Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ στη συνάντηση τρόικας - Α.Γεωργιάδη

Η «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ στη συνάντηση τρόικας – Α.Γεωργιάδη

«Καυτή» είναι η ατζέντα στη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη το μεσημέρι της Τρίτης. Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκεται το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, που σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στη «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ. Το υπουγείο Υγείας καλείται να λάβει μέτρα για να κλείσει την τρύπα, εξετάζοντας μεταξύ άλλων μείωση της δαπάνης για διαγνωστικές εξετάσεις και νοσήλια ιδιωτικών κλινικών, αύξηση της χρήσης γενόσημων φαρμάκων, ακόμη και συγχωνεύσεις ή καταργήσεις νοσοκομείων.

«Καυτή» είναι η ατζέντα στη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη το μεσημέρι της Τρίτης. Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκεται το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, που σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στη «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ.

Το υπουγείο Υγείας καλείται να λάβει μέτρα για να κλείσει την τρύπα, εξετάζοντας μεταξύ άλλων μείωση της δαπάνης για διαγνωστικές εξετάσεις και νοσήλια ιδιωτικών κλινικών, αύξηση της χρήσης γενόσημων φαρμάκων, ακόμη και συγχωνεύσεις ή καταργήσεις νοσοκομείων.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έχει τονίσει ότι το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ θα κλείσει με την επιβολή στις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωνιστικά κέντρα του θεσμού της εκ των υστέρων διόρθωσης.

Αυτό σημαίνει ότι αν κάποια ιδιωτικά θεραπευτήρια ξεπεράσουν σε δαπάνες ένα μηνιαίο πλαφόν, θα πρέπει να καλύψουν με δική τους μέριμνα το ποσό της υπέρβασης, δηλαδή να το μετακυλίσουν στους ασφαλισμένους.

Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία, όπως σημειώνει η εφημερίδα Έθνος, θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξουν συγχωνεύσεις και καταργήσεις, καθώς πολύ δύσκολα θα μπορούσε να βρεθεί άλλος τρόπος μείωσης των προϋπολογισμών τους. Το μέτρο αφορά μικρά νοσοκομεία.

Μέσω των καταργήσεων/συγχωνεύσεων θα ανοίξει ο δρόμος και για την κινητικότητα εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των φαρμάκων, αυτό που ζητείται είναι η αύξηση της χρήσης γενόσημων φαρμάκων. Ο στόχος για το 2013 ήταν το 50% των φαρμάκων που χορηγούνται από το ΕΣΥ να είναι γενόσημα, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό βρίσκεται στο 30%.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να προσωρήσει στην επανεξέταση της τιμολόγησης των γενόσημων φαρμάκων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024