Η τουρκική αστυνομία επενέβη εκ νέου στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές οι οποίοι προσπαθούσαν να μπουν στο πάρκο Γκεζί. Ακολούθησαν συγκρούσεις με αποτέλεσμα ένα άτομο να τραυματιστεί βαριά και δεκάδες άλλα να προσαχθούν.

Όπως και το βράδυ του Σαββάτου, οι αστυνομικές δυνάμεις, άνδρες των οποίων είχαν αποκλείσει το πάρκο από νωρίς το απόγευμα, έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση για να απωθήσουν τους διαδηλωτές στο Ταξίμ και κοντινούς δρόμους.

Η αστυνομία απομάκρυνε όσους ήταν ήδη στο πάρκο και εμπόδισε άλλους να μπουν, μετέδωσε δημοσιογράφος του Reuters που βρισκόταν επιτόπου.

Οι συγκρούσεις αστυνομικών, που έκαναν χρήση δακρυγόνων, με διαδηλωτές συνεχίζονται ως αργά στους γύρω δρόμους. Ένα άτομο μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο βαριά τραυματισμένο στο κεφάλι.

Γύρω στους 80 είναι οι συλληφθέντες, αναφέρουν οργανώσεις διαδηλωτών.

Η αστυνομία δεν εξήγησε γιατί έκλεισε εκ νέου το πάρκο, που είχε ανοίξει ξανά για τους πολίτες το πρωί.

Την ανακοίνωση ανοίγματος του πάρκου είχε κάνει ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Χουσεΐν Μουτλού, ο οποίος προειδοποίησε ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει εστία περισσότερων διαδηλώσεων.

Το πάρκο ήταν αποκλεισμένο από τις 15 Ιουνίου.

Στις αρχές Ιουνίου οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με αφορμή την ανάπλαση είχαν μετατραπεί σε ευρύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που απλώθηκαν σε όλη τη χώρα. Σημειώνεται ακόμη ότι δικαστήριο εξέδωσε απόφαση κατά της ανάπλασης, αλλά η κυβέρνηση μπορεί να την προσβάλει σε εφετείο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters