Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διχασμένη ήταν, διχασμένη παρέμεινε η ΕΕ για το εμπάργκο όπλων στη Συρία

Διχασμένη ήταν, διχασμένη παρέμεινε η ΕΕ για το εμπάργκο όπλων στη Συρία

Διαιρεμένοι προσήλθαν, διχασμένοι παραμένουν οι επικεφαλής διπλωματίας των «27» χωρίς να καταλήγουν στις Βρυξέλλες σε συμφωνία σχετικά με χαλάρωση ή μη του εμπάργκο όπλων στη Συρία που εκπνέει την Παρασκευή. Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ συναντώνται στο Παρίσι για να συζητήσουν σχετικά με τη σχεδιαζόμενη ειρηνευτική διάσκεψη στη Γενεύη, ενώ ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν βρέθηκε στη Συρία για επαφές με τους ηγέτες των ανταρτών.

Διαιρεμένοι προσήλθαν, διχασμένοι παραμένουν οι επικεφαλής διπλωματίας των «27» χωρίς να καταλήγουν στις Βρυξέλλες συμφωνία σχετικά με χαλάρωση ή μη του εμπάργκο όπλων στη Συρία που εκπνέει την Παρασκευή. Την ίδια στιγμή, οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ συναντώνται στο Παρίσι για να συζητήσουν σχετικά με τη σχεδιαζόμενη ειρηνευτική διάσκεψη, ενώ ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν βρίσκεται στη Συρία για επαφές με τους ηγέτες των ανταρτών.

«Δεν υπάρχει συμφωνία» δήλωσαν από τη βελγική πρωτεύουσα αμφότεροι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και ο Αυστριακός ομόλογός του Μίχαελ Σπιντελέγκερ, οι οποίοι εκπροσωπούν της δύο γραμμές που συγκρούονται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Βρετανία μαζί με τη Γαλλία πιέζουν την ΕΕ να ανάψει το πράσινο φως για την παράδοση όπλων στους αντικαθεστωτικούς της Συρίας, επιχειρηματολογώντας ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα πιεστεί το καθεστώς Άσαντ να κινηθεί προς πολιτική λύση.

Αντίθετα, πολλές χώρες, περιλαμβανομένων της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και της Τσεχίας, υπερασπίζονται τη διατήρηση του εμπάργκο, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να πέσουν τα όπλα στα χέρια τζιχαντιστών που μάχονται ενάντια στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Μετά λύπης μου δηλώνω πως έπειτα από μακρές συνομιλίες δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός με τη Γαλλία και τη Βρετανία» δήλωσε ο Μίχαελ Σπιντελέγκερ στους δημοσιογράφους.

Άλλοι ευρωπαίοι διπλωμάτες επισήμαναν πως περαιτέρω διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν αργότερα εντός της βραδιάς και πως δεν είναι σαφές εάν θα επιχειρηθεί κάποιος συμβιβασμός.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ τελούν υπό πίεση να καταλήξουν σε συμβιβασμό έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, όταν εκπνέει το σύνολο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εδώ και δύο χρόνια κατά του συριακού καθεστώτος, στις οποίες περιλαμβάνεται και το εμπάργκο των όπλων.

Στην προσπάθειά της για συναίνεση μεταξύ των «27», η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Άστον, έχει προτείνει διάφορες ενδιάμεσες συμβιβαστικές λύσεις για το εμπάργκο. Ως λύση ανάγκης προτάθηκε και η παράτασή του για μόλις έναν μήνα, μέχρι να φανούν οι «καρποί» της αμερικανορωσικής πρωτοβουλίας για τη διάσκεψη στη Γενεύη, που προγραμματίζεται για τον Ιούνιο.

Στις προτάσεις που θα βρεθούν όμως στο τραπέζι των «27» βρίσκεται και η χαλάρωση του εμπάργκο για την παράδοση καθορισμένου οπλισμού «για την προστασία των αμάχων» ή η κατά περίπτωση παράδοση οπλισμού σε συγκεκριμένες ομάδες.

Εάν δεν υπάρξει νέα συμφωνία, το κάθε κράτος-μέλος μπορεί να αποφασίσει μεμονωμένα εάν θα προμηθεύσει με όπλα τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις της Συρίας, όπως επισήμανε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, τονίζοντας παράλληλα πως η δυνατότητα εξοπλισμού των ανταρτών «θα στείλει σαφές μήνυμα στον Μπασάρ αλ-Άσαντ».

Ο Γάλλος ομόλογός του Λοράν Φαμπιούς δήλωσε την ίδια στιγμή πως υπάρχουν «όλο και πιο ισχυρές ενδείξεις χρήση χημικών όπλων σε τοπικό επίπεδο» στη Συρία. Μιλώντας στους δημοσιογράφους εξερχόμενος από τη σύνοδο, ο Φαμπιούς επισήμανε πως απαιτείται λεπτομερής επαλήθευση και η Γαλλία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους εταίρους της.

Οι δηλώσεις ήλθαν έπειτα από δημοσίευμα του Monde τη Δευτέρα στο οποίο η εφημερίδα αναφέρει ότι έχει πληροφορίες πως δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ χρησιμοποίησαν επανειλημμένα χημικά όπλα εναντίον ανταρτών στη Δαμασκό.

Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ στο Παρίσι

Τη στιγμή που η ΕΕ επιχειρεί να βρει κοινό έδαφος ως προς εμπάργκο όπλων, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ ήλθαν εκ νέου ενώπιος ενωπίω το βράδυ της Δευτέρας στο Παρίσι.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η προετοιμασία της ειρηνευτικής διάσκεψης «Γενεύη 2», η οποία φιλοδοξεί να φέρει στο ίδιο τραπέζι το καθεστώς Άσαντ και την αντιπολίτευση σε αναζήτηση πολιτικής λύσης για τον τερματισμό του εμφυλίου που έχει κοστίσει περισσότερες από 80.000 ζώες–αν όχι πολύ περισσότερες.

ΗΠΑ και Ρωσία εμφανίζονται δεσμευμένες για την σύγκληση της «Γενεύης 2», υποχρέωση που απορρέει από την περσινή σύνοδο είπε ο Λαβρόφ, που αναγνώρισε όμως ότι η οργάνωση «δεν είναι και μικρή δουλειά».

Επιπλέον επιβεβαίωσαν ότι αντιτίθενται και οι δύο στη χρήση χημικών όπλων στην εμφύλια διαμάχη, η οποία δεν είναι ακόμη πλήρως επιβεβαιωμένη, υπάρχουν όμως ισχυρές ενδείξεις προς αυτήν την κατεύθυνση. «Χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες», είπε ο αμερικανός υπουργός.

Αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωναν ότι ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής της ειρηνευτικής διάσκεψης -που γενικά αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στα μέσα Ιουνίου- θα ανακοινωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Μετά τη συνάντησή τους οι Κέρι και Λαβρόφ αναμένεται να δειπνήσουν με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Η κυβέρνηση της Συρίας έχει δηλώσει ότι θα παραστεί στη διάσκεψη, αλλά η συριακή αντιπολίτευση εξακολουθεί να αγωνίζεται για την επίτευξη ενότητας στις τάξεις της και δεν έχει ακόμη δεσμευτεί ότι θα παραστεί.

Σκληρές μάχες μαίνονταν και τη Δευτέρα γύρω από την στρατηγικής σημασίας συριακή συνοριακή πόλη Κουσέιρ και την πρωτεύουσα Δαμασκό, ενώ δόθηκαν στην δημοσιότητα περαιτέρω πληροφορίες για επιθέσεις με χημικά όπλα από τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι επιθέσεις της συριακής κυβέρνησης κατά τις τελευταίες εβδομάδες θεωρούνται ευρέως ως μια προσπάθεια να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση του Άσαντ πριν από την ειρηνευτική διάσκεψη της Γενεύης.

Στη Συρία ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν βρέθηκε τη Δευτέρα στη Συρία για συνομιλίες με τους ηγέτες των ανταρτών, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Ρεπουμπλικάνου πολιτικού.

Ο Μακέιν συναντήθηκε με τον στρατηγό Σαλίμ Ιντρίς, τον επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, καθώς και με άλλα ηγετικά στελέχη των ανταρτών, ανέφερε από την πλευρά της η ιστοσελίδα Daily Beast, το πρώτο μέσο ενημέρωσης το οποίο μετέδωσε την είδηση.

Σύμφωνα με το λογαριασμό του Μακέιν στο Twitter νωρίτερα ο γερουσιαστής βρισκόταν στη νότια Τουρκία προκειμένου να επιθεωρήσει το χώρο όπου έχουν εγκατασταθεί συστοιχίες του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Patriot.

Ο γερουσιαστής το τελευταίο διάστημα ασκεί πιέσεις ώστε η Ουάσινγκτον να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία. Εάν επαληθευτεί η πληροφορία του ταξιδιού του, τότε θα είναι ο πλέον υψηλόβαθμος εκλεγμένος Αμερικανός πολιτικός που έχει επισκεφθεί τη Συρία τα τελευταία χρόνια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024