Την αυτοδιάλυσή του αποφάσισε ο Συνασπισμός εν όψει του πρώτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Το πρωί κλείνουμε το κεφάλαιο του ΣΥΝ και το απόγευμα ανοίγουμε μια νέα σελίδα», συμπληρώνοντας: «δεν διστάζουμε να είμαστε και γκρεμιστές, αλλά και χτίστες». Οι εργασίες του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσουν το απόγευμα.

Την αυτοδιάλυσή του αποφάσισε ο Συνασπισμός εν όψει του πρώτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Το πρωί κλείνουμε το κεφάλαιο του ΣΥΝ και το απόγευμα ανοίγουμε μια νέα σελίδα», συμπληρώνοντας: «δεν διστάζουμε να είμαστε και γκρεμιστές, αλλά και χτίστες».

Η ομιλία του κ. Τσίπρα είχε έντονο συναισθηματικό χαρακτήρα, καθώς ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια μακρά αναδρομή στην ίδρυση και την δράση του ΣΥΝ με πρωτοβουλία των Χαρίλαου Φλωράκη και Λεωνίδα Κύρκου.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο επί των ημερών του οποίου είχε αρχίσει η διαδικασία συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Aναφορά έκανε, επίσης, στην προσφορά του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, κορυφαίου στελέχους του ΣΥΝ μέχρι τον θάνατό του.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ δεν ήρθε για να βάλει ένα τέλος, ήρθε να επικυρώσει μιά νέα αρχή, μια τομή στη συνέχεια, που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, «ο ενιαίος φορέας της ελπίδας που θέλει, ξέρει και μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου, για τη σωτηρία της κοινωνίας από τη μνημονιακή λαίλαπα».

Ο ΣΥΝ, τόνισε ο κ. Τσίπρας, αποτέλεσε ένα πρώτο πείραμα ενότητας, συνεργασίας και αργότερα συγχώνευσης ιστορικών ρευμάτων της Αριστεράς, κόντρα στη παράδοση και στη συνήθεια των διασπάσεων και του κατακερματισμού και γεννήθηκε σε μια ταραγμένη περίοδο για το παγκόσμιο αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα, ως αποτέλεσμα μιας γενναίας επιλογής υπέρβασης των διαφορών της ιστορικής διάσπασης του ’68.

«Θυμόμαστε σήμερα με συγκίνηση» σημείωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, «τη μέρα που ο Λεωνίδας Κύρκος και ο Χαρίλαος Φλωράκης, ξεπερνώντας τον αριστερό εμφύλιο, έβαλαν τις βάσεις για τη δημιουργία του Συνασπισμού. Κι άρχισε έτσι η όμορφη περιπέτεια του κόμματός μας, που ξεκίνησε ως πείραμα ενότητας για να εξελιχθεί σε ό,τι είναι σήμερα».

Ο ΣΥΝ πρωτοστάτησε στη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ, του πιο πετυχημένου πειράματος ενότητας της αριστεράς σε όλη την Ευρώπη, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι το κόμμα του, «βρήκε την κοινωνική δυναμική που αναζητούσαμε χρόνια για να βάλουμε μπρος τη μεγάλη ανατροπή του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος της διαπλοκής, της εξάρτησης, της μίζας, της σαπίλας και της φαυλοκρατίας».

Συντριπτικό «ναι» στην αυτοδιάλυση

Με συντριπτική πλειοψηφία, το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ αποφάσισε την αυτοδιάλυση του κόμματος. Ψήφισαν 513 σύνεδροι. Υπέρ της αυτοδιάλυσης ψήφισαν 505 κατά ψήφισαν 8.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr