Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Επιχείρηση μονιμοποίησης του χαρατσιού βλέπει η Αριστερά στο νέο φόρο ακινήτων

Επιχείρηση μονιμοποίησης του χαρατσιού βλέπει η Αριστερά στο νέο φόρο ακινήτων

Προσπάθεια μονιμοποίησης του χαρατσιού, με επέκτασή του μάλιστα, και της άδικης λογικής του διαβάζει η Αριστερά στην νέα πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, τονίζοντας ότι η συγκυβέρνηση αποδεικνύει ότι το μόνο που την απασχολεί είναι η συλλογή εσόδων που απαιτεί η τρόικα. Με επιφύλαξη, αλλά όχι αρνητικά, υποδέχθηκε την πρόταση το ΠΑΣΟΚ αναμένοντάς τη γραπτώς και με παραδείγματα για να τοποθετηθεί.

Προσπάθεια μονιμοποίησης του χαρατσιού και της άδικης λογικής του με επέκτασή του μάλιστα, διαβάζει η Αριστερά στην νέα πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, τονίζοντας ότι η συγκυβέρνηση αποδεικνύει ότι το μόνο που την απασχολεί είναι η συλλογή εσόδων που απαιτεί η τρόικα.

Μάλιστα το ΚΚΕ τονίζει ότι την ίδια στιγμή ενεργοποιούνται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης με κατασχέσεις για όσους δεν θα μπορούν να πληρώσουν, ενώ για το ζήτημα που προέκυψε για τους πλειστηριασμούς μετά τη δήλωση Σκορδά, λέει χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά».

Με επιφύλαξη, αλλά όχι αρνητικά, υποδέχθηκε την πρόταση το ΠΑΣΟΚ αναμένοντάς τη γραπτώς και με παραδείγματα για να τοποθετηθεί.

Όπως αναφέρουν πηγές της Ιπποκράτους, εκφράζοντας, πάντως, ικανοποίηση για την παρουσίαση της πρότασης «μετά από κυοφορία πολλών μηνών», το ΠΑΣΟΚ τηρεί επιφυλάξεις μέχρι το υπουργείο να παρουσιάσει την πρότασή του και γραπτά και μάλιστα με παραδείγματα.

Κατά τα λοιπά, χαρακτηρίζουν θετικό το γεγονός ότι στην πρόταση του υπουργείου έχουν ενσωματωθεί προτάσεις και παρατηρήσεις του κόμματος, που έχουν ως κοινό παρονομαστή την αρχή της φορολογικής δικαιοσύνης.

Σχετικά δε με το «χαράτσι» αναφέρουν: «Είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι το ΕΤΗΔΕ ήταν ένα αναγκαίο προσωρινό μέτρο που απέδωσε αποτελέσματα και τώρα, με δημοσιονομική ασφάλεια, μπορούμε να προχωρήσουμε στη ρύθμιση για ενιαίο φόρο ακινήτων».

Αντίθετη η Αριστερά

«Το μόνο που απασχολεί τους κυβερνητικούς εταίρους σε σχέση με τη φορολογία της περιουσίας είναι η συλλογή των εσόδων που έχουν συμφωνήσει στο Μνημόνιο. Φαίνεται μάλιστα και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, ότι ο τρόπος επιβολής του φόρου θα είναι παρόμοιος με το σημερινό «χαράτσι» σχολιάζει ο υπεύθυνος Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Αν αληθεύουν όσα αναφέρονται στα σημερινά δημοσιεύματα, τότε ο ενιαίος φόρος ακινήτων δεν πρόκειται να είναι προοδευτικός, καθώς αντί για το σύνολο της περιουσίας, θα επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά» τονίζει ο κ. Τσακαλώτος και προσθέτει:

«Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προτείνει: πρώτον, τη δημιουργία Περιουσιολογίου, όπου θα καταγράφονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα) των φορολογούμενων. Δεύτερον, την επιβολή Φόρου Μεγάλης Περιουσίας που θα αντικαταστήσει τα σημερινά μέτρα, θα επιβαρύνει τα πλουσιότερα στρώματα και θα οδηγήσει στην απαλλαγή της μικρής και μεσαίας περιουσίας».

Από την πλευρά του ΚΚΕ τονίζεται ότι «στόχος της συγκυβέρνησης είναι η μονιμοποίηση του χαρατσιού και η επέκτασή του με τη φορολόγηση των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων. Την ίδια στιγμή ενεργοποιούνται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, εφάπαξ, κινητής και ακίνητης περιουσίας για όσους δε θα μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους σε εφορίες, δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες».

«Η χθεσινή κυβερνητική δήλωση για πλειστηριασμούς ακόμη και στην πρώτη κατοικία για δάνεια στις τράπεζες, ακόμη και αν διαψεύστηκε στη συνέχεια, έρχεται μόνο να επιβεβαιώσει τη λαϊκή ρήση ότι ‘δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά’» προστίθεται.

«Απέναντι σε αυτήν την πολιτική τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιτάξουν την οργανωμένο αγώνα τους, απαιτώντας να καταργηθούν οι αντιλαϊκοί φόροι και τα χαράτσια. Να μη γίνει καμία κατάσχεση, κανένας πλειστηριασμός για όσους δεν έχουν να πληρώσουν. Κανένας να μη μείνει μόνος του απέναντι στην εφορία, τις τράπεζες, τα δικαστήρια» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024