Στους 16 έφτασε ο αριθμός των νεκρών στην Αίγυπτο από τις αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ υποστηρικτών του προέδρου Μόρσι και δυνάμεων ασφαλείας. Με διάγγελμά του ο Μοχάμεντ Μόρσι απέρριψε το τελεσίγραφο του στρατού να μοιραστεί την εξουσία με τους αντιπάλους του, ενώ οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι διαμηνύουν πως θεωρούν την «ελευθερία πιο πολύτιμη από τη ζωή». «Ορκιζόμαστε στο Θεό ότι θα θυσιάσουμε ακόμα και το αίμα μας για την Αίγυπτο και τους πολίτες της, για την υπεράσπισή τους ενάντια σε κάθε τρομοκράτη, ριζοσπάστη ή ανόητου» απαντά το Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη δηλώσεις εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, εκτός από τους 16 νεκρούς, τουλάχιστον 200 άτομα έχουν τραυματιστεί.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν ότι οι υποστηρικτές του Μόρσι συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι πυροβολισμοί ακούγονταν διαρκώς κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Μοχάμεντ Μόρσι, κάλεσε με διάγγελμά του τις δυνάμεις του στρατού να αποσύρουν το τελεσίγραφο, με το οποίο επιδιώκουν η υπάρχουσα κυβέρνηση να μοιραστεί την εξουσία με τους πολιτικούς της αντιπάλους. Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν θα δεχτεί διαταγές σχετικά με το θέμα.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων (SCAF) απάντησε με ανάρτηση μέσω Facebook, με τίτλο «Οι τελευταίες ώρες», ότι είναι έτοιμοι να πεθάνουν για να υπερασπιστούν τους πολίτες εναντίον των «τρομοκρατών και των ανόητων».

Στην δημοσίευση, η οποία αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του SCAF στο Facebook αναγραφόταν: «Ορκιζόμαστε στο Θεό ότι θα θυσιάσουμε ακόμα και το αίμα μας για την Αίγυπτο και τους πολίτες της, για την υπεράσπισή τους ενάντια σε κάθε τρομοκράτη, ριζοσπάστη ή ανόητου» αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Στρατιωτική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι η δήλωση εκ μέρους του στρατού της χώρας, έκανε σαφές πως οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα κάνουν πίσω στις απαιτήσεις τους. 

Εμπρηστική στάση από όλες τις πλευρές

Την ίδια ώρα οι διοργανωτές του κινήματος διαμαρτυρίας που έβγαλε εκατομμύρια Αιγυπτίους στους δρόμους αυτή την εβδομάδα κατά του Μόρσι ζήτησαν από την Ρεπουμπλικανική Φρουρά του να τον συλλάβει.

Σε ανακοίνωσή του, το κίνημα Τάμαροντ, απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί νομιμότητας της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησής του που έκανε ο πρόεδρος Μόρσι στο τηλεοπτικό του διάγγελμα και αναφέρει: Η μοναδική απάντηση στην ομιλία του Μόρσι είναι να διαμαρτυρηθούμε στους δρόμους, ξεκινώντας από σήμερα Τετάρτη, ώστε εκείνος και η ομάδα του να ακούσουν τη φωνή του μεγάλου αιγυπτιακού λαού. Δεν ζητούμε μόνο την απομάκρυνσή του, αλλά ζητούμε και την παραπομπή του ίδιου και της ομάδας του σε δίκη. Καλούμε την Ρεπουμπλικανική Φρουρά να συλλάβει τον Μοχάμεντ Μόρσι και να τον παραπέμψει σε δίκη άμεσα».

«Αυτός ο πρόεδρος τρομοκρατεί τον λαό του» και γι αυτό «δεν τον θεωρούμε πλέον πρόεδρο», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπντελαζίζ, ο ηγέτης του Τάμαροντ (που στα αραβικά σημαίνει εξέγερση) σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό.

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος ο Μοχάμεντ Μόρσι τόνισε ότι σκοπεύει να υπερασπιστεί τη νομιμότητα της εκλεγμένης κυβέρνησής του με τη ζωή του και προέτρεψε του πολίτες να σταματήσουν τις συγκρούσεις.

Στην ομιλία του, η οποία διήρκεσε περίπου 40 λεπτά, ο Μόρσι παραδέχτηκε ότι βρήκε δυσκολίες κατά το πρώτο έτος της θητείας του και ότι αντιμετώπισε ποικίλες προκλήσεις, οι οποίες προέρχονταν από το παλαιό καθεστώς.

Σε απάντηση του στρατιωτικού τελεσιγράφου να γίνει διαμοιρασμός της εξουσίας με τους αντιπάλους του μέχρι το μεσημέρι ή να αντιμετωπίσει μία λύση που θα επιβάλλει ο στρατός, ο Αιγύπτιος πρόεδρος είπε ότι είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να επιτύχει ένα τέτοιου είδους διάλογο αλλά δεν τα είχε καταφέρει. Επέμεινε, ωστόσο, ότι θα συνεχίσει να τελεί τα καθήκοντά του ως προέδρου της χώρας, τα οποία του ανατέθηκαν δημοκρατικά.

«Ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι υποστηρίζει την συνταγματική του νομιμότητα και απορρίπτει κάθε προσπάθεια να αποκλίνει από αυτή, ενώ καλεί τις ένοπλες δυνάμεις να αποσύρουν τις προειδοποιήσεις τους και αρνείται να δεχτεί διαταγές από το εσωτερικό ή το εξωτερικό», αναφέρεται σε ανάρτηση της στο Twitter η κυβέρνηση.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι -από τους οποίους προέρχεται ο Μόρσι- απάντησαν με ανάλογα υψηλούς τόνους στην ανακοίνωση του στρατού.

«Ο λαός δεν θα μείνει ήρεμος μπροστά σε στρατιωτικό κίνημα» ανέφερε ο αναπληρωτής επικεφαλής του κόμματος Εσάμ ελ Εριάν, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «η ελευθερία είναι πιο πολύτιμη από τη ζωή».

Όποιος υπολογίζει ότι ο λαός θα μείνει ήρεμος μπροστά στις κινήσεις του στρατού, είπε, «θα χάσει το στοίχημα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Γράψτε το σχόλιό σας