Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η νέα ΚΑΠ στο επίκεντρο της παρέμβασης Τσαυτάρη στην ημερίδα του Αχελώου

Η νέα ΚΑΠ στο επίκεντρο της παρέμβασης Τσαυτάρη στην ημερίδα του Αχελώου

Στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός Αθ.Τσαυτάρης, μιλώντας στην Ημερίδα που διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στην κοιλάδα του Αχελώου με αντικείμενο την αγροτική οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη. Το δικό του μήνυμα έστειλε και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός Αθ.Τσαυτάρης, μιλώντας στην Ημερίδα που διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στην κοιλάδα του Αχελώου με αντικείμενο την αγροτική οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους Δήμους Αργιθέας, Γ.Καραϊσκάκη, Αγράφων και Αμφιλοχίας στην Κοιλάδα του Αχελώου με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη, των ευρωβουλευτών Γ.Παπανικολάου (ΝΔ), Σπ. Δανέλλη (ΠΑΣΟΚ), Σ. Σοφοκλέους (ΕΔΕΚ Κύπρου) και του διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Επιτροπής Τάσου Χανιώτη.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες έχουν καταβάλει μία Ηράκλειο προσπάθεια» είπε ο κ. Σούλτς σημειώνοντας ότι «οι σκληρές μεταρρυθμίσεις που έχετε δρομολογήσει φαίνεται τελικά να αποδίδουν καρπούς, και για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια, το 2014 η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε στην νέα ΚΑΠ υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει σωστή διαχείριση των πόρων ώστε να μπορέσει να δοθεί ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας.

Σήμερα, πρόσθεσε, έχουμε μια νέα ΚΑΠ συμφωνημένη σε πολιτικό επίπεδο για την νέα προγραμματική περίοδο με σημαντικούς πόρους, και η χώρα μας είχε μια σημαντική συμβολή με τεκμηριωμένες θέσεις και αντικειμενικά επιχειρήματα στη διαμόρφωσης αυτής της ΚΑΠ».

Επίσης, ο κ. Τσαυτάρης σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός στην προηγούμενη ΚΑΠ για τη συνδεδεμένη ενίσχυση ήταν στο 2%, ενώ με την νέα ΚΑΠ για την περίοδο 2014-2020, το ποσοστό αυτό θα μπορεί να φτάσει στο 8%, και μπορεί να αυξηθεί κατά 2% και φτάσει στο 10% με μια προϋπόθεση ότι αυτό θα πάει στην καλλιέργεια για ψυχανθή φυτά είτε για κτηνοτροφές είτε για παραγωγή οσπρίων».

Ο Γιώργος Παπανικολάου εκτίμησε ότι έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα αφού τα ελληνικά προϊόντα ιδίως σε περιοχές όπως ο Αχελώος είναι ποιοτικά και μοναδικά στην ΕΕ.

Σημείωσε ακόμα ότι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και της περιφέρειας στην Ελλάδα προϋποθέτει -μεταξύ άλλων- περισσότεροι να ασχοληθούν με την ντόπια παραγωγή και ιδίως νέοι, προτείνοντας μάλιστα να εφαρμοστεί ακόμα πιο αποφασιστικά η αναδιανομή αναξιοποίητων γαιών δημόσιας ιδιοκτησίας.

Ο Σπύρος Δανέλλης αναφέρθηκε στη διαδικασία και τη σημασία της επίτευξης πολιτικού συμβιβασμού μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) που θα ισχύσει στο διάστημα 2014-2020.

Ο Σοφοκλής Σοφοκλέους είπε ότι η Ελλάδα, όπως επίσης και η Κύπρος περνούν δύσκολες στιγμές, ωστόσο, «τα μέτρα λιτότητας δεν είναι η λύση».

Η Ευρώπη, σημείωσε, πρέπει να αλλάξει πολιτική: «Η πολιτική της ασύδοτης και φιλελεύθερης πρότασης έκλεισε τον κύκλο της. Και έχει όνομα. Εκφράζεται, ή πιο σωστά επιβάλλεται από την Μέρκελ και τους εταίρους της. Πρέπει να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις.»

Ο Τάσος Χανιώτης υπογράμμισε ότι βασικό χαρακτηριστικό της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ αποτελεί η αλλαγή στον τρόπο ενίσχυσης των παραγωγών με έμφαση στην ενίσχυση της ορθολογικότερης χρήσης γης.

Kάτοικοι του ορεινού Βάλτου, των Αγράφων και της Κοιλάδας του Αχελώου παίρνοντας τον λόγο ζήτησαν να αναμορφωθεί ο κτηνοτροφικός -αγροτικός τομέας αλλά, κυρίως, να δοθεί μεγάλη ώθηση στους υπάρχοντες φυσικούς, περιβαλλοντικούς, τουριστικούς και πολιτιστικούς πόρους που διαθέτει η ευρύτερη περιοχή και αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για να μπορεί να εξασφαλίσει μία σταθερή ανάπτυξη και να μπορέσει να ξεφύγει από τη θέση που είναι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024