Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πτωτικές τάσεις στο χρηματιστήριο και την Τετάρτη

Πτωτικές τάσεις στο χρηματιστήριο και την Τετάρτη

Πτωτικά κινείται -αν και με πιο συγκρατημένους ρυθμούς- το Χρηματιστήριο Αθηνών για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Τετάρτη, στον απόηχο του ναυαγίου της ΔΕΠΑ και με τους επενδυτές να βλέπουν κάποιο πολιτικό ρίσκο στη χώρα μετά το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ. Το κλίμα επιβάρυνε και η υποβάθμιση του ΧΑ σε «αναδυόμενη αγορά» από «ανεπτυγμένη αγορά» από το διεθνή οίκο Morgan Stanley Capital International (MSCI).

Πτωτικά κινείται -αν και με πιο συγκρατημένους ρυθμούς- το Χρηματιστήριο Αθηνών για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Τετάρτη, στον απόηχο του ναυαγίου της ΔΕΠΑ και με τους επενδυτές να βλέπουν κάποιο πολιτικό ρίσκο στη χώρα μετά το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ.

Το κλίμα επιβάρυνε και η υποβάθμιση του ΧΑ σε «αναδυόμενη αγορά» από «ανεπτυγμένη αγορά» από το διεθνή οίκο Morgan Stanley Capital International (MSCI).

Στις 15:00 ο Γενικός Δείκτης Τιμών ήταν χαμηλότερα κατά 0,36% στις 892,61 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 38 εκατ. ευρώ περίπου. Ενδοσυνεδριακά έχει σημειώσει και μεγαλύτερα ποσοστά πτώσης.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραφε απώλειες 0,47% και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρούσε κατά 0,45%.

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών καταγράφει άνοδο κατά 2,41%.

Ανοδικά κινούνταν 41 μετοχές, 26 πτωτικά και 12 παρέμεναν σταθερές.

«Οι απώλειες έχουν να κάνουν με το ναυάγιο της ΔΕΠΑ και το πολιτικό ρίσκο που εκλαμβάνουν κάποιοι επενδυτές για τη χώρα μετά την απόφαση για την ΕΡΤ», σχολίασε στo Reuters trader ελληνικής χρηματιστηριακής.

Το κλίμα επιβάρυνε και η υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστήριου από τον διεθνή οίκο MSCI αργά την Τρίτη.

Ο διεθνής οίκος MSCI υποβάθμισε το ελληνικό χρηματιστήριο σε «αναδυόμενη αγορά» από «ανεπτυγμένη αγορά», επικαλούμενος την αδυναμία του να ικανοποιήσει σειρά προϋποθέσεων όσον αφορά την πρόσβαση στις αγορές.

Σύμφωνα με τον MSCI, η χρηματιστηριακή αγορά δεν αντανακλά τις βελτιωμένες πρακτικές που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή στις αναπτυγμένες αγορές όσον αφορά το δανεισμό χρεογράφων, τις ανοικτές πωλήσεις (short selling) και τη μεταφορά τίτλων. Επίσης τα τελευταία δύο χρόνια δεν ικανοποιούσε τα κριτήρια μεγέθους ανεπτυγμένης αγοράς.

Οι αναλυτές είπαν ότι η κίνηση του MSCI δεν αποτέλεσε έκπληξη και ότι παρά την νευρικότητα που προκαλεί θα μπορούσε να αυξήσει τις εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό.

«Η υποβάθμιση του MSCI αυξάνει τα δυνητικά υπό διαχείριση λεφτά που θα μπορούσαν να επενδυθούν στην Ελλάδα. Αυτά υπολογίζονται περίπου στα 9 δισ. ευρώ από τα 900 εκατ. που είναι τώρα», είπε ο trader.

Αυτή τη στιγμή στον MSCI περιλαμβάνεται ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ και ο trader συμπλήρωσε ότι με την υποβάθμιση αναμένεται τώρα να συμπεριληφθούν και άλλες εταιρίες.

Πτωτικά κινούνται οι αγορές στην Ευρώπη. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχωρούσε στο άνοιγμα κατά 0,3% στις 6.322,28 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχυόταν κατά 0,2% στις 3.817,93 μονάδες και ο DAX στη Φραγκφούρτη σημείωνε πτώση 0,1% στις 8.215,86 μονάδες.

Πτωτικά κινήθηκε και το ιαπωνικό χρηματιστήριο. Ο Nikkei υποχώρησε κατά 0,2% στις 13.289,32 μονάδες, έχοντας βυθιστεί ενδοσυνεδριακά μέχρι τις 12.994,08 μονάδες. Με πτώση 0,4% στις 1.096,54 μονάδες έκλεισε και ο ευρύτερος δείκτης Topix.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024