Μηνύματα προς εκείνους που αμφισβητούν το ΠΑΣΟΚ, καθώς και αιχμές προς την πλευρά της ΝΔ επιφύλασσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του σε κομματικά στελέχη στο Κιλκίς. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε εκ νέου θέμα ανασχηματισμού και επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, ενώ τόνισε ότι το Κίνημα είναι μοναδικός παράγοντας σταθερότητας στη χώρα.

Σχετικά με το κλίμα αμφισβήτησης στο ΠΑΣΟΚ και με τις συμπεριφορές όσων έχουν διαφοροποιηθεί, παρατήρησε ότι «τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ παθαίνουν σοκ επειδή το κόμμα είχε 162 βουλευτές κι έμεινε με 32».

Παρατήρησε ότι από τους 35 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που καταψήφισαν τα Μνημόνια οι 33 ήταν με τον Γιώργο Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές του 2007 και οι δύο δικοί του, ενώ σημείωσε πως στη συνέχεια όλοι αυτοί «φυσικά τον ρίξανε» τον κ. Παπανδρέου.

Επίσης, επέκρινε συμπεριφορές πρώην στελεχών λέγοντας: «Πολιτικά στελέχη θέλουν να φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ αλλά να κρατάνε τους ανθρώπους τους σε διάφορες υπηρεσίες. Φεύγω από το ΠΑΣΟΚ αλλά θέλω να έχω τους δικούς μου συμβούλους ως συμβούλους του Στουρνάρα, τους μεταθέτω εκεί. Θέλω να φύγω από το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά θέλω να αφήσω το γραφείο μου στον Χατζηδάκη».

Για τα πρώην στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ που προσχώρησαν ή στρέφονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αναζητούν το παλιό ΠΑΣΟΚ αλλά δεν πρόκειται να το βρουν. «Όποιος θεωρεί ότι θα ξαναβρεί το παλιό ΠΑΣΟΚ αλλού και ότι θα λειτουργήσει το κράτος όπως λειτουργούσε δεν θα μπορέσουμε να τον ικανοποιήσουμε. Πρέπει να πούμε την αλήθεια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αιχμές κατά ΝΔ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε διάλογο με το ακροατήριο και ορισμένοι από αυτούς εξέφρασαν αγωνία για το που πηγαίνει το κόμμα, έθεσαν ερωτήματα για την κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ και μετέφεραν τον προβληματισμό αν θα ξαναψηφίσουν ή όχι ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι με τη ΝΔ συνεργάζεται για εθνικούς λόγους, όμως έχουν μεγάλες διαφορές τα δύο κόμματα και αυτό φάνηκε πιο καθαρά στο ζήτημα με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Μπορεί ο κ. Σαμαράς να θεωρεί ότι η κυβέρνηση είναι δική του, και η ΝΔ ότι είναι της ΝΔ, όμως ο ίδιος δεν στηρίζει μια κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά μια κυβέρνηση συνεργασίας τριών κομμάτων, επισήμανε. «Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς εταίρους», είπε κι έθεσε εκ νέου ζήτημα ανασχηματισμού, επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων, λειτουργίας της κυβέρνησης και της Βουλής.

Παράλληλα άφησε αιχμές για τη στάση του Αντώνη Σαμαρά και του Φώτη Κουβέλη, όταν ήταν εναντίον του Μνημονίου και για τον κ. Σαμαρά είπε ότι ήθελε, τότε, να κερδίσει από τη δυσαρέσκεια του κόσμου.

«Στην Ελλάδα είναι και υποχρεωτικό να υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας τα επόμενα χρόνια, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε οριστικά το πρόβλημα», τόνισε και πρόσθεσε: «Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται τίποτα. Είναι η εγγύηση της σταθερότητας, της ενότητας και της προοπτικής».

Για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι υπάρχει ακόμα ένας σκληρός πυρήνας μελών και στελεχών του και τους κάλεσε να πάρουν μαζικά μέρος στις εκλογές της Κυριακής 9 Ιουνίου για την εκλογή των γραμματειών του κόμματος και να συμβάλλουν έτσι στην αναζωογόνηση και ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης.

«Τους θέλουμε όλους, αλλά δεν μπορούμε να παρακαλάμε, να δεχόμαστε προσβολές, δεν μπορούμε να ανεχόμαστε μικροαλαζονείες ανιστόρητες. Είμαστε ανοιχτοί, είμαστε ευγενείς, είμαστε γενναιόδωροι, αλλά είμαστε αξιοπρεπείς και αποφασισμένοι. Χρειάζεται πίστη, αυτοπεποίθηση, όχι μόνο για δική μας εσωτερική χρήση, αλλά για να μεταφέρουμε και στην κοινωνία», επισήμανε. Πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι υπό τον έλεγχο κανενός, ούτε θα τεθεί ποτέ, γι’ αυτό και κρατούν απόσταση από το κόμμα αυτοί που ονομάζονται «συμφέροντα».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως στις προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και χρειάζονται και κρατικές παρεμβάσεις. Για την ΕΕ σημείωσε ότι τώρα «ξύπνησε», αλλά διαθέτει μόνο 6 δισεκ. ευρώ για την ανεργία, τα οποία δεν αρκούν αφού μόνο τόσα χρειάζεται η Ελλάδα. Επίσης, στις προτεραιότητες είναι η σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών σε βάρος των πολιτών, η κατάργηση του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε με δριμύτητα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και τον κατηγόρησε για «φασίζουσα αθλιότητα», με αφορμή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έκαναν έξω από τον χώρο ομιλίας κάτοικοι που αντιτίθενται σε τυχόν εξόρυξη χρυσού στο νομό Κιλκίς.

«Αυτό που έγινε ήταν μια αθλιότητα, μια αντισυγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είπαν τίποτε. Ούτε υπάρχει θέμα χρυσού, ούτε το επισπεύδει κανείς. Ήταν συνθήματα εναντίον του ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν εναντίον της επένδυσης. Αυτό ήταν μια φασίζουσα αθλιότητα διότι αντισυγκεντρώσεις κάνει η ακροδεξιά», υπογράμμισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ