Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δρακόντειος νόμος για τις εκτρώσεις στο Τέξας έγινε... κολοκύθα τα μεσάνυχτα

Δρακόντειος νόμος για τις εκτρώσεις στο Τέξας έγινε… κολοκύθα τα μεσάνυχτα

Κάθε άλλο παρά αθώα σύγχυση προκάλεσε στη Γερουσία του Τέξας το χτύπημα του ρολογιού τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη: Το πότε ξεκίνησε η διαδικασία για την υπερψήφιση νόμου που ουσιαστικά κλείνει σχεδόν κάθε κλινική για έκτρωση στο Τέξας έγινε αντικείμενο διαμάχης μεταξύ Ρεπουμπλικανών (που είπαν «ναι») και Δημοκρατικών (που είπαν «όχι»). Αιτία της ασάφειας ήταν η απόπειρα μέλους της Γερουσίας -από τους Δημοκρατικούς- να καθυστερήσει τη διαδικασία μιλώντας για ώρες στο Σώμα. Τελικά, ο Ρεπουμπλικανός προεδρεύων αναδιπλώθηκε και αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ότι η ψηφοφορία ήταν άκυρη.

Σύγχυση, κάθε άλλο παρά αθώα, προκάλεσε στη Γερουσία του Τέξας το χτύπημα του ρολογιού τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη: Το πότε ξεκίνησε η διαδικασία για την υπερψήφιση νόμου που ουσιαστικά κλείνει σχεδόν κάθε κλινική για έκτρωση στο Τέξας έγινε αντικείμενο διαμάχης μεταξύ Ρεπουμπλικανών (που είπαν «ναι») και Δημοκρατικών (που είπαν «όχι»). Αιτία της ασάφειας ήταν η απόπειρα μέλους της Γερουσίας -από τους Δημοκρατικούς- να καθυστερήσει τη διαδικασία μιλώντας για ώρες στο Σώμα.

Η Γερουσία, στην οποία πλειοψηφούν Ρεπουμπλικανοί, υπερψήφισε το νομοσχέδιο μετά τα μεσάνυχτα προς Τετάρτη υπό τις φωνές εκατοντάδων πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί. Τελικά όμως, η ψηφοφορία κρίθηκε άκυρη επειδή είχε ξεκινήσει επίσης μετά τα μεσάνυχτα -παρά τα όσα υποστήριζαν οι Ρεπουμπλικανοί αρχικά.

Συγκεκριμένα: Η ειδική συνεδρίαση της Γερουσίας για το νομοσχέδιο ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης και έληγε τα μεσάνυχτα, αλλά οι Δημοκρατικοί προσπάθησαν να την καθυστερήσουν με διαδικαστικά τεχνάσματα. Το βασικότερο, που συνέβαλε αρκετά στην τελική σύγχυση, ήταν η ομιλία της Γουέντι Ντέιβις, μέλος της Γερουσίας με τους Δημοκρατικούς, η οποία είχε προαναγγείλει πως θα έπαιρνε το λόγο για να «τρενάρει» τη διαδικασία.

Ο Ρεπουμπλικανός προεδρεύων του Σώματος την ρώτησε στις 11:18 το μεσημέρι (τοπική ώρα) εάν θα έπαιρνε όντως το λόγο και η Ντέιβις απάντησε θετικά. Έχοντας φορέσει αθλητικά παπούτσια ώστε να αντέξει την ορθοστασία, η Ντέιβις σηκώθηκε και ξεκίνησε να μιλά, όρθια, μέχρι περίπου τις 22:00.

Σταμάτησε μάλιστα μόνο με παρέμβαση του προεδρεύοντα και ένσταση επειδή βρέθηκε εκτός θέματος. Η συζήτηση στο Σώμα συνεχίστηκε και όταν πλησιάσαν τα μεσάνυχτα, ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί σε αντίδραση για το νομοσχέδιο άρχισε να φωνάζει. Επικράτησε ένα χάος, αρκετοί Γερουσιαστές δεν μπορούσαν με βεβαιότητα να πουν σε τι φάση βρισκόταν η διαδικασία και κάποια στιγμή «γύρω» στα μεσάνυχτα ξεκίνησε η ψηφοφορία, στην οποία ο νόμος πέρασε. Εκείνο το «γύρω» ήταν το κρίσιμο σημείο.

Δημοκρατικοί, όπως και δημοσιογράφοι που κάλυπταν τη συνεδρίαση, υποστηρίζουν πως η διαδικασία της ψηφοφορίας ξεκίνησε μετά τα μεσάνυχτα (τυπικά δηλαδή, εκτός προγράμματος) αλλά ο Ρεπουμπλικανός αναπληρωτής κυβερνήτης του Τέξας Ντέιβιντ Ντιούχιρστ, προεδρεύων της συνεδρίασης, υποστήριζε πως ξεκίνησε λίγο πριν.

Τελικά, ο Ντιούχιρστ αναδιπλώθηκε και αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ότι η ψηφοφορία ήταν άκυρη επειδή άρχισε αφού το ρολόι είχε ήδη δείξει 00:00. Έτσι, το νομοσχέδιο ήταν σαν να μην ψηφίστηκε ποτέ.

Το νομοσχέδιο… κολοκύθα επιβάλλει τέτοιας αυστηρότητας προδιαγραφές για τις κλινικές αμβλώσεων που ουσιαστικά καθιστούν παράνομες περίπου 37 από τις συνολικά 42 κλινικές που λειτουργούν στο Τέξας, τουλάχιστον μέχρι την αναβάθμισή τους.

Ορισμένα από τα μέτρα που προβλέπονται πάντως καθιστούν αδύνατο το άνοιγμα κλινικών σε σημεία που δεν βρίσκονται σε απόσταση 50χλμ. από νοσοκομεία (σε μία πολιτεία με έκταση συγκρίσιμη με χώρες της Ευρώπης).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024