Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ζητείται αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αισθητικές επεμβάσεις

Ζητείται αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αισθητικές επεμβάσεις

Στα πρόθυρα μιας νέας κρίσης βρίσκεται η ανθρωπότητα, με αφορμή την αλόγιστη χρήση και διάθεση αισθητικών επεμβάσεων και προϊόντων, σύμφωνα με βρετανική ανασκόπηση που έγινε για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας της Αγγλίας.

Στα πρόθυρα μιας νέας κρίσης βρίσκεται η ανθρωπότητα, με αφορμή την αλόγιστη χρήση και διάθεση αισθητικών επεμβάσεων και προϊόντων, σύμφωνα με βρετανική ανασκόπηση που έγινε για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας της Αγγλίας.

Οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν ότι τα ενέσιμα υλικά αποκατάστασης των ρυτίδων που καλύπτονται από το ίδιο ρυθμιστικό πλαίσιο με τις οδοντόβουρτσες, εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.

Η ανεξάρτητη επιτροπή προσθέτει επίσης ότι η πλαστική χειρουργική έχει ευτελιστεί, ενώ επιτίθεται σε εταιρείες που βάζουν το κέρδος πάνω από την υγεία.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται μια σειρά μέτρων για την καλύτερη προστασία των καταναλωτών, όπως:

  • Νομοθετικό πλαίσιο για τη διάθεση των αντιγηραντικών προϊόντων μόνο με ιατρική συνταγή
  • Κρατική αδειοδότηση των επαγγελματιών που κάνουν θεραπείες με ενέσεις Botox και άλλα ομοειδή προϊόντα
  • Δημιουργία μητρώου επαγγελματιών που διενεργούν χειρουργικές και μη κοσμετολογικές επεμβάσεις
  • Απαγόρευση οικονομικών προσφορών που αφορούν στις αισθητικές επεμβάσεις
  • Επίσημη πιστοποίηση των πλαστικών χειρουργών
  • Μητρώο μαστικών εμφυτευμάτων
  • Έγκριση των αισθητικών επεμβάσεων από πιστοποιημένο πλαστικό χειρουργό
  • Υποχρεωτική ασφάλιση σε περίπτωση ιατρικού σφάλματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις ενέσεις κολλαγόνου μέχρι και τα μαστικά εμφυτεύματα, οι επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής γνωρίζουν τεράστια άνθιση, παγκοσμίως. Μόνο στη Μ.Βρετανία, από 750 εκατ. λίρες που ήταν η δαπάνη το 2005, το 2010 άγγιξε τα 2,3 δισ. λίρες και η πρόβλεψη για το 2015 είναι ότι θα αγγίξει τα 3,6 δισ. λίρες.

Οι επιστήμονες λοιπόν δικαίως ανησυχούν ότι οι ρυθμιστικοί κανόνες έχουν αποτύχει να ελέγξουν τη νέα αυτή «βιομηχανία ομορφιάς», αφήνοντας τους ασθενείς ευάλωτους σε κάθε είδους κινδύνους.

Μάλιστα, η μεγαλύτερη αύξηση έχει καταγραφεί στις μη χειρουργικές αισθητικές επεμβάσεις, όπως είναι οι ενέσεις Botox και η αποτρίχωση με λέιζερ, ένα σκέλος της κοσμετολογίας που παραμένει χωρίς κανόνες και περιορισμούς.

Η επιτροπή εξηγεί ότι οι μη επεμβατικές αυτές διαδικασίες, που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών, αντιμετωπίζονται με ελάχιστη σοβαρότητα, όπως περίπου μια επίσκεψη στο κομμωτήριο.

Ο σερ Κιοού Μπρους, επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την Αγγλία και επικεφαλής της γνωμοδοτικής επιτροπής επισημαίνει ότι «το πλέον ανησυχητικό είναι ότι ο οποιοσδήποτε, οποτεδήποτε και οπουδήποτε μπορεί να κάνει κάποια αντι-ρυτιδική θεραπεία σε κάποιον, και αυτό είναι πράγματι αξιοπερίεργο».

Αν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο οι ιατρικές συσκευές όπως τα εμφυτεύματα όσο και το Botox, που έχουν ιατρική ένδειξη, υπόκειται σε ρυθμιστικούς κανόνες, τα προϊόντα αντιγήρανσης, όπως οι ενέσεις κολλαγόνου, υπόκεινται σε ένα χαλαρό κανονιστικό πλαίσιο. Στην Ευρώπη είναι διαθέσιμα 190 διαφορετικά αντιγηραντικά προϊόντα, ενώ στις ΗΠΑ μόνον 14.

Ο Δρ Μπρους σημειώνει ότι οι πρακτικές που εφαρμόζουν τα διάφορα ινστιτούτα αισθητικής «πληρώνεις μια επέμβαση και παίρνεις άλλη μια δώρο» καθώς και η παροχή αισθητικών επεμβάσεων με τη μορφή δώρου, είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικές αφού σπρώχνουν τον άνθρωπο στο χειρουργικό τραπέζι.

Και φυσικά τίθενται πάντα και τα ζητήματα ασφάλειας. Η ανασκόπηση διαπιστώνει ότι δεν γίνονται έλεγχοι της επιστημονικής επάρκειας των χειρουργών, τουλάχιστον στον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που επιδεινώνεται από την παρουσία πλαστικών χειρουργών από ξένες χώρες που επισκέπτονται τη Μ.Βρετανία προκειμένου να κάνουν κάποιες επεμβάσεις και στη συνέχεια επιστρέφουν στις χώρες τους.

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024