Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εβίτα Περόν: η αγαπημένη του λαού της Αργεντινής

Εβίτα Περόν: η αγαπημένη του λαού της Αργεντινής

Σαν σήμερα 7/5 του 1919 γεννήθηκε η Εύα Περόν και ως σύζυγος του προέδρου Χουάν Περόν, αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή της σε έναν αγώνα με σκοπό να κάνει την Αργεντινή έναν μικρό παράδεισο για τους μη προνομιούχους και τους φτωχούς της πολίτες. Η Εύα «Εβίτα» Περόν ήταν η γυναίκα του προέδρου της Αργεντινής Χουάν Περόν […]

Σαν σήμερα 7/5 του 1919 γεννήθηκε η Εύα Περόν και ως σύζυγος του προέδρου Χουάν Περόν, αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή της σε έναν αγώνα με σκοπό να κάνει την Αργεντινή έναν μικρό παράδεισο για τους μη προνομιούχους και τους φτωχούς της πολίτες.

Η Εύα «Εβίτα» Περόν ήταν η γυναίκα του προέδρου της Αργεντινής Χουάν Περόν στις δεκαετίες του ’40 και του ’50. Ήταν μια από τις γυναίκες – μύθους που διαδραμάτισε έναν ενεργό ρόλο στην εξουσία του συζύγου της.

Ο Χουάν ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους φτωχούς και την εργατική τάξη της χώρας, αλλά η Εβίτα λατρεύτηκε σαν θεά!
Αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή της σε έναν αγώνα να κάνει την Αργεντινή έναν μικρό παράδεισο για τους μη προνομιούχους και τους φτωχούς της πολίτες. Η Εβίτα Περόν από μικρή ήταν γλυκειά και χαριτωμένη, ανήκε και αυτή στους φτωχούς της Αργεντινής και βρήκε γρήγορα δουλειά στο θέατρο.
Με μικρορολάκια η 16χρονη Εβίτα έπαιζε και στον κινηματογράφο, το θέατρο, με υποκριτικές επιδόσεις σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Πολύ γρήγορα μετεπήδησε στο ραδιόφωνο, που βρισκόταν στα καλύτερά του εκείνη την εποχή. Έπαιζε σε ραδιοφωνικά δράματα και κέρδισε σύντομα το ενδιαφέρον του κοινού, συγκεντρώνοντας διθυραμβικές κριτικές για τις ερμηνείες της.


Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’40, κέρδιζε αρκετά χρήματα, νοίκιαζε το δικό της διαμέρισμα και ζούσε άνετα. Ο κόσμος ήδη την είχε αγκαλιάσει μέσα από την τέχνη.

Γνώρισε τον συνταγματάρχη Χουάν Περόν το 1944 σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση στο Σαν Χουάν και παντρεύτηκαν τον επόμενο χρόνο.


Πάλεψε για τα εργατικά δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών, διηύθυνε τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας, ίδρυσε και διηύθυνε το φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Εύα Περόν», πάλεψε για τα δικαιώματα των γυναικών στην Αργεντινή και ίδρυσε και διηύθυνε το πρώτο γυναικείο πολιτικό κόμμα μεγάλης κλίμακας της χώρας, το Γυναικείο Περονικό Κόμμα.


Το 1952, λίγο πριν το θάνατό της από καρκίνο στην ηλικία των τριαντατριών ετών, η Εύα Περόν έλαβε από το Κογκρέσο της Αργεντινής τον επίσημο τίτλο του Πνευματικού Ηγέτη του Έθνους.


Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΒΙΤΑ ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Η ταινία «Εβίτα»


Αποτελεί μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του ομώνυμου μιούζικαλ σε μουσική των Άντριου Λόιντ Βέμπερ και στίχους Τιμ Ράις, με τη σκηνοθετική πινελιά του Άλαν Πάρκερ. Την Εβίτα υποδυόταν η Μαντόνα και μαζί της έπαιζαν οι Αντόνιο Μπαντέρας και Τζόναθαν Πράις. Το μιούζικαλ βασίζεται στα γεγονότα που συνδέθηκαν με την άνοδο στην εξουσία του Χουάν Περόν στην Προεδρία της Αργεντινής και στο ρόλο που διαδραμάτισε σε αυτά η δεύτερη σύζυγός του, Εύα Περόν.
Η τελευταία, εκτός από Πρώτη Κυρία της Αργεντινής, έλαβε τον τίτλο του «πνευματικού ηγέτη» της χώρας και ήταν τόσο λαοφιλής που έμεινε στην ιστορία με το χαϊδευτικό της όνομα: «Εβίτα».
Η ταινία εγκωμιάστηκε από τους κριτικούς της εποχής και προτάθηκε για πέντε βραβεία Όσκαρ. Τελικά κέρδισε αυτό του Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το «You Must Love Me».
Επίσης προτάθηκε για πέντε Χρυσές Σφαίρες και κέρδισε τις τρεις:
– Καλύτερης Ταινίας – Κωμωδία ή Μιούζικαλ,
– Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού («You Must Love Me») και
– Καλύτερης Ηθοποιού σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ

Prince Edward Theatre
Στο Θέατρο η πρώτη μεταφορά της εκπληκτικής ιστορίας της γυναίκας-είδωλο της Αργεντινής στη σκηνή έκανε πρεμιέρα στο λονδρέζικο «Prince Edward Theatre» στις 21 Ιουνίου του 1978 με την Elaine Paige στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τον Joss Ackland ως Juan Peron, σε ένα υπέρλαμπρο θέαμα που «εξαργύρωσε» αμέσως την επιτυχία του και κατέβηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 1986, μετά από 2.900 παραστάσεις.

Άλλες ενδιαφέρουσες παραγωγές της Evita

Παραγωγή της Μαδρίτης, το 1981
Η ισπανόφωνη εκδοχή του μιούζικαλ ανέβηκε για πρώτη φορά στο «Teatro Monumental» της Μαδρίτης στις 23 Δεκεμβρίου 1980, σε σκηνοθεσία Jaime Azpilicueta, την Paloma San Basilio στο ρόλο της Εύα, τον Patxi Andiσn στο ρόλο του Τσε και τον Julio Catania στο ρόλο του Περόν. Ο Tony Landa υποδυόταν τον Magaldi και η Montserrat Vega την ερωμένη του Περόν. Το τραγούδι «No llores por mν, Argentina» έγινε επιτυχία και ερμηνεύτηκε από τραγουδιστές όπως ο Nacha Guevara.
Η ισπανόφωνη παραγωγή έπαιξε αργότερα στη Βαρκελώνη και σε άλλες πόλεις, ενώ περιόδευσε και στη Λατινική Αμερική.

Παραγωγή βρετανικής περιοδείας, 1987
Η Evita ξεκίνησε την περιοδεία σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία με πρωταγωνιστές τους Rebecca Storm (Εύα) και Chris Corcoran.


Επίσης εκπληκτική ήταν και η Αμπιγκειλ Τζέι στη θρυλική «Εβίτα», με τη μορφή που της έδωσαν ο σερ Αντριου Λόιντ Βέμπερ και ο Τιμ Ράις και είχε ανεβεί στη σκηνή του θεάτρου Badminton από τις 11 ώς τις 30 Μαΐου του 2010.

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Η Ελληνιδα Evita


Στην Ελλάδα η πιο εμπορική εκδοχή της «Εβίτα» ήταν με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Βλάση Μπονάτσο στο θέατρο «Αλίκη» τη σεζόν 1981-1982 που συνεχίστηκε στο θερινό κηποθέατρο «Αλίκη» το καλοκαίρι του 1982.

Αξιοσημείωτες ηθοποιοί στο ρόλο της Εβίτα

Το ρόλο της Εβίτα υποδύθηκαν διακεκριμένες ηθοποιοί απ’ όλο τον κόσμο, όπως οι:
Paloma San Basilio (1981, Ισπανία),
Rocνo Banquells (1981, Μεξικό),
Michele Breeze (1982, Νέα Ζηλανδία),
Clαudia Oliveira (1982, 1986, Βραζιλία),
Pia Douwes και Doris Baaten (1996, Ολλανδία και Βέλγιο),
Anneliese van der Pol στα 15 της, η οποία είναι και η νεότερη ηθοποιός που έπαιξε το ρόλο σε επαγγελματική παραγωγή (2000 Buena Park Civic Theatre), και
Ann Mandrella (2009-2010 Γερμανία).

Sports in

Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 92-58: Την «έλιωσε» και πάει στη Βαρκελώνη για τον τελικό πρόκρισης!

Ο Ολυμπιακός διέλυσε την Μπαρτσελόνα με 92-58 και η πρόκριση στο Final 4 του Βερολίνου θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι, που θα γίνει στη Βαρκελώνη στις 8/5

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024