Απορρίπτει ως προϊόν εκτεταμένης νοθείας τα αποτελέσματα των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στη Ζιμπάμπουε ο Μόργκαν Τσβανκιράι, που εμφανίζεται να χάνει ξανά την προεδρία αλλά και την Βουλή από τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Το κόμμα του, είπε, δεν θα αναγνωρίσει θεσμούς που θα προκύψουν από αυτές τις εκλογές και θα εξαντλήσει «κάθε νόμιμο μέσο» -εξελίξεις που αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες για νέο ξέσπασμα μετεκλογικής βίας στη χώρα.

Τα αποτελέσματα για τις βουλευτικές εκλογές δίνουν την πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή στο ZANU-PF του Μουγκάμπε.

Η αναφορά του Τσβανγκιράι προηγήθηκε των επίσημων αποτελεσμάτων για τις προεδρικές εκλογές (ξεχωριστή κάλπη που στήθηκε την ίδια ημέρα), αλλά οι πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει μέχρι τότε από την Χαράρε μιλούσαν και εκεί για επικράτηση του Μουγκάμπε.

Τελικά, η εκλογική επιτροπή ανακήρυξε και επισήμως νικητή της προεδρικής κάλπης τον Μουγκάμπε το απόγευμα του Σαββάτου, πιστώνοντάς του την ψήφο του 61% όσων ψήφισαν.

Aνησυχεί η ΕΕ για την αδιαφανή διαδικασία

Σε ανακοίνωσή της το Σάββατο, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον σημείωσε τις ανησυχίες των «28» για την κατάσταση και τις αμφιβολίες που έχει για τη διαδικασία. Το στρατόπεδο Τσβανγκιράι υποστηρίζει πως δεν επετράπη σε υποστηρικτές του να ψηφίσουν.

Οι Βρυξέλλες, ανέφερε η ανακοίνωση της Άστον, «ανησυχούν για τις φερόμενες παρατυπίες και τις αναφορές για μερική προσέλευση στα εκλογικά τμήματα, όπως και τις αναγνωρισμένες αδυναμίες στην εκλογική διαδικασία και την έλλεψη διαφάνειας».

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να συνεργαζόμαστε στενά με τους διεθνείς εταίρους μας στις ερχόμενες εβδομάδες» σημειώνει η ανακοίνωση.

Η αποτίμηση της εκλογικής διαδικασίας από την ΕΕ αναμένεται καθορίσει την πορεία που θα ακολουθήσει η χαλάρωση των κυρώσεων που έχει επιβάλει στη Ζιμπάμπουε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ