Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Ραγδαία αύξηση των εκτοπισμένων ανά την υφήλιο

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Ραγδαία αύξηση των εκτοπισμένων ανά την υφήλιο

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου) επικεντρώνεται στα προβλήματα των περίπου 45 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Κάθε λεπτό οκτώ άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από πόλεμο, διώξεις ή φυσικές καταστροφές. Οι συρράξεις και οι διωγμοί εκτόπισαν πέρυσι 7,6 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, αριθμός που αυξήθηκε ιδιαίτερα λόγω της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου) επικεντρώνεται στα προβλήματα των περίπου 45 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Κάθε λεπτό οκτώ άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από πόλεμο, διώξεις ή φυσικές καταστροφές.

Οι συρράξεις και οι διωγμοί εκτόπισαν πέρυσι 7,6 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, αριθμός που αυξήθηκε ιδιαίτερα λόγω της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία.

Τα στοιχεία της έκθεσης της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες δείχνουν την ανησυχητική αύξηση του αριθμού των εκτοπισμένων ανά την υφήλιο, μέρος των οποίων ψάχνουν καταφύγιο σε άλλες χώρες -αρκετοί από αυτούς όντας νομικά αόρατοι και ουσιαστικά πλήρως απροστάτευτοι.

Κατά μέσο όρο, κάθε ημέρα του 2012 αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους 23.000 άνθρωποι. Σήμερα, το 81% των εκτοπισμένων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο έξω από τη χώρα τους βρίσκεται σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου (πριν από μία δεκαετία, το ποσοστό έφτανε το 70%).

Πρώτη χώρα στον αριθμό των εκτοπισμένων, θέση που κρατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, είναι το Αφγανιστάν. Η συντριπτική πλειονότητα όσων ζητούν καταφύγιο έξω από τα σύνορα (το 95%) καταλήγουν είτε στο Πακιστάν είτε στο Ιράν.

Το 2012, οι Σύροι εκτοπισμένοι ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη ομάδα. Να σημειωθεί όμως ότι τα στοιχεία αφορούν την κατάσταση πριν το πρώτο εξάμηνο του 2013, οπότε και ο αριθμός των Σύρων που καταγράφηκαν στις γύρω χώρες εκτοξεύτηκε -και άρα η σημερινή κατάσταση είναι αρκετά χειρότερη.

Επιμέλεια: Κική Μαργαρίτη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024