Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανικό καψόνι δημιούργησε ουρές χιλιομέτρων στο Γιβραλτάρ

Ισπανικό καψόνι δημιούργησε ουρές χιλιομέτρων στο Γιβραλτάρ

Η απόφαση των ισπανικών Αρχών να υποβάλουν σε αυστηρούς έλεγχο τα οχήματα που μπαίνουν στη χώρα από το Γιβραλτάρ ή όσα βγαίνουν από αυτό προκάλεσε το Σαββατοκύριακο μεγάλες ουρές: από την Παρασκευή οι καθυστερήσεις για την είσοδο στην Ισπανία ήταν αρκετά μεγάλες ενώ την Κυριακή οι καθυστερήσεις αφορούν την είσοδο στο Γιβραλτάρ. Η κατάσταση εξομαλύνθηκε τη Δευτέρα με παρέμβαση του Βρετανού υπουργού στον Ισπανό ομόλογό του.

Ουρές χιλιομέτρων Ισπανία προκάλεσε η απόφαση των ισπανικών Αρχών να υποβάλουν σε αυστηρούς έλεγχο τα οχήματα που μπαίνουν στη χώρα από το Γιβραλτάρ ή όσα βγαίνουν από αυτό.

Από την Παρασκευή οι καθυστερήσεις για την είσοδο στην Ισπανία ήταν αρκετά μεγάλες ενώ την Κυριακή οι καθυστερήσεις αφορούν την είσοδο στο Γιβραλτάρ.

Λόγω του συνεχιζόμενου προβλήματος, εξηγεί το Λονδίνο, χρειάστηκε η παρέμβαση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, που τηλεφώνησε στον Ισπανό ομόλογό του.

Τελικά, από τη Δευτέρα η κατάσταση εξομαλύνθηκε.

Η Ισπανία είχε διαμαρτυρηθεί στη Βρετανία, που κατέχει τον βράχο του Γιβραλτάρ, με αφορμή τη δημιουργία ενός τεχνητού υφάλου στα νερά έξω από το Γιβραλτάρ.

Κατά την Ισπανία, οι ουρές οφείλονται απλώς στην τήρηση των νόμων κατά του λαθρεμπορίου.

Ωστόσο, όπως δήλωσε στο BBC ο πρώτος υπουργός (Chief Minister) του Γιβραλτάρ, οι έλεγχοι των ισπανικών Αρχών στα σύνορα είναι προσχηματικοί γιατί η Ισπανία «παρενοχλεί» τη Βρετανία με αφορμή των ύφαλο.

Καταγράφηκε μάλιστα και ένα περιστατικό σύλληψης ενός ποδηλάτη, γιατί, παρ’ ότι συνήθως έχουν προτεραιότητα, του ζήτησαν να περιμένει στην ουρά με αποτέλεσμα να διαμαρτυρηθεί.

Προ ημερών η βρετανική πλευρά κατήγγειλε ότι η ακτοφυλακή της Ισπανίας πυροβόλησε στον αέρα κατά Βρετανού με τζετ σκι στα νερά γύρω από το Γιβραλτάρ. Η Μαδρίτη αρνείται ότι συνέβη το περιστατικό.

Η Ισπανία αμφισβητεί την κυριότητα της Βρετανίας στο Γιβραλτάρ, τη στρατηγικής σημασίας μικροσκοπική έκταση γης κοντά στο νοτιότερο τμήμα της Ιβηρικής χερσονήσου, που ελέγχει στα ομώνυμα στενά τη διέλευση των πλοίων από και προς τη Μεσόγειο. Οι δύο χώρες διαφωνούν μεταξύ άλλων και για τα αλιευτικά δικαιώματα στην περιοχή. Ο ύφαλος αποσκοπεί ακριβώς στο να αποτρέψει τους Ισπανούς ψαράδες από το να εισέρχονται στα νερά του Γιβραλτάρ.

To Γιβραλτάρ κατελήφθη από τους Ισπανούς της Γρανάδας το 1492 που εκδίωξαν τους Αραβες. Οι Αγγλοι εμφανίστηκαν το 1704, όταν ο ναύαρχος Σερ Τζορτζ Ρούκ προσάρτησε το βράχο του Γιβραλτάρ στο Στέμμα της Αγγλίας κατά τη διάρκεια του Πολέμου για την Ισπανική Διαδοχή. Η βρετανική κυριαρχία επικυρώθηκε από την Συνθήκη της Ουτρέχτης το 1713 την οποία και ακολούθησαν οι Συνθήκες των Παρισίων 1763 και των Βερσαλιών 1783.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024