Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ιταλίας από BBB+ σε BBB με αρνητικές προοπτικές.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ιταλίας από BBB+ σε BBB με αρνητικές προοπτικές.

Όπως εξηγεί η S&P η υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα αντανακλά την περαιτέρω επιδείνωση των μακροοικονομικών προοπτικών της χώρας που έχει μπει σε φάση ύφεσης μετά από πολλά χρόνια θετικής πορείας.

Η S&P ανέφερε ότι θεωρεί την μακροπρόθεσμη προοπτική του κρατικού αξιόχρεου της Ιταλίας αρνητική, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα έχει «μία στις τρεις πιθανότητες το αξιόχρεό της να υποβαθμιστεί ξανά το 2013 ή το 2014».

Ωστόσο, ο οίκος ανέφερε πως η προοπτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εκ νέου «σταθερή» εάν η κυβέρνηση του Λέτα προωθήσει μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα μπορούσαν να «ωθήσουν την Ιταλία σε ένα υψηλότερο επίπεδο ανάπτυξης» ή εάν άρχιζε αποκρατικοποιήσεις και πωλήσεις κρατικών πόρων ώστε να μειωθεί ουσιαστικά το δημόσιο χρέος.

Ακόμη η S&P αναθεωρεί προς τα κάτω την εκτίμηση για την ύφεση στην Ιταλία, από 1,4% σε 1,9%. Σημειώνει ότι το 2013 το χρέος της χώρας θα είναι στο 129% του ΑΕΠ, ένα από τα μεγαλύτερα από όσα αξιολογεί οίκος και εκτιμά ότι δεν θα αρχίσει να μειώνεται πριν η Ιταλία καταφέρει να έχει πλεόνασμα της τάξης του 5% του ΑΕΠ.

Η νέο αξιολόγηση είναι δύο βαθμίδες πάνω από το όριο για τα ομόλογα-σκουπίδια (junk), το ΒΒ+.

Η Fitch αξιολογεί την Ιταλία σε BBB+, λίγο υψηλότερα από την S&P, και η Moody’s σε Baa2 που είναι περίπου ίδιια αξιολόγηση με αυτή της S&P.

Ο οίκος πρόσθεσε πως αναμένει ότι η κυβέρνηση συμμαχίας υπό τον κεντροαριστερό Ενρίκο Λέτα θα δυσκολευτεί να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2013, συνεπεία των ενδοκυβερνητικών διαφωνιών σχετικά με τα φορολογικά θέματα, στα οποία καταγράφονται αγεφύρωτες διαφωνίες κεντροαριστεράς-κεντροδεξιάς.

Μετά την υποβάθμιση ο Λέτα δήλωσε στην κρατική τηλεόραση RAI ότι «η κατάσταση παραμένει περίπλοκη», προσθέτοντας πως «όποιος νομίζει ότι όλα έχουν λυθεί σε διεθνές επίπεδο πλανάται οικτρά».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr