Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τη χρυσή τομή στο θέμα της άρσης των πλειστηριασμών αναζητά η κυβέρνηση

Τη χρυσή τομή στο θέμα της άρσης των πλειστηριασμών αναζητά η κυβέρνηση

Θέμα χρόνου θεωρείται η σταδιακή άρση των πλειστηριασμών α' κατοικίας, αλλά με δεδομένες τις αντιρρήσεις βουλευτών της συγκυβέρνησης, τα αρμόδια υπουργεία αναζητούν τη χρυσή τομή με στόχο να διαχωριστούν αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν από τους κακοπληρωτές.

Θέμα χρόνου θεωρείται η σταδιακή άρση των πλειστηριασμών α’ κατοικίας, αλλά με δεδομένες τις αντιρρήσεις βουλευτών της συγκυβέρνησης, τα αρμόδια υπουργεία αναζητούν τη χρυσή τομή με στόχο να διαχωριστούν αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν από τους κακοπληρωτές.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη συνέντευξη που παραχώρησε σε πρωινή εκπομπή του Mega.

Ο υπουργός σημείωσε ότι το θέμα μελετάται με προσοχή από τα αρμόδια υπουργεία, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται διαχωρισμός μεταξύ όσων αντικειμενικά δεν είναι σε θέση να πληρώσουν και των κακοπληρωτών.

«Ο άνεργος και ο φτωχός που δεν μπορεί να πληρώσει δεν πρέπει να τους κυνηγά η τράπεζα. Οι κακοπληρωτές όμως πρέπει να πληρώσουν, αλλιώς δεν θα έχουμε στεγαστική πίστη και οι τράπεζες δεν πρόκειται να δώσουν σε κανέναν δάνειο» σημείωσε ο υπουργός.

Το ίδιο επανέλαβε και σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε το Σάβββατο στην «Εφημερίδα των Συντακτών»:

«Θα δείξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική ευαισθησία. Φαντάζομαι όμως ότι κανείς δεν θέλει τους κακοπληρωτές κατά σύστημα να τους εξαιρούμε, διότι αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει τραπεζική πίστη. Δεν πρόκειται ποτέ τράπεζα να ξαναδώσει στεγαστικό δάνειο.»

Ήδη έχει συσταθεί επιτροπή στο υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης, της ΕΛΣΤΑΤ, της ΤτΕ, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, αλλά και καταναλωτικών οργανώσεων.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα του Σαββάτου, η θεσμοθέτηση των παρεμβάσεων προγραμματίζεται να γίνει προς το τέλος του 2013.

Στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η θεσμοθέτηση του όρου «συνεργάσιμος δανειολήπτης», δηλαδή εκείνος που αν και το δάνειό του είναι στο «κόκκινο» και δεν πληρώνει, αναζητά τρόπους συμβιβασμού, προσκομίζει στοιχεία στην τράπεζα και θέλει να μπει σε ρύθμιση.

Στόχος είναι να τεθούν αντικειμενικά κριτήρια, οι λεγόμενες «αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης», ώστε οι τράπεζες να προχωρούν στη συνέχεια σε ρύθμιση.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμούν ότι ο συνδυασμός αυτών των παραμέτρων θα διαφυλάξει αυτούς που αντικειμενικά δεν μπορούν να πληρώσουν, σε περίπτωση που υπάρξει άρση πλειστηριασμών.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ ζητά να παραταθεί έως το 2015 η απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

«Είναι απαράδεκτο, σε μια περίοδο μεγάλης συρρίκνωσης και σε πολλές περιπτώσεις εξαφάνισης του οικογενειακού εισοδήματος, να βάλλεται και το στοιχειώδες δικαίωμα του πολίτη στην κατοικία του» αναφέρει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024