Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οδοιπορικό στην πιο βίαιη πόλη του κόσμου, εκτός πολεμικής ζώνης

Οδοιπορικό στην πιο βίαιη πόλη του κόσμου, εκτός πολεμικής ζώνης

Ένα διαφορετικό οδοιπορικό έκανε απεσταλμένος της βρετανικής εφημερίδας Guardian. Δεν πήγε ούτε στη Βαγδάτη, ούτε στην Καμπούλ, ούτε στο Μογκαντίσου, αλλά στο Σαν Πέδρο Σούλα της Ονδούρας, την πλέον βίαιη πόλη του πλανήτη εκτός πολεμικής ζώνης.

Ένα διαφορετικό οδοιπορικό έκανε απεσταλμένος της βρετανικής εφημερίδας Guardian. Δεν πήγε ούτε στη Βαγδάτη, ούτε στην Καμπούλ, ούτε στο Μογκαντίσου, αλλά στο Σαν Πέδρο Σούλα της Ονδούρας, την πλέον βίαιη πόλη του πλανήτη εκτός πολεμικής ζώνης.
{{{ map }}}
Οι αριθμοί είναι σοκαριστικοί: στην Ονδούρα κατά μέσο όρο δολοφονούνται 20 άνθρωποι την ημέρα και η χώρα έχει πληθυσμό μόλις 8 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου της Ονδούρας, ο μέσος όρος στη χώρα είναι 85,5 δολοφονίες ανά 100.000 κατοίκους, έναντι 56 στη Βενεζουέλα, 4,78 στις ΗΠΑ και μόλις 1,2 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην πόλη Σαν Πέδρο Σούλα ο στατιστικές κάνουν λόγο για 173 δολοφονίες ανά 100.000 κατοίκους. Στην πόλη λειτουργούν εκατοντάδες maquiladoras -εργοστάσια μαζικής παραγωγής ρούχων γνωστών αμερικανικών εταιρειών ένδυσης.

Στο Μεξικό η αντίστοιχη πόλη είναι η Ciudad Juárez. Εκεί έχουν εγκατασταθεί περίπου 300 μονάδες συναρμολόγησης διαφόρων προϊόντων (maquiladoras).

Βάσει της Συνθήκης Ελεύθερου Εμπορίου που έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό, στις maquiladoras γίνεται εισαγωγή πρώτων υλών χωρίς πληρωμή δασμών, στη συνέχεια τα προϊόντα συναρμολογούνται και εξάγονται εκ νέου.

Στις μονάδες αυτές εργάζονται χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες. Αυτές είναι επίσης θύματα της εγκληματικότητας.

Στο Σαν Πέδρο Σούλα της Ονδούρας, το νεκροτομείο δουλεύει ασταμάτητα. Ακόμα και οι λίγοι αστυνομικοί που κυκλοφορούν στους δρόμους μάλλον φόβο γεννούν παρά αίσθημα ασφάλειας.

Ο Λούκας δουλεύει στο νεκροτομείο από τα 15 του. Μιλώντας στον απεσταλμένο του Guardian εξηγεί: «Σπάνια βλέπεις εδώ ανθρώπους που έχουν πεθάνει από φυσικά αίτια. Σήμερα έχουμε ανθρώπους με 6-10 σφαίρες στο σώμα τους, ακρωτηριασμένους, σακατεμένους.»

Τα θύματα είναι επίσης φοιτητές, αγρότες, δημοσιογράφοι, οδηγοί και επιχειρηματίες. Η χώρα έχει την ατυχία να βρίσκεται στο δρόμο από όπου περνά το 80% των ναρκωτικών με κατεύθυνση τις ΗΠΑ. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι αστυνομικές αρχές κατηγορούνται για διαφθορά και το όλο σύστημα για την ατιμωρησία. Ελάχιστοι συλλαμβάνονται και φυλακίζονται.

Οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας που μίλησαν στον Guardian αμφισβήτησαν τα επίσημα στατιστικά και μίλησαν για προσπάθεια αμαύρωσης της εικόνας της πόλης.

Διαφορετική άποψη έχει ο Γουστάβο Ιρίας από το πανεπιστημιακό κέντρο ερευνών με έδρα την πρωτεύουσα της χώρας. «Δυστυχώς το Κράτος είναι ανύπαρκτο εδώ. Η ατιμωρησία γεννά απλά περισσότερη βία».

Στο 41% των εγκλημάτων που εξιχνιάστηκαν, το κίνητρο ήταν το ξεκαθάρισμα λογαριασμών. «Όταν οι άνθρωποι δεν έχουν άλλη λύση, απλά ρωτούν: μπορώ να βρω ένα μεγαλύτερο όπλο;» λέει ο εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου.

Όσο για τον Λούκας, όσο μεγαλύτερο το όπλο, τόσο περισσότερη δουλειά στο νεκροτομείο. Ο ίδιος σκέφτεται να δοκιμάσει την τύχη του στο Μεξικό ή και τις ΗΠΑ, όπου ζουν χιλιάδες πολίτες της Ονδούρας. Προσόντα έχει.

«Παντού πεθαίνουν άνθρωποι, έτσι δεν είναι;» καταλήγει.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024