Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Άμεση προτεραιότητα ο εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών Υγείας

Άμεση προτεραιότητα ο εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών Υγείας

Ο εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών Υγείας βρέθηκε στο επίκεντρο των διαδοχικών συζητήσεων που είχε την Τετάρτη 24 Ιουλίου το ΔΣ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με τον υφυπουργό Υγείας Αντώνιο Μπέζα και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτριο Κοντό.

Ο εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών Υγείας βρέθηκε στο επίκεντρο των διαδοχικών συζητήσεων που είχε την Τετάρτη 24 Ιουλίου το ΔΣ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με τον υφυπουργό Υγείας Αντώνιο Μπέζα και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτριο Κοντό.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, εθίγησαν εκτενώς όλα τα θέματα που αφορούν την λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και των τρεχουσών οφειλών, προς τους παρόχους υγείας και κατατέθηκαν σχετικές προτάσεις για τη στήριξη της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ και την προοπτική δημιουργίας συστήματος, ολοκληρωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Συγκεκρίμενα, οι γιατροί ζήτησαν την άμεση εξόφληση των ληξιπρόθεσμων και τρεχουσών οφειλών, την αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ από 0,6% του ΑΕΠ στο 1% του ΑΕΠ και την επιβολή κοινωνικών πόρων (στον καπνό, οινόπνευμα, ρυπογόνες βιομηχανίες κ.λπ.), ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ζητήθηκε επίσης η ενδυνάμωση της λειτουργίας των μονάδων του ΕΟΠΥΥ, η ανανέωση των συμβάσεων των ιατρών που έχουν λήξει, ή λήγουν το επόμενο διάστημα, ενώ συζητήθηκαν και ζητήματα που αφορούν μισθολογικά και εργασιακά θέματα των ιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε ακόμη την υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με όλους τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς (με αξιοπρεπείς όρους αμοιβής και εργασίας) ώστε να διασφαλίζεται η υγειονομιοκή κάλυψη όλου του ελληνικού πληθυσμού.

Για τα εργαστήρια- και τα διαγνωστικά κέντρα τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, οι γιατροί ζήτησαν να υπάρξει κλιμακωτό rebate, ανάλογα με τον όγκο εργασιών, δαπάνες και πλαφόν οροφής, προκειμένου να υπάρξει προοπτική επιβίωσης των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων.

O Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί ότι ο εξορθολογισμός των δαπανών είναι αμέσου προτεραιότητας, όπως επίσης και η καθολική ασφαλιστική κάλυψη του πληθυσμού (λόγω της μεγάλης ανεργίας) και ο περιορισμός της συμμετοχής των ασφαλισμένων και όχι η αύξηση για παροχή υπηρεσιών υγείας (φάρμακο, εξετάσεις-νοσήλια). Η εφαρμογή ηλεκτρονικής κάρτας υγείας-ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς και τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα είναι αναγκαίες προϋποθέσεις στην παραπάνω κατεύθυνση.

Διαβεβαιώσεις Μπέζα και Κοντού για καταβολή 108 εκατ. ευρώ
Ο υπουργός, αλλά και ο πρόεδρος του ΕΟΠΠΥ διαβεβαίωσαν για την, εντός των ημερών, καταβολή 108.000,000 εκατ. ευρώ προς τους ιατρούς για την εξόφληση όλων των ληξιπροθέσμων οφειλών (μέχρι 31.12.2011) από τις ΥΠΑΔ και την προσπάθεια για εξόφληση και των υπόλοιπων ληξιπρόθεσμων των άλλων Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, των οποίων η εκκαθάριση καθυστέρησε, λόγω οργανωτικής και διοικητικής αδυναμίας, τη στιγμή που τα χρήματα (1,5 εκ. ευρώ) υπάρχουν διαθέσιμα για τους παρόχους υγείας. Επίσης διαβεβαίωσαν ότι αποδέχονται τις εισηγήσεις μας για κλιμακωτό rebate στα εργαστήρια-διαγνωστικά κέντρα.

Επανέλαβαν δε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να ειναι ο κύριος πάροχος υγείας, διαψεύδοντας φήμες περί του αντιθέτου και προανήγγειλαν ενίσχυση των μονάδων και των εργαστηρίων του οργανισμού με παράλληλη ανανέωση συμβάσεων των ιατρών, ενώ μέσα από το νέο νομοσχέδιο (που σε λίγες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή) και θα τακτοποιηθούν μισθολογικά και εργασιακά θέματα, που εκκρεμούν, των ιατρών που εργάζονται στον ΕΟΠΥΥ.

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024