Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρίσκαρα πολλά, όμως προστατεύω τις ελευθερίες όλων, λέει ο Σνόουντεν

Ρίσκαρα πολλά, όμως προστατεύω τις ελευθερίες όλων, λέει ο Σνόουντεν

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο νεαρός συνεργάτης της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, από τον οποίο προήλθαν οι διαρροές για το μυστικό πρόγραμμα παρακολούθησης των επικοινωνιών, τόνισε σε δημοσιογράφους ότι αποφάσισε να διακινδυνεύσει «την ζωή του και αυτήν της οικογένειάς του» για να προστατεύσει «τις βασικές ελευθερίες όλων και την δημοκρατία». Σε αναζήτηση ασύλου θα βρεθεί σύντομα ο Σνόουντεν· δεν σχολιάζει (ακόμη) η Ουάσινγκτον, η Βρετανία αρνείται ότι παρακολουθούσε πολίτες της...

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο νεαρός συνεργάτης της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, από τον οποίο προήλθαν οι διαρροές για το μυστικό πρόγραμμα παρακολούθησης των επικοινωνιών, τόνισε σε δημοσιογράφους ότι αποφάσισε να διακινδυνεύσει «την ζωή του και αυτήν της οικογένειάς του» για να προστατεύσει «τις βασικές ελευθερίες όλων και την δημοκρατία».

Ο νεαρός τεχνικός έχει καταφύγει στο Χονγκ Κονγκ, μία εκ πρώτης όψεως παράδοξη επιλογή τοποθεσίας που δεν μπορεί πάντως να του εξασφαλίσει μακροχρόνια κάλυψη. Σύντομα –η βίζα κρατά 90 ημέρες και είναι εκεί από τις 20 Μαΐου– θα πρέπει να μετακινηθεί αλλού, πιθανόν στην Ισλανδία ή όπου άλλου μπορεί να έχει κάποια προστασία.

Για την ώρα οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν, που έχουν προκαλέσει κύμα οργής και εκδηλώσεις συμπαράστασης σε πολίτες και ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αντιμετωπίζονται με σιωπή από την Ουάσινγκτον και αφετέρου με αμηχανία και δηλώσεις μη εμπλοκής από τις εταιρείες που συμμετείχαν στα προγράμματα.

«Διακινδύνευσα πολλά»

«Ήμουν κατάσκοπος σχεδόν σε όλη την ενήλικη ζωή μου, επομένως δεν μου αρέσει να είμαι κάτω από τα φώτα των προβολέων», δήλωσε στον δημοσιογράφο Μπάρτον Γκέλμαν της Washington Post, ο 29χρονος Σνόουντεν.

Και όπως πρόσθεσε: «Ξέρω ότι θα υποφέρω γι’ αυτό που έκανα και ότι αυτές οι αποκαλύψεις σημαίνουν το τέλος για μένα».

Τα κίνητρά του ήταν ιδεολογικά, επισήμανε, καθώς ο ίδιος έχει «συνείδηση της σημασίας που έχουν οι πληροφορίες. Είμαι αντίθετος σε οποιοδήποτε σύστημα μαζικής, αυτόματης, διάχυτης παρακολούθησης η οποία μου φαίνεται ότι συνιστά έναν μεγαλύτερο κίνδυνο για την ελευθερία από τον κίνδυνο να χαθούν πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση, δεν αξίζει τον κόπο», σημείωσε.

Αυτά τα μαζικά συστήματα παρακολούθησης που παρεμβαίνουν ευθέως στη ζωή των πολιτών συνιστούν «μια τέτοια απειλή για την δημοκρατία που διακινδύνευσα την ζωή μου και αυτήν της οικογένειάς μου» για να αγωνιστώ κατά του φαινομένου αυτού, καταλήγει ο πρώην τεχνικός της CIA, ο οποίος εργαζόταν για τέσσερα χρόνια για διάφορες εταιρείες που είχαν αναλάβει συμβάσεις έργου για λογαριασμό της NSA.

Την περασμένη εβδομάδα, η Washington Post και η Guardian αποκάλυψαν διαδοχικά δύο μυστικά προγράμματα της NSA.

Το ένα αφορούσε την συλλογή από το 2006 δεδομένων τηλεφωνικών κλήσεων στις ΗΠΑ από την εταιρεία Verizon και πιθανώς και από άλλες εταιρείες. Το άλλο, υπό την ονομασία PRISM, είχε στόχο την παρακολούθηση των επικοινωνιών των χρηστών του Ίντερνετ εκτός των ΗΠΑ σε εννέα μεγάλους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook.

Η Guardian αποκάλυψε και ότι η βρετανική GCHQ συμμετείχε στο PRISM, αν και ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ διαβεβαίωσε στο Κοινοβούλιο ότι δεν παρακολουθούνταν βρετανοί πολίτες.

Σε αναζήτηση ασύλου

Τα επόμενα βήματα του Σνόουντεν, που είναι πολύ πιθανό ότι θα έρθει αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες λόγω της φύσης των αποκαλύψεων, δεν είναι ακόμη σαφή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας του Χονγκ Κονγκ, το οποίο επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο, δεν μπορεί να κάνει αίτηση από το Χονγκ Κονγκ για την χορήγηση ασύλου στην Ισλανδία, μία χώρα με πολύ φιλελευθέρους νόμους περί Τύπου, γιατί οι αιτήσεις μπορούν να γίνουν μόνον στην ίδια τη χώρα.

Το Χονγκ Κονγκ έχει υπογράψει συμφωνία έκδοσης προσώπων με τις ΗΠΑ, αλλά το Πεκίνο μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία επικαλούμενο λόγους εθνικής ασφάλειας ή προάσπισης των συμφερόντων του.

Υποστήριξη από τον Ασάνζ

Ο Σνόουντεν είναι ένας ήρωας από αποκάλυψε ένα από τα πιο σοβαρά συμβάντα της δεκαετίας, τον σχηματισμό ενός καθεστώτος μαζικής παρακολούθησης, επισήμανε ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής του Wikileaks.

Όπως επισήμανε ο Ασάνζ στο Sky News, ο Σνόουντεν «είναι σε πολύ, πολύ δύσκολη θέση γιατί βλέπουμε να εξαπολύεται και σε αυτόν η ρητορική κατά του Μάνινγκ και εμένα το 2010».

Υπενθυμίζεται ότι τo 2010 στο Wikileaks είχε δημοσιευτεί ένας τεράστιος όγκος διπλωματικών τηλεγραφημάτων και άλλου απόρρητου υλικού, όλα προϊόν της διαρροής από έναν αναλυτή πληροφοριών του αμερικανικού στρατού, του Μπράντλι Μάνινγκ, ο οποίος δικάζεται αυτές τις ημέρες σε στρατοδικείο, αντιμέτωπος με τα ισόβια.

Σε άλλες δηλώσεις του σε αυστραλιανά μέσα ο Ασάνζ είπε ότι είναι «σε έμμεση επικοινωνία με τους ανθρώπους του Σνόουντεν» αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024