Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τι σχέση έχουν οι άντρες με τη γυναικεία εμμηνόπαυση;

Τι σχέση έχουν οι άντρες με τη γυναικεία εμμηνόπαυση;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το επιλεκτικό ζευγάρωμα των αντρών έχει επηρεάσει σημαντικά τη γονιμότητα των γυναικών με το πέρασμα των χρόνων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το επιλεκτικό ζευγάρωμα των αντρών έχει επηρεάσει σημαντικά τη γονιμότητα των γυναικών με το πέρασμα των χρόνων.

Όπως δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «PLOS Computational Biology», η τάση που έχουν οι άντρες να επιλέγουν οι σύντροφοί τους να είναι μικρότερης ηλικίας, είχε ως αποτέλεσμα εξελικτικά να καταστεί ανούσια η γονιμότητα των μεγαλύτερων γυναικών, κι επομένως να οδηγούνται στην εμμηνόπαυση.

Πιο συγκεκριμένα, οι εξελικτικοί γενετιστές από το Πανεπιστήμιο Μακ Μάστερ βασίστηκαν σε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή, που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες της μελέτης τους. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι, λόγω του επιλεκτικού ζευγαρώματος των αντρών, πρακτικά «δεν υπάρχει λόγος» για τις μεγαλύτερες γυναίκες να συνεχίσουν να είναι γόνιμες. Επομένως, η έλλειψη της αναπαραγωγής δίνει το έναυσμα στην εμμηνόπαυσή τους.

Αυτό το συμπέρασμα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα και εξηγεί γιατί το ανθρώπινο είδος είναι το μόνο από τα θηλαστικά που δεν μπορεί να αναπαραχθεί σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η άποψη που επικρατούσε ήταν ότι η εμμηνόπαυση έρχεται κάποια στιγμή στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ως μια κατάσταση που τις εμποδίζει να συνεχίσουν να αναπαράγονται και αποδίδεται στην «επίδραση της γιαγιάς». Και τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ότι οι γυναίκες χάνουν τη γονιμότητά τους σε μια ηλικία που θεωρείται ότι είναι πιθανό να μη ζήσουν τόσα χρόνια όσα χρειάζεται ώστε να δουν το παιδί τους να μεγαλώνει. Παράλληλα, σε αυτή την ηλικιακή φάση της ζωής τους είναι σε θέση να ασχοληθούν με τη φροντίδα των παιδιών που φέρνουν στον κόσμο τα δικά τους παιδιά, δηλαδή με τα εγγόνια τους.

Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι πιθανή μια μετάλλαξη αυτού του προτύπου, κρίνοντας από το γεγονός ότι στις μέρες μας η μέση γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση στην ηλικία περίπου των 52 χρόνων, παρόλο που -δεδομένου της αύξησης του προσδόκιμου ζωής- πιθανολογείται ότι θα ζήσει για τουλάχιστον ακόμη 30 χρόνια. Επομένως, οι γυναίκες που τεκνοποιούν σε μεγαλύτερη ηλικία είναι πιθανό να καθυστερήσουν και την εμμηνόπαυσή τους, και με τον καιρό να το μεταβιβάσουν αυτό γενετικά και στις κόρες τους.

imommy

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024