Σενάρια δράσης για την πρόταση μομφής καταρτίζει το κόμμα του Ραχόι
Την στρατηγική του για το πώς θα διαχειριστεί την ασφυκτική πίεση που δέχεται από την κεντροαριστερή αντιπολίτευση καταρτίζει το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι, με τους Σοσιαλιστές να απειλούν με πρόταση μομφής εάν ο πρωθυπουργός δεν δώσει δημόσια εξηγήσεις για το σκάνδαλο Μπάρθενας. Η τελική απόφαση για το εάν και με ποιον τρόπο θα υποκύψει στις πιέσεις ο Ραχόι να μιλήσει αποκλειστικά για τον Μπάρθενας βρίσκεται στα χέρια του και μόνο, όπως τονίζουν κύκλοι του κόμματος.
Την στρατηγική του για το πώς θα διαχειριστεί την ασφυκτική πίεση που δέχεται από την κεντροαριστερή αντιπολίτευση καταρτίζει το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι, με τους Σοσιαλιστές να απειλούν με πρόταση μομφής εάν ο πρωθυπουργός δεν δώσει δημόσια εξηγήσεις για το σκάνδαλο Μπάρθενας.
Η τελική απόφαση για το εάν και με ποιον τρόπο θα υποκύψει στις πιέσεις ο Ραχόι να μιλήσει αποκλειστικά για τον Μπάρθενας βρίσκεται στα χέρια του και μόνο, όπως τονίζουν κύκλοι του κόμματος στον ισπανικό Τύπο.
Στο ΡΡ έχουν σχηματιστεί δύο στρατόπεδα, όπως αναφέρει η El Pais. Το πρώτο θέλει ο πρωθυπουργός να σηκώσει αμέσως το γάντι του αντιπολιτευόμενου PSOE για πρόταση μομφής, υπολογίζοντας πως η αποτυχία της ψηφοφορίας θα εκθέσει τους Σοσιαλιστές και θα κλείσει οριστικά και αποφασιστικά το ζήτημα.
Αυτήν όμως την άποψη δεν φαίνονται να στηρίζουν τα περισσότερα στελέχη. Πιστεύουν αντιθέτως ότι μία τέτοια διαδικασία είναι άσκοπη, δεδομένης της συγκυρίας αλλά και της δυσφορίας στην κοινή γνώμη, και πρέπει να αναζητηθεί τρόπος να παρακαμφθεί.
Για να γίνει αυτό, ο Ραχόι πρέπει να καταλήξει σε μία φόρμουλα με την οποία δεν θα βρεθεί να μιλά στη Βουλή σε μία συζήτηση για τον Μπάρθενας κατά την οποία θα βάλλεται πανταχόθεν. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει με ειδική ελεγκτική συνεδρίαση, πιθανώς στο τέλος του μήνα, σε διαδικασία με «δικλείδες» για την ασφαλή, για τον πρωθυπουργό, διεξαγωγή της.
Τις τελευταίες ημέρες, οι Σοσιαλιστές διαπραγματεύονται με άλλους σχηματισμούς της αντιπολίτευσης για την κατάρτιση μίας κοινής στρατηγικής που θα αποβλέπει στην απομάκρυνση του Ραχόι, ιδίως μετά τις δηλώσεις του πρώην ταμία του ΡΡ Λουίς Μπάρθενας στον ανακριτή πως είχε παραδώσει προσωπικά στον νυν πρωθυπουργό και την γγ του Λαϊκού Κόμματος Ντολόρες ντε Κοσπέδαλ, φακέλους με 45.000 ευρώ σε μετρητά το 2009 και το 2010.
Οι Ραχόι και ντε Κοσπέδαλ αρνήθηκαν τις αιτιάσεις του Μπάρθενας, με την γενική γραμματέα να τις καταγγέλλει ως «ψεύδη», ενώ από την πλευρά του ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε τη Δευτέρα πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Απολαύστε τη διαδρομή» – Το μήνυμα Μασκ για την επέλαση της ΑΙ
- Amazon: Όχι στη χρήση εικόνων ΑΙ από πωλητές μετά από νόμο της Νέας Υόρκης
- OHE: Εγκρίθηκε η θητεία του επικεφαλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα για ακόμα 4 χρόνια – Ποιοί καταψήφισαν
- Ισπανία: Η πυρκαγιά στη Μαδρίτη έχει ξεπεράσει την ικανότητα κατάσβεσής της – Η ΕΕ στέλνει κι άλλες δυνάμεις
- Οι καύσωνες αυξάνουν τη τουριστική ζήτηση για «ψυχρούς προορισμούς»
- Γιορτή σήμερα 25 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]
- Ξέσπασε ο Νεϊμάρ: «Μπορώ να προπονηθώ ή θα με κρίνετε και γι’ αυτό;» (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442