Μηνύματα για την συμπλήρωση 39 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο απευθύνουν η κυβέρνηση και τα κόμματα.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τόνισε ότι «η 20ή Ιουλίου είναι για τους απανταχού Έλληνες, ημέρα τιμής και μνήμης. Αλλά και ημέρα ανάδειξης της πραγματικής διάστασης του κυπριακού προβλήματος. Ημέρα χρέους».

«Στηρίζουμε, με όλες τις δυνάμεις μας, τη διεκδίκηση λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Λύσης που να βάζει τέλος στην κατοχή και να επανενώνει τη Μεγαλόνησο. Λύσης δημοκρατικής και ευρωπαϊκής. Λύσης λειτουργικής και πραγματικά βιώσιμης» προσθέτει στο μήνυμά του.

Στο μήνυμά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζει ότι το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.

«Ο τερματισμός της κατοχής και των συνεπειών της, η επανένωση της Κύπρου μέσω μίας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ιδιότητας της Κύπρου ως Κράτους Μέλους της ΕΕ παραμένει ο στόχος της Ελλάδας για την οποία το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της» τονίζει.

Και συνεχίζει: «Σε αυτές τις πλέον αντίξοες συνθήκες η Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνο απέδειξε όλα αυτά τα χρόνια την αντοχή της αλλά και εξελίχθηκε σε παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελληνική Κυβέρνηση και όλος ο ελληνικός λαός θα συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό της Κύπρου. Όσοι έχουν πιστέψει ότι οι τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας και της Κύπρου θα προκαλέσουν μεταβολή της πολιτικής μας στο Κυπριακό πλανώνται οικτρά».

Αναφορά στην μαύρη επέτειο της Κύπρο έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στο ξεκίνημα της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. «Σήμερα συμπληρώνονται 39 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Η εθνοκάπηλη στάση της ακροδεξιάς και της ελληνικής χούντας χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για την προαποφασισμένη εισβολή. Τις συνέπειες έκτοτε τις πληρώνει ο κυπριακός λαός.

» Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία δέχεται τις συνέπειες μιας άλλου τύπου εισβολής. Αυτής της τρόικα και του ΔΝΤ. Με ανοιχτά ακόμα τα τραύματα της τουρκικής εισβολής και της κατοχής, έχει να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της. Κρίση που ολοένα θα εντείνεται αν συνεχιστούν τα νεοφιλελεύθερης κοπής μέτρα που επιβάλλονται στον λαό της. Ευθύνες γι’ αυτή την κατάσταση έχει και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία με τη στάση της συνέπραξε σε αυτές τις επιλογές» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το δίκαιο αγώνα του κυπριακού λαού, για να σταματήσει η κατοχή και να εφαρμοστεί βιώσιμη λύση στα πλαίσια της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία και μία ιθαγένεια. Δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα οδηγήσει σε μια Κύπρο ενιαία και αποστρατικοποιημένη και θα συμβάλλει στην ειρήνη και στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Το «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» του 1974 παραμένει σταθερή και απαράγραπτη δέσμευση αγώνα κατά του φασισμού και δέσμευση αλληλεγγύης στους αγώνες του κυπριακού λαού, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού».

Από την πλευρά τους, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τονίζουν ότι «η θλιβερή επέτειος βρίσκει την Κύπρο να δοκιμάζεται σκληρά από την τρόικα, τα μνημόνια και την προσπάθεια αρπαγής του ορυκτού πλούτου της».

Το κόμμα δηλώνει ότι είναι στο πλευρό των Κυπρίων «μέχρι να φύγει ο κατακτητής, μέχρι να γυρίσουν οι πρόσφυγες στα σπίτια τους και να ανταμώσουν με τους εγκλωβισμένους που κρατούν ψηλά την σημαία του Ελληνισμού, μέχρι να κτυπήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες στο Ριζοκάρπασο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας