Απορρίπτει η Μέρκελ το κοινό σύστημα εγγύησης καταθέσεων
Η Γερμανία απορρίπτει, τουλάχιστον για την ώρα, ένα ενιαίο, κοινό πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων, είπε την Πέμπτη η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας ότι με αυτό τον τρόπο οι γερμανοί φορολογούμενοι θα πληρώνουν τα λάθη που έγιναν σε άλλες χώρες.
Η Γερμανία απορρίπτει, τουλάχιστον για την ώρα, ένα ενιαίο, κοινό πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων, είπε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ την Πέμπτη.
H μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, φοβάται ότι ένα τέτοιο σύστημα θα αναγκάσει τους γερμανούς φορολογούμενους να πληρώνουν τα λάθη που έγιναν σε τράπεζες άλλων χωρών της Ευρωζώνης.
Μιλώντας στη Δρέσδη, η κ. Μέρκελ επανέλαβε την άποψη ότι στο μέλλον οι μέτοχοι μιας τράπεζας θα πρέπει επίσης να υφίστανται απώλειες σε περίπτωση που η χώρα τους χρειαστεί να υπαχθεί σε κάποιο πρόγραμμα διάσωσης.
Οι μεγαλοκαταθέτες (άνω των 100.000 ευρώ) των κυπριακών τραπεζών αναγκάστηκαν να υποστούν απώλειες, στο πλαίσιο της πρόσφατης διάσωσης της Κύπρου.
Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την άποψη ότι η αποκλίνουσες οικονομικές εξελίξεις εντός της Ευρωζώνης φέρνουν σε δύσκολη θέση την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Η ΕΚΤ βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, το ΕΚΤ θα έπρεπε προς το παρόν να αυξήσει λίγο τα επιτόκια, αλλά για τις άλλες χώρες πρέπει να κάνει ακόμα περισσότερα για να διοχετεύσει ρευστότητα», είπε, κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε τραπεζικό συνέδριο.
Πρόκειται για μία ασυνήθιστη παρέμβαση της κ. Μέρκελ, καθώς αποφεύγει να σχολιάσει την πολιτική της ΕΚΤ.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της χώρας το 2013, στο 0,5% από 0,4% προηγουμένως.
Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2014 παραμένει σταθερή στα 1,6%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Από την Εβρέ στο Παρίσι: Δύο φίλοι, μια πόλη και μια βραδιά Champions League
- Χάος στους δρόμους – Στο «κόκκινο» η κίνηση στον Κηφισό και στην Αττική Οδό
- Ο Τζορτζ Κλούνεϊ αποφεύγει να βλέπει παλιές του ταινίες
- Μωβ και καφέ μέδουσες κατακλύζουν τις θάλασσες του ευβοϊκού κόλπου – Ανησυχία από τους κατοίκους
- Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός για το δεύτερο βήμα προς το Final-4
- Ιαπωνία: Τραυμάτισε με σφυρί δύο παιδιά και ψέκασε με άγνωστη ουσία αστυνομικούς
- Τσίπρας: Ιούνιο το κόμμα – το αντι-δίλημμα της σταθερότητας – άνοιξε παράθυρο στους πρώην συντρόφους
- Εκτοξεύτηκε πάνω από τα 125 δολ. το πετρέλαιο – Τι εκτιμούν οι αναλυτές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 30.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/tao-yuan-W-Fptl6DW0g-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442