Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μέση οδό για το εμπάργκο όπλων στη Συρία ψάχνει η ΕΕ

Μέση οδό για το εμπάργκο όπλων στη Συρία ψάχνει η ΕΕ

Το ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων προς τη Συρία εκπνέει το ερχόμενο Σάββατο και η ΕΕ καλείται να αποφασίσει εάν θα το χαλαρώσει -όπως πιέζουν Βρετανία και Γαλλία, ώστε να στηριχθούν οι αντικαθεστωτικοί- ή εάν θα το ανανεώσει ως έχει. Το ζήτημα εξετάζουν στις Βρυξέλλες οι ΥΠΕΞ των «27» και πιθανότερος θεωρείται (τελικά) συμβιβασμός που θα προβλέπει κάποιου είδους χαλάρωση υπό προϋποθέσεις αφού ολοκληρωθεί η ειρηνευτική διάσκεψη υπό την αιγίδα ΗΠΑ και Ρωσίας. Περισσότερο από την προθεσμία πιέζουν όμως οι περιστάσεις, με τον Λίβανο να κινδυνεύει να πέσει στη δίνη του συριακού εμφυλίου.

Το ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων προς τη Συρία εκπνέει το ερχόμενο Σάββατο και η ΕΕ καλείται να αποφασίσει εάν θα το χαλαρώσει -όπως πιέζουν Βρετανία και Γαλλία, ώστε να στηριχθούν οι αντικαθεστωτικοί- ή εάν θα το ανανεώσει ως έχει.

Το ζήτημα εξετάζουν στις Βρυξέλλες οι ΥΠΕΞ των «27» τη Δευτέρα και πιθανότερος θεωρείται (τελικά) συμβιβασμός που θα προβλέπει κάποιου είδους χαλάρωση υπό προϋποθέσεις αφού ολοκληρωθεί η ειρηνευτική διάσκεψη υπό την αιγίδα ΗΠΑ και Ρωσίας. Περισσότερο από την προθεσμία πιέζουν όμως οι περιστάσεις, με τον Λίβανο να κινδυνεύει να πέσει στη δίνη του συριακού εμφυλίου.

Λονδίνο και Παρίσι κρατούν εδώ και μήνες σκληρή στάση εναντίον της ανανέωσης του εμπάργκο, με στόχο να διευκολυνθεί η στήριξη των αντικαθεστωτικών (τουλάχιστον επιλεγμένων ομάδων τους).

Χώρες όμως όπως η Αυστρία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Σουηδία αναμένεται να επιμείνουν τη Δευτέρα στην στάση τους για τήρηση του εμπάργκο στην παρούσα του μορφή. Ειδικά η Αυστρία ανησυχεί για την τύχη που θα έχουν τα μέλη της στρατιωτικής αποστολής στη δύναμη του ΟΗΕ στα Υψίπεδα του Γκολάν εάν θεωρηθεί ενεργή σύμμαχος της μίας πλευράς στο συριακό εμφύλιο.

Η Βρετανία μάλιστα, όπως αναφέρει το Reuters, έχει ήδη απειλήσει με βέτο σε πλήρη ανανέωση του εμπάργκο. Ένα από τα επιχειρήματα των χωρών που ζητούν την ανανέωσή του είναι πως οτιδήποτε άλλο -ως έμμεση στήριξη στους αντικαθεστωτικούς- θα υποσκάψει τις προοπτικές της ειρηνευτικής διάσκεψης υπό την αιγίδα ΗΠΑ και Ρωσίας. Η Δαμασκός ανέφερε την Κυριακή πως είναι διατεθειμένη να πάρει μέρος στη συνάντηση.

Στην προσπάθειά της για συναίνεση μεταξύ των «27», η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον έχει προτείνει διάφορες ενδιάμεσες συμβιβαστικές λύσεις για το εμπάργκο. Ως λύση ανάγκης προτάθηκε και η παράτασή του για μόλις έναν μήνα, μέχρι να φανούν πο «καρποί» της αμερικανορωσικής πρωτοβουλίας για τη διάσκεψη στη Γενεύη.

Στις προτάσεις που θα βρεθούν όμως στο τραπέζι των «27» βρίσκεται και η χαλάρωση του εμπάργκο για την παράδοση καθορισμένου οπλισμού «για την προστασία των αμάχων» ή η κατά περίπτωση παράδοση οπλισμού σε συγκεκριμένες ομάδες.

Δεν διαφαίνεται άμεση συμφωνία


Φτάνοντας στη συνάντηση τη Δευτέρα, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ έδειξε πως το Λονδίνο δεν πρόκειται να υποχωρήσει από την στάση του: «Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να τροποποιήσει το εμπάργκο στη Συρία, η κατάσταση έχει φτάσει στα όριά της» είπε το μεσημέρι της Δευτέρας.

«Εάν η ΕΕ δεν καταλήξει σε κοινή πολιτική απέναντι στη Συρία, κάθε χώρα θα κρατήσει δική της πολιτική κυρώσεων» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Χέιγκ.

Η πλευρά που στηρίζει το εμπάργκο εμφανίστηκε εξίσου σταθερή. «Δεν εμπλεκόμαστε σε συγκρούσεις προμηθεύοντας όπλα στη μία πλευρά, και πρέπει να παραμείνουμε κοινότητα ειρήνης μένοντας εκτός» είπε ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ.

Κρατώντας χαμηλές προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας των «27» τη Δευτέρα, ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Φρανς Τίμερμαν σημείωσε φτάνοντας στις Βρυξέλλες πως «ξεκινώντας τη συνάντηση, υπάρχουν ακόμη διαφορετικές απόψεις».

Μπλόκο της συριακής αντιπολίτυεσης σε Φιλελεύθερους

Παράλληλα, ενώ Ουάσινγκτον και Μόσχα συνεχίζουν τις επαφές τους για τις λεπτομέρειες της διάσκεψης (Κέρι και Λαβρόφ θα έχουν ιδιωτική συνάντηση στο Παρίσι για το θέμα), οι εξελίξεις στην πλευρά της συριακής αντιπολίτευσης δείχνουν πως παγιώνεται ο διχασμός στις τάξεις της.

Ο λεγόμενος «Εθνικός Συνασπισμός», το επίσημο σώμα των πολιτικών δυνάμεων που αντιτίθενται στον Άσαντ, περιόρισε σημαντικά την παρουσία που δέχθηκε να δώσει στο μπλοκ του Μισέλ Κίλο -φιλελεύθερου αντιπολιτευόμενου που έχει την στήριξη δυτικών και αραβικών χωρών ως αντίβαρο στις ισλαμιστικές φωνές.

Αρχικά, η συζήτηση εντός του Εθνικού Συνασπισμού στην Κωνσταντινούπολη γινόταν για 22 έδρες στον σχηματισμό στου Κιλό (σε σύνολο 60). Τελικά, οι έδρες που του προσφέρθηκαν έπεσαν στις πέντε – η συμμετοχή του δηλαδή θα είναι ουσιαστικά συμβολική σε ένα όργανο που κυριαρχούν αφ’ένός ο Μουσταφά αλ Σαμπάχ (στηριζόμενος από το Κατάρ) και μία ομάδα που στηρίζεται με επηρεάζεται από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Αντιδρώντας, ο Κίλο διαπίστωσε πως ο Συνασπισμός «δεν έχει τη διάθεση να συνεργαστεί μαζί μας και να πιάσει το χέρι που τους προσφέρουμε». Στελέχη του σχηματισμού του, όπως αναφέρει το Reuters, ανέφεραν πως θα εξεταστεί άμεσα το ενδεχόμενο πλήρους αποχώρησης από τον Εθνικό Συνασπισμό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024