Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ήθελε να χτυπήσει πολιτικούς» ο 49χρονος που άνοιξε πυρ στη Ρώμη

«Ήθελε να χτυπήσει πολιτικούς» ο 49χρονος που άνοιξε πυρ στη Ρώμη

Πρόθεση να πυροβολήσει πολιτικούς είχε ο 49χρονος άνεργος από την Καλαβρία που άνοιξε πυρ έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο, την ώρα που σε απόσταση ενός χιλιομέτρου ορκιζόταν εντός της αίθουσας του Κυρηνάλιου Μεγάρου η νέα κυβέρνηση υπό τον Ενρίκο Λέτα. «Βλέποντας ότι δεν μπορούσε να προσεγγίσει πολιτικούς χτύπησε τους καραμπινιέρους» δήλωσε ο εισαγγελέας που ανέκρινε τον 46χρονο διαζευγμένο άνεργο Λουίτζι Πρέιτι από την Καλαβρία. Για «μεμονωμένο περιστατικό» κάνει λόγο η κυβέρνηση μετά το συναγερμό που σήμανε στη Ρώμη.

Πρόθεση να πυροβολήσει πολιτικούς είχε ο 49χρονος άνεργος από την Καλαβρία που άνοιξε πυρ την Κυριακή έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι στη Ρώμη, την ώρα που σε απόσταση ενός χιλιομέτρου ορκιζόταν εντός της αίθουσας του Κυρηνάλιου Μεγάρου η νέα κυβέρνηση υπό τον Ενρίκο Λέτα.

«Βλέποντας ότι δεν μπορούσε να προσεγγίσει πολιτικούς χτύπησε τους καραμπινιέρους» δήλωσε ο εισαγγελέας που ανέκρινε τον 49χρονο διαζευγμένο άνεργο Λουίτζι Πρέιτι από την Καλαβρία, κάνοντας λόγο για έναν απελπισμένο άνδρα που δεν φαίνεται ωστόσο προσωπικότητα ψυχικά ασταθής.

«Είναι ένας άνθρωπος με πάρα πολλά προβλήματα που έχασε τη δουλειά του, τα έχασε όλα, και αναγκάστηκε να επιστρέψει στους γονείς του. Ήταν απελπισμένος. Ήθελε να χτυπήσει πολιτικούς, αλλά βλέποντας ότι δεν μπορούσε να τους προσεγγίσει πυροβόλησε τους καραμπινιέρους» ανέφερε ο εισαγγελέας Πιερφιλίπο Λαβιάνι.

«Ομολόγησε τα πάντα» επισήμανε ο εισαγγελέας της Ρώμης, αναφέροντας ότι ο δράστης ενήργησε από οργή έναντι των πολιτικών. Ερωτηθείς πού βρήκε το όπλο (ένα πιστόλι διαμετρήματος 7,6 χιλιοστών), ο Πιερφιλίπο Λαβιάνι απάντησε πως ο τόπος καταγωγής του 49χρονου, το Ροσάρνο της Καλαβρίας, είναι γεμάτο με λαθραία όπλα.

Στη σύντομη κατάθεσή του ο Λουίτζι Πρέιτι τόνισε επανειλημμένα, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ότι «δεν μισεί κανέναν, αλλά είναι απελπισμένος».

«Ήθελα να κάνω κάτι θεαματικό την ημέρα της ορκωμοσίας της κυβέρνησης» φέρεται να είπε ο Πρέιτι στους εισαγγελείς. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον τηλεοπτικό όμιλο Μπερλουσκόνι, είχε αρχίσει να αποκαλύπτει τις προθέσεις του σε πολύ στενούς του φίλους πριν από δυο εβδομάδες.

Για «μεμονωμένο περιστατικό» έκανε ελόγο η κυβέρνηση μετά το συναγερμό που σήμανε στη Ρώμη εξαιτίας του επεισοδίου που αμαύρωσε την τελετή ορκωμοσίας της νέας ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον Ενρίκο Λέτα του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd).

Ο δράστης φέρεται να σκόπευε στη συνέχεια να αυτοκτονήσει, ωστόσο είχαν τελειώσει οι σφαίρες. Είχαν ήδη πυροβολήσει έξι φορές έξω από το Παλάτσο Κίτζι, τραυματίζοντας σοβαρά δύο καραμπινιέρους.

Σε σοβαρότερη κατάσταση νοσηλεύεται ο 50χρονος Τζουζέπε Τζανγκράντε, ο οποίος τραυματίστηκε στη σπονδυλική στήλη και υποβλήθηκε σε νευροχειρουργική επέμβαση. Ο δεύτερος καραμπινιέρος, 30χρονος Φραντσέκο Νέγκρι, τραυματίστηκε στο πόδι.

Η ζωή τους πάντως δεν κινδυνεύει, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα τις ιατρικές ανακοινώσεις. Από θραύσματα τραυματίστηκαν ελαφρά και μία έγκυος που περνούσε από το σημείο την ώρα των πυροβολισμών, ο σύζυγός της και ο γιος τους.

Ο δράστης επιχείρησε να πλησιάσει την είσοδο του πρωθυπουργικού μεγάρου και όταν οι φρουροί τον σταμάτησαν άνοιξε πυρ τραυματίζοντας τους καραμπινιέρους, πριν τον ακινητοποιήσουν στο έδαφος άλλοι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο.

Ο Λουίτζι Πρέιτι κατάγεται από το Ροζάρνο της Καλαβρίας, αλλά ζούσε στο Πιεμόντε εδώ και χρόνια. Έχει λευκό ποινικό μητρώο και δεν προκύπτει καμία σχέση με το οργανωμένο έγκλημα.

Επί δυο δεκαετίες είχε δουλέψει ως οικοδόμος κοντά στο Τορίνο, στην βορειοδυτική Ιταλία, αλλά την τελευταία περίοδο είχε μείνει άνεργος και είχε αναγκασθεί να επιστρέψει στο σπίτι των γονιών του, στην Καλαβρία. Το 2011 είχε χωρίσει με την δεύτερη σύζυγό του και κατά πληροφορίες δεν μπορούσε να βλέπει όσο συχνά ήθελε τον γιο του.

Το άγχος και τη θλίψη που τον διακατείχε επιβεβαιώνει ο αδελφός του Αρκάντζελο Πρέιτι όπως μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα La Repubblica. Αφού απολύθηκε ο 49χρονος επέστρεψε να ζήσει με τους γονείς του στην Καλαβρία και από τον περασμένο Αύγουστο δεν είχε επικοινωνία με τον αδελφό του, ο οποίος και δηλώνει σοκαρισμένος.

Σαστισμένη και ανήμπορη να πιστέψει όσα συνέβησαν δηλώνει και η πρώην σύζυγός του Ιβάνα, η οποία επίσης δεν έχει δει τον Λουίτζι Πρέιτ εδώ και πολλούς μήνες. Η τελευταία φορά που είχαν συναντηθεί ήταν πέρυσι στην Πρώτη Κοινωνία του 11χρονου σήμερα γιου τους.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ο Πρέιτι φέρεται να αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και λόγω εξάρτησης από την χαρτοπαιξία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024