Αιματοκύλισμα από βόμβες σε σουνιτικό τέμενος του Ιράκ
Στο «κόκκινο» έχει επιστρέψει η θρησκευτική ένταση στο Ιράκ τροφοδοτούμενη σε μεγάλο βαθμό από τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Λίμνες αίματος και τουλάχιστον 38 νεκρούς άφησε πίσω της διπλή βομβιστική επίθεση σε σουνιτικό τέμενος στην πόλη Μπακούμπα, περίπου 50 χλμ βορειοδυτικά της Βαγδάτης, μετά την προσευχή της Παρασκευής. Ακολούθησαν και άλλες επιθέσεις κατά σουνιτών με το συνολικό αριθμό των νεκρών να φθάνει τους 48.
Στο «κόκκινο» έχει επιστρέψει η θρησκευτική ένταση στο Ιράκ τροφοδοτούμενη σε μεγάλο βαθμό από τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Λίμνες αίματος και τουλάχιστον 38 νεκρούς άφησε πίσω της διπλή βομβιστική επίθεση σε σουνιτικό τέμενος στην πόλη Μπακούμπα, περίπου 50 χλμ βορειοδυτικά της Βαγδάτης, μετά την προσευχή της Παρασκευής
Η πρώτη βόμβα εξερράγη κατά την έξοδο των πιστών, ενώ λίγο αργότερα μία δεύτερη πυροδοτήθηκε στο ίδιο σημείο με στόχο τους ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στα θύματα της προηγούμενης έκρηξης.
Η διπλή βομβιστική επίθεση κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 38 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 55, σύμφωνα με ιατρικές και αστυνομικές πηγές.
Λίγο αργότερα, στο Μαντάιν, νοτίως της πρωτεύουσας, μία βόμβα εξερράγη κατά του πλήθους στην κηδεία ενός σουνίτη, προκαλώντας τον θάνατο οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον άλλων 25.
Οι βομβιστικές επιθέσεις σε σιιτικά και σουνιτικά τεμένη, σε βάρος των δυνάμεων ασφαλείας και αρχηγών φυλών του Ιράκ, έχουν αυξηθεί επικίνδυνα τον τελευταίο μήνα. Η ένταση βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανικών δυνάμεων από την επικράτεια της χώρας στα τέλη του 2011.
Το κύμα βίας ξέσπασε αφότου στις 23 Απριλίου οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν έφοδο σε συγκέντρωση σουνιτών μουσουλμάνων διαδηλωτών κοντά στο Κιρκούκ που ζητούσαν την αποχώρηση του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι, εξοργίζοντας τους σουνίτες και ωθώντας τους αντάρτες σε περισσότερες επιθέσεις.
Τουλάχιστον 53 άνθρωποι σκοτώθηκαν τότε και επιθέσεις αντιποίνων εναντίον των ιρακινών δυνάμεων και άλλες βιαιότητες έχουν προκαλέσει έκτοτε δεκάδες άλλα θύματα.
Η κατάσταση στο Ιράκ γίνεται όλο και πιο έκρυθμη, καθώς ο εμφύλιος πόλεμος στη γειτονική Συρία επιδεινώνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις σιιτών και σουνιτών μουσουλμάνων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ανεξέλεγκτες οι χρήσεις της ΑΙ στο δημόσιο τομέα
- Ταξί: Συνελήφθησαν 4 οδηγοί που εισέπραξαν υπερβολικό κόμιστρο από τουρίστες
- Ισραήλ: Ο Λίβανος πρέπει να εξαλείψει «τον κίνδυνο» της Χεζμπολάχ στον νότο, δηλώνει το Βερολίνο
- Καναδάς: Η Βρετανική Κολομβία προσφεύγει κατά της OpenAI για την πολύνεκρη τραγωδία του Τάμπλερ Ριτζ
- Ουκρανία: Νέα μεγάλη ρωσική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Κιέβου
- Ιράν: Υπόσχεται αποφασιστική ανταπόδοση στα πλήγματα των ΗΠΑ – «Παραβίασαν» το μνημόνιο του Ισλαμαμπάντ
- Συμπληρώθηκε το παζλ των προημιτελικών – Οι διασταυρώσεις και ο δρόμος μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ
- Ελβετία – Κολομβία 4-3 στα πέναλτι (κ.δ. και παράταση 0-0): Μεγάλη πρόκριση των Ελβετών στα προημιτελικά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442