Συνάντηση με το προεδρείο της ΟΛΜΕ είχε την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας δίκαια τα αιτήματα των καθηγητών. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω την απόφαση για επιστράτευση και χαρακτήρισε την κίνηση «αυταρχική μεθόδευση» που στερεί συνταγματικές ελευθερίες των εκπαιδευτικών.

«Όταν ντύνεις στο χακί τον καθηγητή, τότε δεν μπορείς να ελπίζεις σε μια κοινωνία προκοπής και προοπτικής» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «το μνημόνιο διαλύει το δημόσιο σχολείο».

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή τη σύγκρουση. Επέλεξε αυτή τη σύγκρουση, διότι θέλει να εκτελέσει το μνημόνιο, αδιαφορώντας αν με αυτόν τον τρόπο εκτελεί την κοινωνία» είπε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποσύρει την απόφαση για επιστράτευση «και να δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει σε νέες συρρικνώσεις σχολικών μονάδων και σε απολύσεις εκπαιδευτικών».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να ξεκινήσει μετά τις εξετάσεις «ένας ουσιαστικός διάλογος με τους καθηγητές για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου στη χώρα μας» και κατέληξε:

«Πιστεύουμε ότι αυτή η στάση της αδιαλλαξίας από την πλευρά της κυβέρνησης θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή, δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε χιλιάδες μαθητές που σήμερα βρίσκονται στην τελική ευθεία ενός σημαντικού αγώνα που δίνουν πριν από τις εξετάσεις και, κυρίως, δημιουργεί συνθήκες που δεν μπορούν να βρίσκουν εφαρμογή σε ευνομούμενες δημοκρατικές πολιτείες.

»Οι επιστρατεύσεις, για να χρησιμοποιήσω μια ορολογία που ο ίδιος ο κ. Σαμαράς χρησιμοποίησε στη βουλή πριν από 2 χρόνια, είναι μεθοδεύσεις που χρησιμοποιούν οι δικτατορίες. Και επειδή πιστεύουμε ότι έχουμε ακόμα δημοκρατία σε αυτό τον τόπο και συνταγματικές ελευθερίες τον καλούμε, έστω και τώρα, να κάνει πίσω σε αυτές τις επιλογές και να ξεκινήσει μετά τις εξετάσεις ένας ουσιαστικός διάλογος για το δημόσιο σχολείο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος, είπε ότι η Ομοσπονδία ζήτησε από τον κ. Τσίπρα «να αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να αρθεί το απαράδεκτο καθεστώς της προληπτικής επιστράτευσης των εκπαιδευτικών και να ληφθούν από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες, ώστε να αναδειχθούν τα μείζονα ζητήματα της εκπαίδευσης».

«Η δημόσια εκπαίδευση βρίσκεται υπό διάλυση και θα πρέπει η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να παίζει με τα παιδιά του ελληνικού λαού. Δεν μπορεί επίσης να παίζει με τις οικογένειες χιλιάδων εκπαιδευτικών, δεν μπορεί να διαλύει τις οικογένειες 5.000 μονίμων εκπαιδευτικών και να απολύει 10.000 συμβασιούχους. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας