Ιδιαίτερα απλοποιημένες είναι οι διαδικασίες για τη χορήγηση και ανανέωση άδειας παραμονής στην Ελλάδα υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι κάνουν «στρατηγικού χαρακτήρα» επενδύσεις.

Το ίδιο ισχύει για στελέχη (και τα μέλη των οικογενειών τους) για τα οποία η έκδοση άδειας διαμονής θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη πραγματοποίηση του εν λόγω επενδυτικού σχεδίου.

Παράλληλα, μικρός είναι ο αριθμός των δικαιολογητικών που απαιτείται για να αποκτήσουν άδεια παραμονής όσοι από χώρες εκτός της ΕΕ θα αγοράσουν ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ ή υπήκοοι τρίτων χωρών οι οποίοι θα κάνουν χρήση της χρονομίσθωσης ακινήτου τουλάχιστον για 10 χρόνια.

Κι αυτό γιατί έχει τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος σε άρθρο του αναφέρεται στις άδειες παραμονής.

Έτσι, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου προχώρησε στην τροποποίηση της υπ’ αριθ. 933/16.1.2009 απόφασης του υπουργού Εσωτερικών περί «Καθορισμού απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη χορήγηση και ανανέωση της άδειας διαμονής σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3386/2005 όπως ισχύει». Με νέα υπουργική απόφαση προσέθεσε στην προηγούμενη δύο νέες κατηγορίες πολιτών τρίτων χωρών σχετικά με τη χορήγηση και την ανανέωση άδειας διαμονής.

Υπό τον τίτλο «Ανάπτυξη στρατηγικών επενδύσεων» καθόρισε τα δικαιολογητικά που θα χρειασθούν για την απόκτηση και ανανέωση άδειας διαμονής όσοι ανήκουν στις εξής περιπτώσεις:

  • πολίτης τρίτης χώρας νόμιμος εκπρόσωπος του φορέα της στρατηγικής επένδυσης
  • πολίτες τρίτων χωρών που έχουν κριθεί απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία της στρατηγικής επένδυσης
  • μέλη οικογένειας του νόμιμου εκπροσώπου και των στελεχών που έχουν κριθεί απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία της στρατηγικής επένδυσης
  • πολίτες τρίτων χωρών βοηθητικό προσωπικό.

Επίσης, αναφέρονται τα δικαιολογητικά για απόκτηση άδειας διαμονής που χρειάζονται πολίτες τρίτων χωρών ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα αξίας 250.000 ευρώ τουλάχιστον. Έχουν κατηγοριοποιηθεί στις εξής περιπτώσεις:

  • Πολίτες τρίτων χωρών, ιδιοκτήτες, κατά κυριότητα, νομή και κατοχή, εξ ολοκλήρου ή εξ αδιαιρέτου, ακινήτων στην Ελλάδα. Γι’ αυτούς απαιτείται: Αντίγραφο συμβολαίου αγοράς ακινήτου ή ακινήτων αξίας 250.000 ευρώ τουλάχιστον. Βεβαίωση του συμβολαιογράφου ότι το συμβόλαιο αγοράς καλύπτει τις προϋποθέσεις που θέτει ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Αποδεικτικό μεταγραφής από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο. Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
  • Πολίτες τρίτων χωρών που διαθέτουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα μέσω νομικού προσώπου, του οποίου οι μετοχές ή τα εταιρικά μερίδια τους ανήκουν εξ ολοκλήρου.
  • Πολίτες τρίτων χωρών που έχουν συνάψει τουλάχιστον δεκαετούς διάρκειας μίσθωση ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ