Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κατάργηση της τρόικας, με έξοδο του ΔΝΤ, ζητά η επίτροπος Ρέντινγκ

Κατάργηση της τρόικας, με έξοδο του ΔΝΤ, ζητά η επίτροπος Ρέντινγκ

Απεμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη και ανάληψη του έργου αποκλειστικά από ευρωπαϊκούς φορείς -με επίκεντρο την Κομισιόν- ζητά η επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ, καλώντας σε «κατάργηση της τρόικας». Το σχήμα, υποστηρίζει, ήταν αναγκαίο στην αρχική κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», αλλά πλέον θεωρεί ότι η ΕΕ έχει τα εργαλεία και την εμπειρία να διαχειριστεί το πρόβλημα· «είναι παράλογο να πρέπει να πληρώνει η Βραζιλία και η Ινδία για την Ελλάδα, η οποία έχει υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ» λέει η Ρέντινγκ.

Απεμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη και ανάληψη του έργου αποκλειστικά από ευρωπαϊκούς φορείς -με επίκεντρο την Κομισιόν- ζητά η επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ, καλώντας σε «κατάργηση της τρόικας».

Το σχήμα, υποστηρίζει, ήταν αναγκαίο στην αρχική κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», αλλά πλέον θεωρεί ότι η ΕΕ έχει τα εργαλεία και την εμπειρία να διαχειριστεί το πρόβλημα· «είναι παράλογο να πρέπει να πληρώνει η Βραζιλία και η Ινδία για την Ελλάδα, η οποία έχει υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ» λέει η Ρέντινγκ σε συνέντευξή της στην Stuttgarter Zeitung.

Η επίτροπος αναφέρει ότι τα μέλη της Κομισιόν περνούν από την ακρόαση και την έγκριση των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, βάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών, οφείλουν να ακολουθούν πολιτική κοινωνικής οικονομίας της αγοράς. Έτσι, υποστηρίζει, είναι σε καλύτερη θέση να το επιτύχει από ό,τι το ΔΝΤ «και για αυτό πιστεύω ότι η τρόικα πρέπει να καταργηθεί».

Εξηγώντας πού διαπιστώνει τα εργαλεία που έχει πλέον αποκτήσει η ΕΕ, αναφέρει το φρένο χρέους και τις συστάσεις που αφορούν συγκεκριμένα μεμονωμένες χώρες. «Αναλύουμε ένα μεγάλο εύρος κριτηρίων για να διαπιστώσουμε πότε υπάρχει κίνδυνος και πότε πρέπει να αναληφθεί δράση, πώς δομείται ο προϋπολογισμός μιας χώρας, πόσο χρέος αναλαμβάνεται» αναφέρει, σημειώνοντας πως στο πακέτο περιλαμβάνεται και η υπό κατάρτιση κοινή τραπεζική εποπτεία.

«Πρέπει να λύσουμε τα ευρωπαϊκά μας προβλήματα στην Ευρώπη, και όχι στα κρυφά αλλά με διαφανή και δημοκρατικό τρόπο» τονίζει. Η Ρέντινγκ το αντιλαμβάνεται αυτό με την συζήτηση και εμπλοκή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των μεταρρυθμίσεων που θα τίθενται ως όροι για την εκταμίευση χρηματικής στήριξης σε κράτη.

Στην επισήμανση πως και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έχει εμφανιστεί αρνητικός στη «μακροπρόθεσμη» απεμπλοκή του ΔΝΤ, η Ρέντινγκ απαντά πως συμφωνεί εάν το «μακροπρόθεσμη» σημαίνει σε ορίζοντα μηνών. «Εάν σημαίνει χρόνια, θα πρέπει να μπω σε αντιπαράθεση με τον φίλο μου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» καταλήγει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024