Η βρετανική μυστική υπηρεσία παρακολουθήσεων GCHQ έχει και αυτή πρόσβαση στις πληροφορίες που συλλέγει η αμερικανική NSA από την παρακολούθηση των δεδομένων μεγάλων δικτυακών εταιρειών, αποκαλύπτει η Guardian.

Η GCHQ έχει πρόσβαση στο σύστημα Prism τουλάχιστον από το 2010 (δεν είναι σαφές αν το χρησιμοποιεί ακόμη) και μάλιστα έχει αρχίσει να το χρησιμοποιεί και στην παραγωγή εκθέσεων. Η υπηρεσία φαίνεται ακόμη ότι προχωρά και σε δική της επεξεργασία των δεδομένων.

Σχεδόν 200 εκθέσεις προήλθαν από τα δεδομένα του Prism το διάστημα Μαΐου 2011-Μαΐου 2012, προσθέτει το δημοσίευμα της Guardian, ή πάνω από διπλάσιες από τον προηγούμενο χρόνο. Οι εκθέσεις δίνονται στην MI5 (εσωτερική ασφάλεια) και την MI6 (κατασκοπεία).

Διαμέσου του αμερικανικού προγράμματος παρακάμπτονται νομικές διαδικασίες για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων.

Τυπικά, επειδή δεν υπάγονται στο βρετανικό δίκαιο, οι βρετανικές υπηρεσίες πρέπει να ζητήσουν με τον νόμιμο τρόπο δεδομένα από τις εταιρείες—μια διαδικασία που είναι χρονοβόρα.

Απαντώντας στον Guardian η GCHQ αναφέρει ότι «λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις υποχρεώσεις της έναντι του νόμου» αλλά δεν αναφέρει αν έχει ακόμη πρόσβαση, πόσες συνολικά εκθέσεις παρήγαγε από το πρόγραμμα ή ποιοι υπουργοί γνώριζαν για το πρόγραμμα.

Το Prism είναι σε λειτουργία περίπου από το 2007 και αφορά την πρόσβαση στα δεδομένα μεγάλων εταιρειών, όπως η Microsoft, η Yahoo, η Apple, το Facebook και άλλες.

Άγνωστο ως σήμερα, ήρθε στο φως από τον Guardian σε συνέχεια αποκαλύψεων για την μαζική παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων εκατομμυρίων αμερικανών πολιτών από την NSA.

Τα εσωτερικά ηλεκτρονικά έγγραφα που ήρθαν στο φως δείχνουν ότι η συλλογή γίνεται τόσο σε αποθηκευμένα δεδομένα των χρηστών όσο και σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να το γνωρίζουν. Κατά την NSA είναι ένα «πολύτιμο, μοναδικό, και παραγωγικό σύστημα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο