Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αυτό είναι το καλύτερο καλοκαιρινό παιχνίδι!

Αυτό είναι το καλύτερο καλοκαιρινό παιχνίδι!

Φανταστείτε ένα υλικό οικολογικό, καθαρό, φθηνό, που προσφέρεται για ατελείωτο δημιουργικό παιχνίδι για τα παιδιά κάθε ηλικίας. Δύσκολο, ε; Κι όμως, ένα τέτοιο παιχνίδι υπάρχει μέσα σε κάθε σπίτι.

Από: Ελένη Καραγιάννη

Φανταστείτε ένα υλικό οικολογικό, καθαρό, φθηνό, που προσφέρεται για ατελείωτο δημιουργικό παιχνίδι για τα παιδιά κάθε ηλικίας. Δύσκολο, ε; Κι όμως, ένα τέτοιο παιχνίδι υπάρχει μέσα σε κάθε σπίτι.

Το νερό -ειδικά κατά τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες– είναι ό,τι πιο ευχάριστο για τα πιτσιρίκια και έχει κυριολεκτικά αναρίθμητες δυνατότητες για διασκέδαση και εξερεύνηση. Παρατηρήστε ένα παιδί –ακόμα κι ένα μωρό– να παίζει στο μπανάκι του. Αν ξεπεράσετε την αγωνία σας για το εάν θα λερώσει το πάτωμα, εάν πέσει και γλιστρήσει, εάν βραχεί και κρυολογήσει, εάν βρέξει το κινητό σας που βρίσκεται παραδίπλα, θα διαπιστώσετε ότι αυτό που κάνει ρίχνοντας νερό από το ποτηράκι του στο άδειο δοχείο από το γιαούρτι κι από εκεί… οπουδήποτε, δεν είναι απλώς διασκεδαστικό, αλλά συναρπαστικό!
Μέσα από μια πολύ ευχάριστη και δροσερή διαδικασία, αντιλαμβάνεται ποια είναι η σχέση μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος («Αν αναποδογυρίσω το ποτήρι, το νερό θα πέσει»), τη διαφορά μεταξύ στεγνού και υγρού, το πώς είναι κάτι που επιπλέει ή κάτι που βυθίζεται. Επιπλέον, χαλαρώνει μετά από άλλη μια μέρα που πέρασε ως μικρούλι σε έναν κόσμο σχεδιασμένο για μεγάλους.

Μερικοί ενδιαφέροντες τρόποι να τα… κάνετε μούσκεμα

– Το παιχνίδι με το νερό είναι ένα κανονικό μάθημα Φυσικών Επιστημών. Ο τρόπος με τον οποίο «εξαφανίζεται» σταδιακά ένα παγάκι μέσα σε ένα μπολ γεμάτο με νερό, το πώς το χώμα «καταπίνει» το νερό και μετατρέπεται σε λάσπη, οι διαφορετικές μορφές που αποκτά όταν πέφτει μέσα από ένα σωλήνα, ένα σουρωτήρι ή ένα ψεκαστήρι, είναι ταυτόχρονα συναρπαστικές και χρήσιμες διαπιστώσεις.

– Χρησιμοποιώντας μόνο ένα απλό πλαστικό δοχείο και λίγο νερό, μπορείτε να εισάγετε το παιδί σε έννοιες όπως «άδειο» και «γεμάτο» ή «ελαφρύ» και «βαρύ», κάτι που οξύνει την αντιληπτική του ικανότητα και το προετοιμάζει να κατανοήσει μαθηματικές έννοιες.

– Με τον ίδιο τρόπο, ένα σφουγγάρι που στύβεται, γίνεται όλο και πιο ελαφρύ – γυμνάζοντας παράλληλα τα μικρά χεράκια που το πιέζουν.

Γεμίστε μια πλαστική λεκάνη με νερό και δείξτε του μερικές από τις ιδιότητες των αντικειμένων χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα παιχνίδια: μια πλαστική κούκλα επιπλέει, ένα μεταλλικό αυτοκινητάκι βυθίζεται, ένα σφουγγάρι ρουφάει το νερό, μερικά παγάκια επιπλέουν μέχρι που… πού να πήγαν, άραγε;

– Το νερό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα συζήτησης για τα παιδιά, γεγονός που σας δίνει την ευκαιρία να του μάθετε μερικά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζει, καθώς επίσης και να διευρύνει το λεξιλόγιό του. Δείξτε του πώς το «βρέχω» διαφέρει από το «πιτσιλάω» και το «μουλιάζω», και πώς το νερό «εξατμίζεται», «κυλάει» και «δροσίζει». Επίσης, μπορείτε να μιλήσετε στα παιδιά για την εξοικονόμηση νερού και για την προστασία του περιβάλλοντος.

– Τα παγάκια δεν είναι απλώς διασκεδαστικά, είναι σχεδόν μαγικά, αφού εξαφανίζονται σιγά-σιγά μπροστά στα μάτια των παιδιών! Βέβαια, προϋποθέτουν μια αληθινά ζεστή μέρα, ένα παιδί χωρίς πονεμένο λαιμό και έναν ενήλικο ακριβώς δίπλα για να παραφυλάει μήπως πνιγεί εάν τα βάλει στο στόμα του.

– Το καλοκαίρι, οι δουλειές του σπιτιού -τουλάχιστον όσες περιλαμβάνουν νερό- γίνονται πιο απολαυστικές από ποτέ. Δώστε την ευκαιρία στο παιδί σας να πάρει μια γεύση από την παραδοσιακή, παλιά μπουγάδα. Μια μικρή πλαστική λεκάνη, ένα πολύ απαλό απορρυπαντικό (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παιδικό σαμπουάν ή το αφρόλουτρο) και άφθονο νερό είναι ό,τι χρειάζεται για να διασκεδάσει πλένοντας τα ρούχα της κούκλας του ή τις δικές του κάλτσες.

– Προσθέστε στο νερό μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής, και το παιχνίδι θα γίνει αμέσως ακόμα πιο συναρπαστικό.

– Ξέρατε ότι τα ντουλάπια της κουζίνας σας είναι γεμάτα από αντικείμενα «ειδικά σχεδιασμένα» για παιχνίδι με το νερό: κουτάλες και κουταλάκια, δοσομετρητές, χωνιά, αυγοδάρτες, σουρωτήρια, κόσκινα, σφουγγάρια, πλαστικά δοχεία. Αξιοποιήστε τα για ατελείωτο παιχνίδι!

– Γεμίστε ένα άδειο δοχείο από μαργαρίνη ή γιαούρτι με νερό, το οποίο θα χρωματίσετε με μερικές σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής, και ρίξτε μέσα ένα μικρό πλαστικό παιχνίδι. Αφήστε το στην κατάψυξη να γίνει παγάκι, και ρίξτε το στην μπανιέρα του παιδιού όταν κάνει μπάνιο. Θα εντυπωσιαστεί από το πώς λιώνει σιγά-σιγά αφήνοντάς το να ανακαλύψει το «φυλακισμένο» δωράκι.

– Ένα πλαστικό μπουκάλι από σπρέι γεμάτο με νερό είναι ιδανικό για να «βάψει» μόνο του τους εξωτερικούς τοίχους του σπιτιού ή να ψεκάσει τα φαντάσματα και τους «κακούς». Επιπλέον, είναι μια καλή ιδέα για να βάλετε το παιδί να ποτίσει τα λουλούδια ή το γκαζόν.

– Γεμίστε ένα γυάλινο ή διάφανο πλαστικό δοχείο με νερό και δείξτε στο παιδί πόσο μεγάλο φαίνεται το χέρι του όταν το βλέπει από την άλλη πλευρά.

Προσοχή!
Όταν τα παιδιά παίζουν με το νερό, είναι πολύ σημαντικό να επιβλέπονται στενά από ενηλίκους. Μην ξεχνάτε ότι τα μωρά μπορεί να πνιγούν σε λιγότερο από 2 εκατοστά νερού.

Με τη συνεργασία της Μαρίας Σκαπέρα (Μ.Ed. ψυχοπαιδαγωγός, εκπαιδευτική σύμβουλος).

imommy

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024