Παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού από 13 μεγάλες τράπεζες στην αγορά CDS
Παραβίαση των κοινοτικών κανόνων ανταγωνισμού από 13 μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες στην αγορά ασφάλιστρων κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (CDS), διαπίστωσε η Κομισιόν, σύμφωνα με το αποτέλεσμα προκαταρκτικής έρευνας που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα.
Παραβίαση των κοινοτικών κανόνων ανταγωνισμού από 13 μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες στην αγορά ασφάλιστρων κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (CDS), διαπίστωσε η Κομισιόν, σύμφωνα με το αποτέλεσμα προκαταρκτικής έρευνας που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα.
Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μεταξύ 2006 και 2009 οι τράπεζες αυτές είχαν έρθει σε συνεννόηση προκειμένου να παρεμποδίσουν ή να καθυστερήσουν την είσοδο ανταγωνιστών στη συγκεκριμένη αγορά.
Πρόκειται για τις Bank of America Merrill Lynch, Barclays, Bear Stearns, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland, UBS, όπως επίσης και τη Διεθνή Ένωση Ανταλλαγών και Παραγώγων (ISDA) αλλά και την εταιρεία παροχής πληροφοριών Markit.
Η έρευνα της Κομισιόν ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2011 όταν τα χρηματιστήρια Deutsche Börse και Chicago Mercantile Exchange επιχείρησαν να εισέλθουν στην αγορά CDS.
Οι δύο αυτές εταιρείες δεν κατάφεραν να αποσπάσουν τις συγκεκριμένες πληροφορίες για να προχωρήσουν σε ανταλλαγές CDS στην Markit και τον ISDA, οι οποίοι φέρονται να λειτούργησαν κατόπιν αιτήματος των μεγάλων τραπεζών.
Ο επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Χοακίν Αλμούνιαμ προειδοποίησε ότι αν από τη σε βάθος έρευνα που θα ακολουθήσει επιβεβαιωθούν τα συγκεκριμένα γεγονότα τότε θα πρόκειται για σοβαρή παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού.
Τόνισε επίσης ότι η ΕΕ δρα ώστε οι αγορές να λειτουργούν με μεγαλύτερη διαφάνεια και «να γυρίσουμε σελίδα» σε σχέση με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τι έδειξε μια νέα έρευνα για τη μεσογειακή διατροφή;
- Ανεβαίνει ο υδράργυρος – Καλοκαιρινός ο καιρός και σήμερα
- Γυναίκες ξαναγράφουν την ιστορία στη Wikipedia: Ένας αγώνας ενάντια στην ανισότητα
- Σε έχω δει, κάπου σε ξέρω: Η επιστήμη γνωρίζει γιατί ξεχνάμε εύκολα τα ονόματα κάποιων
- Κυπριακό χωριό πουλήθηκε σε ισραηλινή εταιρεία – Οι περιβαλλοντικοί και πολιτικοί προβληματισμοί
- Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για τον χανταϊό που ξέσπασε στο MV Hondius;



