Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φόβο ότι η παγκόσμια ανάπτυξη μένει από καύσιμα εκφράζει το ΔΝΤ

Φόβο ότι η παγκόσμια ανάπτυξη μένει από καύσιμα εκφράζει το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία, αποδίδοντας την στην επιβράδυνση της οικονομίας στα αναπτυσσόμενα κράτη και στην συνέχιση της κρίσης στην Ευρώπη. Για το 2013 βλέπει παγκόσμια ανάπτυξη 3,1%, όση και πέρυσι, μικρότερη πάντως από το 3,3% που προέβλεπε στην προηγούμενη έκθεση. Για την ευρωζώνη το Ταμείο εκτιμά ότι θα παραμείνει σε ύφεση φέτος, την προβλέπει σε 0,6%, και θα επιστρέψει σε ασθενή ανάπτυξη το 2014.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία, αποδίδοντας την στην επιβράδυνση της οικονομίας στα αναπτυσσόμενα κράτη και στην συνέχιση της κρίσης στην Ευρώπη.

Για το 2013 βλέπει παγκόσμια ανάπτυξη 3,1%, όση και πέρυσι, μικρότερη πάντως από το 3,3% που προέβλεπε στην προηγούμενη έκθεση, τον Απρίλιο. Για όλες τις δυναμικές οικονομίες των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιο Αφρική) προβλέπει κάπως μικρότερα ποσοστά ανάπτυξης.

Για την ευρωζώνη το Ταμείο εκτιμά ότι θα παραμείνει σε ύφεση φέτος –την προβλέπει σε 0,6%– και θα επιστρέψει σε ανάπτυξη της τάξης του 1% το 2014. Καλεί δε σε συντονισμένη δράση για την επαναφορά στην ανάπτυξη.

Ελαφρά μικρότερη είναι η πρόβλεψη για τις ΗΠΑ, που προβλέπει ανάπτυξη 1,7% λόγω των περικοπών στις δαπάνες.

Αντίθετα, για την Ιαπωνία προβλέπει ανάπτυξη 2% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 1,6% και αυτό χάρη στο πρόγραμμα χαλάρωσης νομισματικής πολιτικής από την κυβέρνηση Άμπε. Κάπως καλύτερη και η πρόβλεψη για τη Βρετανία που αναθεωρείται στο 0,9& έναντι 0,7%.

Την επόμενη χρονιά, το 2014, το ΔΝΤ βλέπει παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,8% έναντι 4% που προέβλεπε αρχικά

Προειδοποιεί όμως ότι η επιβράδυνση μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη αν υπάρξει επίδραση στις αναπτυσσόμενες χώρες από την σταδιακή διακοπή και τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ.

Πρόκειται, όπως σημειώνει το Reuters, για την πέμπτη αναθεώρηση από τις αρχές του περασμένου χρόνου, και μάλιστα και αυτή είναι επί τα χείρω. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι τον Απρίλιο υπολόγιζε την παγκόσμια ανάπτυξη στο 4,1% για φέτος, αλλά όπως εξηγεί δεν είχε εκτιμήσει σωστά το μέγεθος της ύφεσης στην Ευρώπη ή τις δραστικές περικοπές στις ΗΠΑ για τον περιορισμό του ελλείμματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024