Στην Ισπανία έγινε η σύλληψη του εκπροσώπου της ολλανδικής εταιρείας που είχε από την αρχή ενοχοποιηθεί για τη «μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση που έχει καταγραφεί ποτέ», η οποία προκάλεσε συμφόρηση σε ένα μέρος του Διαδικτύου τον περασμένο μήνα.

O 35χρονος άνδρας κατηγορείται για την επίθεση εναντίον της Spamhaus, μιας εθελοντικής οργάνωσης με έδρα τη Γενεύη, η οποία δημοσιεύει λίστες με τους αποστολείς spam (αυτόκλητων διαφημιστικών μηνυμάτων) προκειμένου τα ανεπιθύμητα μηνύματα που στέλνουν να φιλτράρονται από τις υπηρεσίες e-mail.

Ο ύποπτος φέρεται να είναι εκπρόσωπος της Cyberbunker, με την οποία βρισκόταν σε εξέλιξη «πόλεμος». Η Cyberbunker αμφισβητεί τον ρόλο του Spamhaus δηλώνοντας ότι καταχράζεται την θέση του αφού τελικά, αυτό αποφασίζει «τι ανεβαίνει και τι όχι στο Ίντερνετ».
{{{related}}}
Το Spamhaus απευθύνεται σε ISP και παροχείς υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με βάση τις λίστες του, φιλτράρει ό,τι χαρακτηρίζει ως ανεπίκλητα (spam) μηνύματα ή άλλο «ακατάλληλο περιεχόμενο». Από την άλλη, η Cyberbunker δηλώνει ότι θα δέχεται στους διακομιστές της οτιδήποτε, εκτός από υλικό παιδικής πορνογραφίας ή υλικό που εξυπηρετεί την τρομοκρατία.

Νωρίτερα, το Spamhaus μπλόκαρε τους διακομιστές της Cyberbunker, γεγονός που φαίνεται να αποτέλεσε αιτία πολέμου.

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα μόνο τα αρχικά του υπόπτου, SK,
ωστόσο το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλείται πηγή που δηλώνει ότι ο
κατηγορούμενος είναι ο Σβεν Όλαφ Κάμπουις, εκπρόσωπος της Cyberbunker. Ο Κάμπουις περιγράφει τον εαυτό του στο Facebook ως «Υπουργό Τηλεπικοινωνιών και Εξωτερικών Υποθέσεων για τη Δημοκρατία της Cuberbunker». Φέρεται να είχε δηλώσει ότι η Spamhaus «είχε εξοργίσει πολύ κόσμο τα τελευταία χρόνια εκβιάζοντας τους παρόχους να κόβουν τη σύνδεση σε πελάτες χωρίς καμία δικαστική εντολή ή νομική διαδικασία».

Ο κατηγορούμενος πρόκειται τώρα να εκδοθεί στην Ολλανδία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ