Παχυσαρκία και ανάστημα παίζουν ρόλο στον καρκίνο του ενδομητρίου
Το ύψος και η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία σχετίζονται με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του ενδομητρίου στην ενήλικη ζωή, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στην Κυριακή 12 Μαΐου στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στο Λίβερπουλ, της Μ.Βρετανίας.
Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ο τέταρτος συχνότερος καρκίνος στην Ευρώπη με περισσότερες από 900.000 νέες περιπτώσεις να ανιχνεύονται ετησίως. Στις ενήλικες γυναίκες, ο Δείκτης Μάζας Σώματος σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του ενδομητρίου, ενώ η σχέση με το ύψος δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί επαρκώς.
Η Δρ Τζούλι Αρεστρουπ, από το Ινστιτούτο Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης διερεύνησε κατά πόσο ο Δείκτης Μάζας Σώματος κατά την παιδική ηλικία και το ανάστημα σε κάθε ηλικία, από 7 έως 13 ετών, σχετίζονται με τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου στην ενήλικη ζωή.
Το δείγμα απαρτιζόταν από 158.459 γυναίκες που είχαν εγγραφεί στη Σχολή Υγείας της Κοπεγχάγης, με στοιχεία για το ύψος και το βάρος τους από 7 έως 13 ετών, που είχαν γεννηθεί το διάστημα 1930-1989. Τα στοιχεία αυτά συγκρίθηκαν με το Αρχείο Καταγραφής του Καρκίνου στη Δανία και τελικά οι γυναίκες ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση μέχρι να προκύψει διάγνωση καρκίνου, υστερεκτομή, θάνατος, μετανάστευση ή να φτάσουν στην ημερομηνία ολοκλήρωσης της μελέτης, στις 31 Δεκεμβρίου 2010.
Τελικά εντοπίστηκαν 940 διαγνώσεις καρκίνου του ενδομητρίου κατά τη διάρκεια παρακολούθησης του δείγματος. Σε ηλικία 7 ετών ο κίνδυνος καρκίνου του ενδομητρίου μετά την ενηλικίωση αυξανόταν κατά 18% όσο μεγάλωνε ο ΔΜΣ και 7% όσο αυξανόταν το ύψος. Συγκριτικά με ένα κορίτσι 7 ετών με μέσο ύψος και ανάστημα που είχε γεννηθεί στα τέλη της δεκαετίας του ’50 (δηλαδή ανάστημα 122 εκατ. και 22,9 κιλά), ένα άλλο κορίτσι που είχε το ίδιο ανάστημα αλλά ζύγιζε επιπλέον 3,3 κιλά, ο κίνδυνος καρκίνου του ενδομητρίου ήταν 18% μεγαλύτερος μετά την ενηλικίωση. Επίσης, συγκριτικά με ένα κορίτσι με μέσο ύψος, ένα άλλο που ήταν 5,2 εκατοστά ψηλότερο είχε 12% μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης στην ενήλικη ζωή του.
Όταν ένα κορίτσι σε ηλικία 13 ετών που είχε γεννηθεί τη δεκαετία του ’50 με μέσο ύψος και βάρος, δηλαδή 156,7 εκατ. και 44,6 κιλά, συγκρίθηκε με συνομήλικο κορίτσι που είχε το ίδιο ύψος αλλά ζύγισε 6,8 κιλά περισσότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το δεύτερο είχε 24% μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του ενδομητρίου, ενώ αν ήταν και ψηλότερο κατά 6,9 εκατ., τότε ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 15%.
«Ο μεγάλος ΔΜΣ και το μεγάλο ανάστημα κατά την παιδική ηλικία σχετίζονται σαφώς με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου στην ενήλικη ζωή. Η έρευνά μας βέβαια θα συνεχιστεί ώστε να εξετάσουμε και τις επιπτώσεις των σωματομετρικών χαρακτηριστικών σε όλους τους υποτύπους του συγκεκριμένου καρκίνου», εξήγησε η Δρ Αρεστρουπ.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις