Ανάκτηση της γλωσσικής ικανότητας με διακρανιακή διέγερση
Η μη επεμβατική εγκεφαλική διέγερση βοηθά τους ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο να ανακτήσουν την γλωσσική τους ικανότητα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Stroke.
«Για δεκαετίες, η λεκτική θεραπεία ήταν το μόνο διαθέσιμο μέσο για την αντιμετώπιση της αφασίας στους επιβιώσαντες εγκεφαλικού επεισοδίου», εξηγεί ο Δρ Αλεξάντερ Θιελ, επικεφαλής ερευνητής και επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Μακ Γκιλ του Μόντρεαλ.
Στην μικρή μελέτη που διενήργησε επέλεξε 24 ασθενείς με αρκετές μορφές αφασίας από το κέντρο αποκατάστασης Rehanova και το Ινστιτούτο Max-Planck. Δεκατρείς υποβλήθηκαν σε διακρανιακή μαγνητική διέγερση και 11 σε ψευδή διέγερση (ομάδα ελέγχου).
Η συσκευή διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης διοχετεύει χαμηλής έντασης διέγερση που προκαλεί μυϊκές συσπάσεις στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου.
Στην ομάδα ελέγχου η διέγερση έγινε στην κορυφή του κρανίου με συχνότητα που έκανε τους συμμετέχοντες να νομίζουν ότι δέχονται μικρά ηλεκτρικά σοκ.
Οι ασθενείς της ομάδας παρέμβασης έκαναν 20 συνεδρίες μαγνητικής διέγερσης όπως και η ομάδα ελέγχου και στην συνέχεια ακολουθούσε συνεδρία λεκτικής θεραπείας διάρκειας 45 λεπτών για δέκα ημέρες.
Οι βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν στην ομάδα παρέμβασης ήταν τρεις φορές μεγαλύτερες απ’ αυτές στην ομάδα ελέγχου. Η μεγαλύτερη βελτίωση παρατηρήθηκε στην ανομία, την ανικανότητα ονομασίας αντικειμένων, ένα από συμπτώματα της αφασίας.
Οι επιστήμονες μέσω της εγκεφαλικής διέγερσης, στην ουσία, απενεργοποίησαν το λειτουργικό τμήμα του εγκεφάλου ώστε το επηρεασμένο από το εγκεφαλικό τμήμα να ξαναμάθει τη γλώσσα. Πρόκειται για πρακτική όμοια με τη φυσιοθεραπεία, όπου το επηρεασμένο άκρο μαθαίνει απ’ την αρχή τις κινήσεις που πρέπει να κάνει.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η διακρανιακή μαγνητική διέγερση θα πρέπει να εφαρμόζεται εντός πέντε εβδομάδων από το εγκεφαλικό επεισόδιο, επειδή τα γονίδια που ελέγχουν την διαδικασία της ανάρρωσης τότε πιο ενεργά.
health.in.gr
- Έντι Μέρφι: Συγκίνηση και αποθέωση σε μια βραδιά-ορόσημο για την καριέρα του
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Δεν καταφέρνει να σκοράρει σε τετ α τετ ο Ελ Κααμπί (vid)
- Φωτιά στη Σκιάθο: Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στο πευκοδάσος
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Σπουδαία απόκρουση του Τζολάκη σε σουτ του Ταμπόρδα (vid)
- Λέσβος: Σε τροχιά σύγκρουσης οι κτηνοτρόφοι στον Μεσότοπο – «Δεν δεχόμαστε να πίνουμε νερό με το αίμα των σφαγμένων ζώων μας»
- Νίκολιτς: «Να απολαύσουμε τη στιγμή, αλλά ακόμα δεν έχει τελειώσει τίποτα»
