Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα τεχνική για τους «ανεγχείρητους καρκινικούς όγκους» του παγκρέατος

Νέα τεχνική για τους «ανεγχείρητους καρκινικούς όγκους» του παγκρέατος

Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος δημιουργεί η εφαρμογή μιας πρωτοπόρου χειρουργικής τεχνικής που δίνει την δυνατότητα αντιμετώπισης των «ανεγχείρητων καρκινικών όγκων».

Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος δημιουργεί η εφαρμογή μιας πρωτοπόρου χειρουργικής τεχνικής που δίνει την δυνατότητα αντιμετώπισης των «ανεγχείρητων καρκινικών όγκων».

Όπως εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής της Κλινικής Μάγιο, Γρηγόρης Τσιώτος, «μέχρι πριν από μερικά χρόνια ο καρκίνος του παγκρέατος που επεκτείνεται στην πυλαία φλέβα, εθεωρείτο μη χειρουργήσιμος. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα σε παγκόσμιο επίπεδο εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς να πεθαίνουν κάθε χρόνο χωρίς να έχουν χειρουργηθεί. Η νέα χειρουργική τεχνική άνοιξε τον δρόμο με αποτέλεσμα σήμερα πολλοί όγκοι στο πάγκρεας, που εθεωρούντο από πολλούς χειρουργούς ‘ανεγχείρητοι’, να είναι πλέον εγχειρήσιμοι».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής της νέας χειρουργικής τεχνικής, είναι η περίπτωση ενός 65χρόνου έλληνα που είχε διαγνωστεί με καρκίνο του παγκρέατος, ο οποίος διηθούσε την πυλαία φλέβα, όπως φάνηκε στην αξονική και μαγνητική τομογραφία.

Ο κ.Τσιώτος και η ομάδα του αφαίρεσε την κεφαλή του παγκρέατος (εγχείρηση Whipple) μαζί με το διηθημένο τμήμα της πυλαίας φλέβας. Στη συνέχεια αντικατέστησε την πυλαία φλέβα με άλλη φλέβα του ίδιου του ασθενή. Έτσι, ο καρκίνος αφαιρέθηκε ολοσχερώς, και ο ασθενής κατέστη ελεύθερος της νόσου.

Με τη νέα χειρουργική τεχνική ο κ Τσιώτος και η ομάδα του έχουν ήδη αντιμετωπίσει 14 ασθενείς στην Ελλάδα με άριστα αποτελέσματα.

«Η αφαίρεση της διηθημένης από παγκρεατικό καρκίνο πυλαίας φλέβας είναι μία πολύ δύσκολη και απαιτητική εγχείρηση, με πάρα πολλές σημαντικότατες τεχνικές λεπτομέρειες. Για τους λόγους αυτούς άλλωστε εφαρμόζεται μόνον από πολύ λίγους χειρουργούς παγκοσμίως. Αξίζει όμως να εφαρμόζεται γιατί δημιουργεί την κρισιμότατη διαφορά μεταξύ απαλλαγής ή όχι από έναν θανατηφόρο κακοήθη όγκο», σημειώνει ο κ.Τσιώτος.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα η εφαρμογή της τεχνικής επιμηκύνει το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο στο πάγκρεας μέχρι και τρία χρόνια.

«Οι ασθενείς που προσβάλλονται από καρκίνο στο πάγκρεας έχουν μέση επιβίωση περίπου τρείς μήνες. Με την τεχνική αυτή, αφαιρώντας τους όγκους, τοποθετούμε τον ασθενή σε άλλη ομάδα πρόγνωσης, δηλαδή μπορεί να έχει ένα προσδόκιμο επιβίωσης μέχρι τρία χρόνια» καταλήγει ο κ.Τσιώτος.

Με την νέα τεχνική το χειρουργείο διαρκεί 6-8 ώρες, ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο 10-12 ημέρες, ενώ επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες ένα μήνα μετά την επέμβαση. Υπάρχουν μετεγχειρητικές επιπλοκές σε ποσοστό 10-20%.

Η συχνότητα καρκίνου του παγκρέατος είναι ένα κρούσμα ανά 30.000 άτομα. Η νόσος προσβάλλει άνδρες και γυναίκες με την ίδια αναλογία μετά την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους.

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο πεθαίνουν από καρκίνο στο πάγκρεας περίπου 500 άτομα, ενώ οι εγχειρήσεις που γίνονται για την αντιμετώπιση του είναι πολύ λίγες για δύο λόγους: πρώτον διότι συνήθως στο 70% των περιπτώσεων οι ασθενείς διαγιγνώσκονται πολύ αργά, όταν έχουν πολλές ηπατικές μεταστάσεις, και δεύτερον διότι οι χειρουργοί που έχουν ειδική εκπαίδευση και εμμπειρία στην χειρουργική του παγκρέατος είναι ελάχιστοι.

health.in.gr

Sports in

«Τρομάζει» η Team USA, διέλυσε τους Σέρβους σε φιλικό (79-105)

Παίζοντας όσο χρειάστηκε, η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ επιβλήθηκε εύκολα της Σερβίας με 105-79 σε φιλική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024