθηκαν σε τέμενος. Αργότερα, μετέδωσε δηλώσεις αξιωματούχων των αρχών ασφαλείς που μιλούν για 50 νεκρούς, και αυτούς μόνο στο Κάιρο.

Άλλες αναφορές μιλούν για 60 νεκρούς σε όλη τη χώρα (52 πολίτες και οκτώ αστυνομικούς), αλλά, και σήμερα, όπως και τις ημέρες που προηγήθηκαν, η διασταύρωση των πληροφοριών είναι δύσκολη.

Τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Ισμαηλίγια στη βόρεια Αίγυπτο, πέντε στην Αλεξάνδρεια, πέντε στη Φαγιούμ στο νότο και οκτώ στη Δαμιένη στις ακτές της Μεσογείου.{{{ map }}}

Ένας νεοσύλλεκτος αστυνομικός σκοτώθηκε από πυρά ενόπλων μέσα από διερχόμενο αυτοκίνητο στο Κάιρο. Μόνο το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 24 αστυνομικοί σε όλη τη χώρα, λένε οι Αρχές, ανεβάζοντας σε 67 τον αριθμό των αστυνομικών που έχουν σκοτωθεί από την Τετάρτη.

Πυρά έχουν ακουστεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου όπου διαδηλώνουν οι υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι -στην Αλεξάνδρεια στο βορρά, στο Μπένι Σουέιφ και το Φαγιούμ στα νότια του Καΐρου, στην Τάντα και στο τουριστικό θέρετρο Χουργάντα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας από αργά το απόγευμα, εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν να σημειώνονται ακόμη και αφού νύχτωσε συγκρούσεις και να υπάρχουν φωτιές σε πολλές περιοχές του Καΐρου.

* Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή στους δρόμους της Υεμένης, της Ιορδανίας, της Παλαιστινιακής Αρχής, του Σουδάν και του Πακιστάν, σε ένδειξη υποστήριξης στον Μοχάμεντ Μόρσι και διαμαρτυρίας για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στην Αίγυπτο. Ακόμη, τουλάχιστον 2.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της Άγκυρας και την Κωνσταντινούπολης, διαμαρτυρόμενοι και αυτοί για την αιματηρή καταστολή των κινητοποιήσεων στην Αίγυπτο.

«Κάτω η εξουσία του στρατού»

Με σύνθημα «κάτω η εξουσία του στρατού» οι ισλαμιστές πραγματοποίησαν μετά την προσευχή της Παρασκευής πορεία από το βορειοδυτικό Κάιρο φθάνοντας στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου διαμηνύουν ότι θα αντισταθούν μέχρι τη νίκη και την αποκατάσταση στην προεδρία του Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος και παραμένει κρατούμενος από τον στρατό σε άγνωστη τοποθεσία.

Η «Παρασκευή της Οργής» ήλθε δύο ημέρες μετά το αιματοκύλισμα των καθιστικών διαμαρτυριών των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Κάιρο. Η βίαιη αστυνομική επέμβαση και οι συγκρούσεις που ακολούθησαν σε όλη τη χώρα κόστισαν τη ζωή σε 638 άτομα–και αυτό κατά τον επίσημο απολογισμό, ανεπίσημα οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι μιλούσαν για πάνω από 2.000 νεκρούς.

Ο στρατός της Αιγύπτου ενίσχυσε από το πρωί σημαντικά τις δυνάμεις του στο Κάιρο. Δυνάμεις του στρατού αναπτύχθηκαν για τη φύλαξη κυβερνητικών εγκατάστασεων, ενώ στους δρόμους αναπτύχθηκαν δεκάδες τεθωρακισμένα και άρματα μάχης.

Μέσω της κρατικής τηλεόρασης ήλθε ταυτόχρονα νέα προειδοποίηση προς τους διαδηλωτές ότι ο στρατός και η αστυνομία θα «αντιμετωπίσουν σθεναρά» οποιαδήποτε παραβίαση του νόμου. Ήδη από την Πέμπτη είχαν προειδοποιήσει πως θα απαντήσουν με σφαίρες στους δρόμους για να αντιμετωπίσουν «έκτροπα».

Αργά την Παρασκευή, ο πολιτικός βραχίονας των Αδελφών Μουσουλμάνων, το Κόμμα ης Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης, τόνισε ότι δεν υποχωρεί και θα συνεχίσει να κινητοποιεί τους οπαδούς του «να καταλάβουν τους δρόμους χωρίς να καταφύγουν στη βία και χωρίς βανδαλισμό».

Όπως συνεχίζει, «ο αγώνας για την ανατροπή αυτού του παράνομου καθεστώτος είναι υποχρέωση, ισλαμική, εθνική, ηθική και ανθρώπινη».

Η διεθνής κοινότητα απέναντι στις εξελίξεις

Άμεσο τερματισμό της βίας στην Αίγυπτο και επιστροφή στον πολιτικό διάλογο, καθώς και έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων την προσεχή εβδομάδα προκειμένου να επανεξεταστούν οι σχέσεις της ΕΕ με το Κάιρο, ζήτησαν από κοινού η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Υπό το βάρος των δραματικών εξελίξεων στην Αίγυπτο, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της ΕΕ πρόκειται να προσέλθουν σε προπαρασκευαστική συνάντηση τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν την κατάσταση και ενδεχόμενες ενέργειες της Ένωσης, καθώς και να προετοιμάσουν πιθανή έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Την ίδια στιγμή, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εκδίδουν αξιδιωτικές οδηγίες για την Αίγυπτο, με την Γερμανία να εντάσσει για πρώτη φορά και τα θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας.

Η θέση της Ουάσινγκτον, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, είναι λεπτή: Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προχώρησε μεν στην εντονότερη μέχρι στιγμής καταδίκη σε βάρος της μεταβατικής κυβέρνησης την Πέμπτη και ακύρωσε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που είχαν προγραμματιστεί, αλλά δεν προχώρησε σε πάγωμα της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κάιρο.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσαν την ίδια στιγμή την μεταβατική αιγυπτιακή κυβέρνηση και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να δείξουν «τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση», σε έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου για το μακελειό στο Κάιρο.

Η έκτακτη συνεδρίαση, η μικρότερης βαρύτητας κίνηση του ισχυρότερου οργάνου των Ηνωμένων Εθνών, δεν κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν, γεγονός που αντανακλά τις σοβαρές διαφωνίες στους κόλπους του Σώματος ως προς τον χειρισμό της κατάστασης.

* Σε μια άλλη εξέλιξη, οι αιγυπτιακές αρχές ματαιώνουν τα ναυτικά γυμνάσια που επρόκειτο να πραγματοποιήσουν από κοινού με την Τουρκία τον Οκτώβριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «ανάμιξη» της Άγκυρας στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου, όπως υποστηρίζουν. Η Τουρκία καταδίκασε την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ του Μόρσι και ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Κάιρο ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε έκκληση για κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να εξεταστεί η «σφαγή στην Αίγυπτο», όπως την χαρακτήρισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024