Η πρόεδρος του στρατοδικείου όπου δικάζεται ο στρατιώτης Μπράντλι Μάνινγκ με την κατηγορία ότι παρέδωσε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα στο WikiLeaks ανακοίνωσε ότι η απόφαση για την ενοχή του ή μη θα ανακοινωθεί την Τρίτη.

Ο 25χρονος Μάνινγκ, που είναι κατηγορούμενος για τη μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων εγγράφων στην ιστορία των ΗΠΑ, αντιμετωπίζει συνολικά 21 κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Η σοβαρότερη απ’ όλες, η παροχή βοήθειας στον εχθρό, επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Ο ίδιος έχει δηλώσει ένοχος σε κάποια από τα λιγότερα σοβαρά αδικήματα.

Ο Μάνινγκ είχε συλληφθεί το Μάιο του 2010, όταν υπηρετούσε στο Ιράκ ως αναλυτής πληροφοριών. Η διαρροή είχε γίνει στις αρχές εκείνης της χρονιάς.

Οι δικηγόροι του στρατιώτη απέρριψαν τις κατηγορίες της εισαγγελίας ότι πρόκειται για προδότη και τονίζουν, αντίθετα, ότι με τις πράξεις του ο Μάνινγκ ήθελε να ανοίξει, προς όφελος των συμπολιτών του, μία ευρύτερη συζήτηση για την στρατιωτική και διπλωματική πολιτική των ΗΠΑ.

Μετά τη σύλληψή του ο Μάνινγκ κρατήθηκε για σχεδόν ένα χρόνο σε πλήρη απομόνωση και μόνο μετά και από την πίεση ακτιβιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων μεταφέρθηκε σε φυλακή με κάπως χαλαρότερες συνθήκες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters