Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσδοκία στο υπ. Οικονομικών ότι θα εγκριθεί η δόση από το Eurogroup

Προσδοκία στο υπ. Οικονομικών ότι θα εγκριθεί η δόση από το Eurogroup

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα βλέπουν στο υπουργείο Οικονομικών, όπως προκύπτει από δηλώσεις κορυφαίου παράγοντα, μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση που ολοκληρώθηκε στις 02:00 την Πέμπτη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχει αισιοδοξία ότι η Κυριακή θα είναι η καταληκτική ημερομηνία των διαβουλεύσεων. «Προσδοκούμε τουλάχιστον να εγκριθεί η δόση στο Eurogroup της Δευτέρας· η δόση θα είναι τέτοια που θα ικανοποιεί τις ανάγκες μας» δήλωσε ο αξιωματούχος. «Βρείτε τα πριν από τη Δευτέρα» το μήνυμα που στέλνουν οι Βρυξέλλες.

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα βλέπουν στο υπουργείο Οικονομικών, όπως προκύπτει από δηλώσεις κορυφαίου παράγοντα, μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση που ολοκληρώθηκε στις 02:00 την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχει αισιοδοξία ότι η Κυριακή θα είναι η καταληκτική ημερομηνία των διαβουλεύσεων. «Προσδοκούμε τουλάχιστον να εγκριθεί η δόση στο Eurogroup της Δευτέρας» δήλωσε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Η δόση θα είναι τέτοια που θα ικανοποιεί τις ανάγκες μας», διαψεύδοντας δημοσιεύματα για «τρίμηνο κενό στη χρηματοδότηση»προς τη χώρα.

Πάντως, οι Βρυξέλλες χτυπούν καμπανάκι για την έγκαιρη έγκριση από το Eurogroup της τμηματικής εκταμίευσης των 8,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με Τα Νέα, αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε ότι το συμφέρον της Ελλάδας είναι να έρθει η κυβέρνηση σε συμφωνία με την τρόικα εντός των προσεχών ημερών, ούτως ώστε το Eurogroup της Δευτέρας να εγκρίνει την τμηματική (σε τρεις δόσεις) εκταμίευση των 8,1 δισ. ευρώ που βάσει της δανειακής σύμβασης η Ελλάδα έχει λαμβάνειν για το τρέχον τρίμηνο.

Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν δεν υπάρξει συμφωνία, οι διαβουλεύσεις θα ξαναρχίσουν περί το τέλος του Σεπτεμβρίου. Σε αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της προσφεύγοντας στον όχι ιδιαιτέρως συμφέροντα βραχυχρόνιο δανεισμό και στην αθέτηση κάποιων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Όπως σημειώνεται, η εξέλιξη αυτή δεν θα είναι η καλύτερη για την Ελλάδα, υπό την έννοια ότι, όπως όλα δείχνουν, το φθινόπωρο το ελληνικό ζήτημα θα τεθεί εκ νέου επί τάπητος και η διαβούλευση επί ενός ακόμη προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά πιθανή.

«Χρειαζόμαστε μία ή δύο μέρες ακόμη· υπάρχει η εκκρεμότητα του Δημοσίου» δήλωσε το πρωί της Πέμπτης στον ΒΗΜΑ 99,5 ο υπουργός Ανάπτυξης
Κ.Χατζηδάκης.

Παράλληλα, ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών έκανε λόγο για πρόοδο στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών και για μεγάλη μείωση του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2013 – 2014, λέγοντας: «Δεν νομίζω ότι το Δημόσιο θα είναι εμπόδιο»,ακόμη και εάν δεν έχει υπάρξει πλήρης συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Πάντως, παραδέχθηκε αποδέχθηκε ότι στο συγκεκριμένο θέμα«η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη»έναντι των δανειστών.

Το πρωί της Πέμπτης, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα συναντηθούν με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ.Μητσοτάκη για το θέμα – «αγκάθι» των απολύσεων και της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Ακολούθως, η τρόικα θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που επέστρεψε από το Βερολίνο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών:

  • Έχουν προταθεί στην τρόικα 22 ισοδύναμα διαρθρωτικά μέτρα για να κλείσει η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ, ύψους 1,2 δισ. ευρώ το 2013- 2014,«αλλά θέλουν χρόνο για να εφαρμοστούν». Εφέτος, θα εφαρμοστεί το claw back (αυτόματη περικοπή υπερβάσεων στις δαπάνες για διαγνωστικά κέντρα και κλινικές). Τα μέτρα αυτά «θα έχουν μικρό οικονομικό και κοινωνικό κόστος».
  • Προτείνονται ισοδύναμα μέτρα για την «τρύπα» στον ΟΑΕΕ, καθώς η επιβολή εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων «είναι ό,τι χειρότερο». Δεν θα υπάρξει μείωση στις συντάξεις των συνταξιούχων του πρώην ΤΕΒΕ.
  • Ο φόρος για τα ακίνητα θα εισπράττεται από τις Εφορίες και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως
    αρχικά ζητούσε η τρόικα.

Το νομοσχέδιο για τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ όλα τα προαπαιτούμενα που ζητεί η τρόικα θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024