«Ψαλίδι» 2 δισ. ευρώ το χρόνο από τον Ολάντ στα οικογενειακά επιδόματα
Η κυβέρνηση Ολάντ έχει στόχο να εξοικονομήσει έως 2 δισ. ευρώ ετησίως από το 2016, βάσει της προτεινόμενης μεταρρύθμισης του συστήματος των οικογενειακών επιδομάτων. Η εξοικονόμηση θα προέλθει κυρίως από τη μείωση των εξαιρέσεων από το φόρο εισοδήματος που μπορούν να διεκδικούν οι εύποροι γονείς ανάλογα με τον αριθμό παιδιών που έχουν.
Η κυβέρνηση Ολάντ έχει στόχο να εξοικονομήσει έως 2 δισ. ευρώ ετησίως από το 2016, βάσει της προτεινόμενης μεταρρύθμισης του συστήματος των οικογενειακών επιδομάτων.
Όλα δείχνουν ότι δεν θα κοπούν τελικά τα επιδόματα προς τις οικογένειες με υψηλά εισοδήματα, όπως είχε λεχθεί από ορισμένους αξιωματούχους.
Η εξοικονόμηση θα προέλθει κυρίως από τη μείωση των εξαιρέσεων από το φόρο εισοδήματος που μπορούν να διεκδικούν οι εύποροι γονείς ανάλογα με τον αριθμό παιδιών που έχουν.
Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση περιλαμβάνει επίσης και νέες δαπάνες, γεγονός που σημαίνει ότι η καθαρή εξοικονόμηση θα είναι 1,7 δισεκ. ευρώ από το 2016.
Αυτό το ποσό δεν μειώνει σημαντικά το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας, όμως η κίνηση στέλνει ένα μήνυμα προς τους εταίρους της Γαλλίας στην ΕΕ ότι η χώρα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, καθώς της έχουν δοθεί δύο επιπλέον χρόνια για να φτάσει στο στόχο του 3% για το έλλειμμα.
«Είναι απολύτως δυνατό να μειώσουμε το έλλειμμά μας διατηρώντας παράλληλα τον πυρήνα του κοινωνικού μοντέλου μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό κατά την παρουσίαση του σχεδίου.
Οι συντηρητικοί, οι οποίοι βλέπουν τη μεταρρύθμιση ως άλλη μια επίθεση στο παραδοσιακό γαλλικό μοντέλο της οικογένειας, ενδέχεται να αντιταχθούν σε αυτή, όπως έκαναν με το νόμο του Ολάντ για το γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, που τέθηκε σε ισχύ το Μάιο.
Είχαν αναταχθεί στην ιδέα να εξαρτώνται βασικά οικογενειακά επιδόματα από το εισόδημα του νοικοκυριού.
ΑΠΕ/Γαλλικό
- Σύρος: Ποινικές διώξεις στο ζευγάρι για τον θάνατο της 42χρονης διασώστριας
- Πυρκαγιές: Δύο συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια σε Έβρο και Γρεβενά
- Ο Σάσα Βεζένκοφ πήρε μεταπτυχιακό από την Εθνική Ακαδημία Αθλητισμού της Βουλγαρίας
- Ο χρόνος των εκλογών ως «όπλο»: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν στην πρόωρη κάλπη ή στο τέλος της 4ετίας
- Μητσοτάκης σε Χριστοδουλίδη: Η Ελλάδα πάντα στέκεται στο πλευρό της Κύπρου
- Αγορά εργασίας: Οι εργοδότες παραπονιούνται για έλλειψη ταλέντων, είναι πραγματικά έτσι; Το λάθος με την AI

