Νέο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση αποτελεί η διαφαινόμενη απροθυμία των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης να μετακυλήσουν τις λήξεις των ελληνικών ομολόγων που διατηρούν στην κατοχή τους, τα λεγόμενα ANFA's,  κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πρόσθετο κενό χρηματοδότησης στο ελληνικό πρόγραμμα, ύψους 1,5 ως 2 δισ. ευρώ μόνο για το 2013.

Νέος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι η διαφαινόμενη απροθυμία των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης να μετακυλήσουν τις λήξεις των ελληνικών ομολόγων που διατηρούν στην κατοχή τους, τα λεγόμενα ANFA’s,  κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πρόσθετο κενό χρηματοδότησης στο ελληνικό πρόγραμμα, ύψους 1,5 ως 2 δισ. ευρώ μόνο για το 2013.
Το ζήτημα είναι γνωστό εδώ και καιρό στο επιτελείο του υπουργού Οικονομιών Γιάννη Στουρνάρα και επανήλθε την Τετάρτη στην επικαιρότητα από τηλεγράφημα του Reuters.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία του Eurogroup του Δεκεμβρίου του 2012 ανέφερε ότι οι 17 κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης θα μετακυλήσουν τις λήξεις των ελληνικών ομολόγων, κίνηση που αν υλοποιηθεί θα απαλλάξει την Ελλάδα από την υποχρέωση να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 3,7 δισ. ευρώ που λήγουν τη διετία 2013-2014 και 1,9 δισ. ευρώ το 2015-2016.
Αξιωματούχος της ευρωζώνης, τον οποίο επικαλείται το Reuters, ανέφερε ότι αν δεν αλλάξει η κατάσταση δημιουργείται  χρηματοδοτικό κενό από 1,5 έως 2 δισ. ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα το 2014.
Πιο απλά, αν οι Κεντρικές Τράπεζες δεν προχωρήσουν στην μετακύλιση των λήξεων αυτών, τότε η χώρα μας θα πρέπει να καλύψει μία «τρύπα» στο χρηματοδοτικό της πρόγραμμα ύψους 1,5 δισ ευρώ.
Ενδεχόμενη άρνηση των «17» απειλεί να επίσης να δημιουργήσει πρόβλημα και στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr