Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τομή στη συζήτηση για την κρίση στην Ευρωζώνη το θέμα του ΔΝΤ, εκτιμά το ΠΑΣΟΚ

Τομή στη συζήτηση για την κρίση στην Ευρωζώνη το θέμα του ΔΝΤ, εκτιμά το ΠΑΣΟΚ

Τομή στη διεθνή συζήτηση για τον τρόπο που η Ευρωζώνη διαχειρίζεται την κρίση θεωρεί το ΠΑΣΟΚ το έγγραφο του ΔΝΤ που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. Κομβικά ζητήματα για το Κίνημα είναι να μην αναζητηθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και να γίνει οριστικά βιώσιμο το δημόσιο χρέος.

Τομή στη διεθνή συζήτηση για τον τρόπο που η Ευρωζώνη διαχειρίζεται την κρίση θεωρεί το ΠΑΣΟΚ το εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις.

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα του Γραφείου Τύπου του Κινήματος για τις τρέχουσες εξελίξεις, το πρώτο ζήτημα είναι να αντληθούν επιχειρήματα υπέρ των ελληνικών απόψεων στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με την ΕΕ-ΔΝΤ.

Δύο είναι τα ανοικτά κομβικά ζητήματα:

  • Η συμφωνία ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να ζητηθούν από την Ελλάδα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία
  • Η ανάγκη για περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους με διάφορους τρόπους, έτσι ώστε αυτό να καταστεί οριστικά βιώσιμο τώρα που η Ελλάδα περνάει στη φάση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΑΣΟΚ, από τις αντιδράσεις της Επιτροπής, της ΕΚΤ αλλά και της Γερμανίας, στις αναδρομικές αξιολογήσεις του ΔΝΤ διαφαίνεται πόσο δύσκολος ήταν και είναι πάντα ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη που κυριαρχείται από πολιτικά συντηρητικές και οικονομικά νεοφιλελεύθερες απόψεις.

Αυτό δείχνει και πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην προσπάθεια για την αλλαγή των συσχετισμών και τη συγκρότηση μίας προοδευτικής εναλλακτικής στρατηγικής για το μέλλον της Ευρώπης.

Από την άλλη βέβαια πλευρά, το έγγραφο του ΔΝΤ δείχνει τον τρόπο που θα έπρεπε να έχει αντιδράσει η Ελλάδα, ήδη από το 2008, εκτιμώντας σωστά και τα εσωτερικά δημοσιονομικά δεδομένα και τους διεθνείς συσχετισμούς.

Το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένο να τοποθετηθεί με μόνο γνώμονα την αλήθεια στα θέματα αυτά προκειμένου να καταστεί εφικτή έστω και τώρα η εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής ευρύτατης στήριξης που βγάζει οριστικά και με ασφάλεια την πατρίδα μας από την κρίση.

Για την αμφισβήτηση του Ολοκαυτώματος

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ανατριχιαστική και απροκάλυπτη την αμφισβήτηση του Ολοκαυτώματος από τη Χρυσή Αυγή μέσα στην ίδια τη Βουλή των Ελλήνων.

Θεωρεί ότι αυτή η επιλογή της Χρυσής Αυγής δείχνει ότι οι ωμά ναζιστικές πεποιθήσεις του ηγετικού πυρήνα της βρίσκονται σε απόσταση από την αντισυστημική και αντιθεσμική ροπή των δημοκοπικών οπαδών της ΧΑ.

Έχει συνεπώς μεγάλη σημασία ο νομοθετικός στιγματισμός της ΧΑ, δηλαδή της ηγεσίας της, ως ακραίου ναζιστικού μορφώματος, του πιο ακραίου που εκπροσωπείται σε κοινοβούλιο ευρωπαϊκής χώρας. Από την άποψη αυτή το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι επιβεβαιώνεται η επιλογή του σε σχέση με την αντιρατσιστική νομοθεσία.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι κατά τη συζήτηση της κοινής πρότασης νόμου ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, που προηγείται σύμφωνα με την κοινοβουλευτική διαδικασία, είναι τώρα και εφικτό και αναγκαίο, μέσα από τη μεταβολή της στάσης, τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, να διαμορφωθεί μία ευρύτατα αποδεκτή βάση.

Για την κυβέρνηση

Με απόλυτη ψυχραιμία αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ συντονισμένα σχόλια και διαρροές σε σχέση με την κυβέρνηση και τη σταθερότητά της.

ο ΠΑΣΟΚ κινείται με καθαρό και ευθύ τρόπο, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συνεδρίου του, που καλό είναι να τις θυμηθούν όλοι όσοι ασχολούνται με την πολιτική του.

Επίσης, εγγυάται την κυβερνητική σταθερότητα και αγωνίζεται για την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.

Θεωρεί όμως ότι αυτή η κυβερνητική πολιτική πρέπει να ταυτίζεται με ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης ευρύτατης εθνικής αποδοχής. Θεωρεί επίσης ότι επιτυχία δεν υπάρχει χωρίς ουσιαστική στήριξη της πραγματικής οικονομίας, δηλαδή των επιχειρήσεων και της απασχόλησης και χωρίς συντονισμένα μέτρα προστασίας της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Τα πολλά προβλήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που εμφανίζονται σχεδόν κάθε μέρα, μπορούσαν, κατά το ΠΑΣΟΚ, να έχουν προληφθεί, αν είχε γίνει ήδη η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας κι αν είχαν εφαρμοστεί απλοί κανόνες λειτουργίας της Βουλής και της Κυβέρνησης.

Αυτό όμως είναι εφικτό και τώρα μέσα από το αμοιβαίο σεβασμό του ιστορικού και πολιτικού ρόλου των κυβερνητικών εταίρων μίας τρικομματικής κυβέρνησης που κανείς δεν μπορεί να εκλαμβάνει ως μονοκομματική, αυτοδύναμη κυβέρνηση παλαιού τύπου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024