Οργή στη Λατινική Αμερική για το «κατέβασμα» του Μοράλες
Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα ζήτησε να συγκληθεί κατεπειγόντως Σύνοδος Κορυφής της Ένωσης των Εθνών της Λατινικής Αμερικής (UNASUR), για να συζητηθεί το γεγονός ότι το αεροσκάφος του προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, αναγκάστηκε να προσγειωθεί στην Αυστρία, όταν οι κυβερνήσεις Πορτογαλίας και Γαλλίας διέκοψαν την άδεια πτήσης του αεροσκάφους στον εναέριο χώρο τους.
Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα ζήτησε να συγκληθεί κατεπειγόντως Σύνοδος Κορυφής της Ένωσης των Εθνών της Λατινικής Αμερικής (UNASUR), για να συζητηθεί το γεγονός ότι το αεροσκάφος του προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, αναγκάστηκε να προσγειωθεί στην Αυστρία, όταν οι κυβερνήσεις Πορτογαλίας και Γαλλίας διέκοψαν την άδεια πτήσης του αεροσκάφους στον εναέριο χώρο τους.
Το περιστατικό σημειώθηκε επειδή υπήρχαν υποψίες ότι στο αεροσκάφος είχε επιβιβαστεί ο Έντουαρντ Σνόουντεν.
Η κυβέρνηση της Κούβας καταδίκασε τις προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ να πιεστούν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής προκειμένου να μην χορηγήσουν πολιτικό άσυλο στον Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην τεχνικός σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
«Η Κούβα καλεί την διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί εναντίον αυτών των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας.
Το αεροσκάφος είχε ξεκινήσει τα ξημερώματα της Τετάρτης από τη Μόσχα και πετούσε για Βολιβία.
Η Αυστρία έψαξε το αεροσκάφος του Μοράλες χωρίς να βρει λαθρεπιβάτες, αλλά ο ίδιος διαμαρτυρήθηκε πως η Ισπανία ήθελε να επιθεωρήσουν δικοί της αξιωματούχοι το αεροσκάφος -κάτι που ο Μοράλες αρνήθηκε.
Διαδηλώσεις στη Βολιβία
Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Λα Πας και έκαψαν τη σημαία της Γαλλίας, ενώ πέταξαν πέτρες εναντίον της γαλλικής πρεσβείας, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στην άρνηση της γαλλικής διπλωματίας να επιτρέψει στο αεροσκάφος που μετέφερε τον πρόεδρο Μοράλες να εισέλθει στον γαλλικό εναέριο χώρο.
Οι διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα οργανώσεων οι οποίες πρόσκεινται στον Μοράλες, καταδίκασαν την απόφαση της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας να απαγορεύσουν προσωρινά να εισέλθει στον εναέριο χώρο τους το προεδρικό αεροσκάφος, καθώς υποψιάζονταν πως ίσως επέβαινε σε αυτό ο Έντουαρντ Σνόουντεν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Πέθανε ο Τσακ Ράσελ, σκηνοθέτης της ταινίας «Η Μάσκα», σε ηλικία 74 ετών
- Καλλιθέα: Η 37χρονη έγκυος κάλεσε μόνη της την αστυνομία όταν έφυγε ο σύντροφός της που την ξυλοκόπησε
- «Ελλάδα του 2035 με καθαρή πολιτική ματιά» – Το δεύτερο βίντεο στη σειρά «ΠΑΣΟΚ… άρα OnAir»
- Μισθοί: Η σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη περνά από την παραγωγικότητα
- Φοιτητική στέγη: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των ενοικίων – Η εικόνα από Πάτρα, Ιωάννινα και Λάρισα
- Έπος: Τενίστρια πέταξε ρακέτα στον διαιτητή και… δεν τιμωρήθηκε (vid)
- Μετρό: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – Πότε θα αναχωρούν οι τελευταίοι συρμοί
- Όπου φύγει φύγει οι αδειούχοι του Ιουλίου – Πάνω από 50.000 ταξιδιώτες αναχώρησαν από τα λιμάνια της Αττικής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)





![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)






































![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-315x220.jpg)











Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442