Ομαλοποιήθηκαν τα δρομολόγια στον Πειραιά, σε ετοιμότητα οι ναυτεργάτες
Κανονικά εκτελούνται πλέον τα δρομολόγια των πλοίων που ήταν μπλοκαρισμένα από τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών στο λιμάνι του Πειραιά. Πάντως, τα ναυτεργατικά σωματεία, που διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή δεδουλευμένων, προειδοποιούν με νέες δυναμικές κινητοποιήσεις μέσα στον Ιούλιο αν δεν εξοφληθούν έως το τέλος Ιουνίου. Έκτακτη συνεδρίαση των ναυτεργατών το πρωί της Πέμπτης προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.
Κανονικά εκτελούνται πλέον τα δρομολόγια των πλοίων που ήταν μπλοκαρισμένα από τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών στο λιμάνι του Πειραιά, όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ. Στο θέμα παρενέβη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, έδωσε εντολή στον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη, να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να φύγουν τα πλοία από τον Πειραιά.
Το μεσημέρι επικράτησε ένταση, καθώς εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων προχώρησαν σε συνδικαλιστική παρέμβαση σε πλοία εταιρειών που οφείλουν δεδουλευμένα στα πληρώματα, μη επιτρέποντας σε δύο περιπτώσεις την αναχώρηση των πλοίων.
Το απόγευμα μετέβη στο λιμάνι εισαγγελέας, ο οποίος απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους των ναυτεργατικών σωματείων, τους προειδοποίησε ότι είναι επιστρατευμένοι και ότι θα πρέπει να σταματήσουν τη συνδικαλιστική παρέμβαση στα πλοία.
Οι απειλές περί άσκησης ποινικών διώξεων θα πρέπει να στραφούν σε αυτούς που δημιούργησαν αυτή την κατάσταση και όχι στους επί μήνες απλήρωτους ναυτικούς και στους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους, τόνισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΠΝΟ, Γιάννη Χαλά, τα ναυτεργατικά σωματεία θα συνεδριάσουν εκτάκτως το πρωί της Πέμπτης, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.
Με ανακοίνωσή της η ΠΝΟ προειδοποιεί με κλιμάκωση του αγώνα της, για τη διεκδίκηση των οφειλομένων δεδουλευμένων αποδοχών των ελλήνων ναυτικών και ζητεί την παρέμβαση των αρμόδιων φορέων για εφαρμογή του νόμου και της εργατικής νομοθεσίας για τους απλήρωτους ναυτικούς.
Οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων με δηλώσεις τους, προειδοποίησαν ότι αν τα πληρώματα σε πλοία που οφείλουν δεδουλευμένα δεν εξοφληθούν έως το τέλος Ιουνίου, δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες δυναμικές κινητοποιήσεις μέσα στον Ιούλιο, με το ενδεχόμενο κήρυξης απεργιακής κινητοποίησης.
Τόνισαν επίσης, ότι δεν θα επιτραπεί η επιβίβαση επιβατών σε πλοία εταιρειών που δεν έχουν εξοφλήσει τα δεδουλευμένα τουλάχιστον έως και τον Φεβρουάριο του 2013. Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών ζήτησαν η εξόφληση των χρημάτων να γίνει στο τέλος Ιουλίου, κάτι όμως που προκάλεσε την έντονη δυσφορία της ΠΝΟ.
Τα ναυτεργατικά σωματεία αναμένεται να συναντηθούν και με τη διοίκηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας για να συζητήσουν την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας στην ακτοπλοΐα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μία ασθενής, τρία θανατηφόρα αυτοάνοσα – Κυτταρική θεραπεία CAR-T δείχνει να κάνει θαύματα
- Συνταγή: Τάρτα με σπανάκι
- Ο νόμος του Ισραήλ για τη θανατική ποινή Παλαιστινίων δεν έχει να κάνει με την δικαιοσύνη, αλλά με τον εθνικισμό
- Φόβοι για νέο ανοδικό ράλι στις τιμές των καυσίμων – «Κάηκε» με ένα γέμισμα το Fuel Pass
- Επτά συλλήψεις στην Αϊτή μετά το ποδοπάτημα σε ιστορικό φρούριο με 25 νεκρούς
- Πέντε τρόποι για να «επανέλθεις» μετά το γιορτινό τραπέζι


