Επαφές αμερικανών και κινέζων αξιωματούχων ενόψει της Σύνοδου Κορυφής
Τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποίησε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπαράκ Ομπάμα, Τομ Ντόνιλον, κατά την οποία συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Σι Τζίνπινγκ, αλλά και με άλλα σημαντικά στελέχη της πολιτικής και στρατιωτικής κινεζικής ηγεσίας. Προετοιμάζοντας τη Σύνοδο Κορυφής στην Καλιφόρνια, στις 7 και 8 Ιουνίου, ο κ. Ντόνιλον δήλωσε ότι η συνάντηση «είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη διεξαγωγή σε βάθος συζητήσεων για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας».
Τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποίησε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπαράκ Ομπάμα, Τομ Ντόνιλον, κατά την οποία συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Σι Τζίνπινγκ, αλλά και με άλλα σημαντικά στελέχη της πολιτικής και στρατιωτικής κινεζικής ηγεσίας.
Προετοιμάζοντας τη Σύνοδο Κορυφής στην Καλιφόρνια, στις 7 και 8 Ιουνίου, ο κ. Ντόνιλον δήλωσε ότι η συνάντηση «είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη διεξαγωγή σε βάθος συζητήσεων για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, καθώς και για τα πολυάριθμα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα».
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν από τον κ. Ντόνιλον και τους κινέζους εταίρους του ήταν και τα «κλασικά» σημεία διαφωνίας μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων. «Η Βόρεια Κορέα, η ηλεκτρονική ασφάλεια από τις επιθέσεις των χάκερς, η κλιματική αλλαγή και η σταθερότητα της Ασίας» αναφέρεται σε σχετική δήλωση.
Ο σύμβουλός του αμερικανού προέδρου συζήτησε επίσης τα οικονομικά θέματα και «τη σημασία της συνέχισης του διαλόγου για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Η πρώτη συνάντηση Ομπάμα-Σι από τότε που νέος πρόεδρος της Κίνας ανέλαβε πλήρως τα ηνία της εξουσίας στη χώρα του, θα πραγματοποιηθεί στο Παλμ Σπρινγκς, 160 χιλιόμετρα ανατολικά του Λος Άντζελες.
Αξιωματούχοι των δύο χωρών και εμπειρογνώμονες συμφώνησαν ότι οι συνομιλίες θα έχουν ως στόχο να δώσουν τον τόνο για μια νέα σχέση, την οποία οι αμερικανοί αποκαλούν πιο «χαλαρή» από την σχεδόν άκαμπτη θέση του προκατόχου του Σι Τζίνπινγκ, Χου Ζιντάο.
Ο Λευκός Οίκος επιμένει στη σημασία των προσωπικών σχέσεων μεταξύ του αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα και του κινέζου ομολόγου του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Τζόλης: «Ειπώθηκαν άσχημα πράγματα για μένα…» (vid)
- Ρόδος: Ουρές και ταλαιπωρία στο αεροδρόμιο – Ποιος ο λόγος
- Γιάννης Παπαμιχαήλ για Γιώργο Θεοφάνους: «Τελικά είναι πάρα πολύ καβαλημένος»
- Ενισχύεται η δημοτική συγκοινωνία του Δήμου Νέας Σμύρνης
- Κομισιόν για νέες απειλές Τραμπ για δασμούς: «Όταν υπογράφεις συμφωνία με την ΕΕ, ξέρεις ότι αυτό θα πάρεις»
- Ολυμπιακός: Νοκ-άουτ ο Γουόρντ από το Game 3 με τη Μονακό
