Συνεχίζεται από τις 11 το πρωί η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που αφορά στην εφαρμογή προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Το πολυνομοσχέδιο υπερψηφίστηκε το Σάββατο από τα κόμματα της πλειοψηφίας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλή εν μέσω αντιδράσεων.

H συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Ο δημόσιος τομέας και ο κρατικός έλεγχος της αγοράς βρίσκονται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε η Φεβρωνία Πατριανάκου της ΝΔ, αναφερόμενη στους «επτά μύθους του ΣΥΡΙΖΑ που ήρθε η ώρα να σπάσουν» – ανάμεσα στους οποίους συμπεριέλαβε την δυνατότητα συμψηφισμού των ελληνικών δανειακών υποχρεώσεων με την διεκδίκηση των γερμανικών κατοχικών οφειλών (κάνοντας λόγο για «συνειδητό αποπροσανατολισμό») αλλά και τον ισχυρισμό πως «η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα φέρει την ανάπτυξη».

Απαντώντας για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χρέωσε στην κυβέρνηση την «κατεστραμμένη οικονομία χωρίς αναπτυξιακά εργαλεία» και την επιδίωξη να επιβάλλει μια πολιτική απορρύθμιση της αγοράς, με όπλο τον φόβο.

Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει δυσαρέσκεια επειδή δεν έγινε αποδεκτή η τροπολογία για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ενώ η ΔΗΜΑΡ ζητεί να συμφωνηθεί η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση εντός Μαΐου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας, σε ό,τι αφορά την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρέπει να κοστολογηθεί και ότι αν αυτό δεν γίνει μέχρι σήμερα, δεσμεύτηκε να κατατεθεί στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Για τον ΦΠΑ στην εστίαση επέμεινε ότι το θέμα θα συζητηθεί τον Ιούνιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να θέσει θέμα αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ