Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντιμέτωπος ακόμα και με την ποινή του θανάτου ο Τσαρνάεφ

Αντιμέτωπος ακόμα και με την ποινή του θανάτου ο Τσαρνάεφ

Τον δρόμο της τακτικής και όχι της στρατιωτικής Δικαιοσύνης θα πάρει η υπόθεση του υπόπτου για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστώνη, Τζοχάρ Τσαρνάεφ, εναντίον του οποίου απαγγέλθηκαν και επίσημα κατηγορίες. Ο Τσαρνάεφ βαρύνεται με την κατηγορία της συνωμοσίας για την «χρήση όπλου μαζικής καταστροφής», με την ευρύτερη έννοια που δίνει η αμερικανική νομοθεσία για την τρομοκρατία, γεγονός που επισύρει ποινή ισοβίων ή ακόμη και θανάτου.

Τον δρόμο της τακτικής και όχι της στρατιωτικής Δικαιοσύνης θα πάρει η υπόθεση του υπόπτου για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστώνη, Τζοχάρ Τσαρνάεφ, εναντίον του οποίου απαγγέλθηκαν και επίσημα κατηγορίες.

Ο Τσαρνάεφ βαρύνεται με την κατηγορία της «χρήσης και συνωμοσίας για την χρήση όπλου μαζικής καταστροφής», και ακόμη για εκ προθέσεως φθορά ξένης περιουσίας με εκρηκτικά που προκάλεσε τον θάνατο.

Στον Ποινικό Κώδικα των ΗΠΑ που αφορά την τρομοκρατία, ο ορισμός του όπλου μαζικής καταστροφής (weapon of mass destruction) είναι πολύ ευρύτερος από την κοινή χρήση του όρου και περιλαμβάνει ακόμα και σχετικά μικρής ισχύος αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται κατά προσώπων ή περιουσίας εντός της χώρας.

Στις επιθέσεις στη Βοστώνη σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 200, πολλοί από αυτούς σοβαρά.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο Τσαρνάεφ δεν θα δικαστεί ως «μαχητής του εχθρού», εξέλιξη που θα έστελνε την υπόθεση στην στρατιωτική δικαιοσύνη και θα του στερούσε πολλά από τα δικαιώματα υπεράσπισης.

Σύμφωνα με το νόμο, «οι Αμερικανοί πολίτες δεν μπορούν να δικαστούν σε στρατοδικεία», εξήγησε ο εκπρόσωπος Τζέιμς Κάρνεϊ.

Αν καταδικαστεί για τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν, ο Τσαρνάεφ μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκιση πολλών ετών, ισόβια ακόμα και την ποινή του θανάτου που πάντως δεν εφαρμόζεται στην Μασαχουσέτη.

Στο κατηγορητήριο υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για την καταδίωξη που προηγήθηκε στους δρόμους της Βοστώνης.

Εκεί επισημαίνεται ότι κατά την αρπαγή ενός τζιπ από τους υπόπτους, ένας από τους δύο υπερηφανεύτηκε ότι οι εκρήξεις στο Μαραθώνιο είναι δικό του έργο. Ακόμη ένας από τους δύο απείλησε τον οδηγό με όπλο (του είπε «δεν αστειεύομαι»), αργότερα όμως ο οδηγός απέδρασε.

Οι αστυνομικοί βρήκαν στην περιοχή όπου αντάλλαξαν πυρά με τους δύο υπόπτους χύτρα ταχύτητας παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις.

Κατά τη σύλληψή του έφερε πάνω του την ταυτότητα του κολεγίου όπου φοιτούσε και πιστωτικές κάρτες, αναφέρει το κατηγορητήριο. Είχε, εξαιτίας της ανταλλαγής πυροβολισμών που προηγήθηκε, τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι και τα άκρα.

Στο δωμάτιό του στο κολέγιο βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός και λευκό τζόκεϊ με αυτό που, κατά τις φωτογραφίες, φορούσε την ημέρα της επίθεσης.

Οι κατηγορίες διατυπώθηκαν με τον ύποπτο να παραμένει νοσηλευμένος σε νοσοκομείο στη Βοστώνη μετά το σοβαρό τραυματισμό του κατά την επιχείρηση σύλληψης το βράδυ της Παρασκευής.

Η πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου ορίστηκε να γίνει στις 30 Μαΐου. Δεν είναι προς το παρόν σαφές αν ο ίδιος ο Τσαρνάεφ θα μπορέσει να παραστεί στη συνεδρίαση λόγω της κατάστασης της υγείας του.

Κατά την περιπετειώδη επιχείρηση που κράτησε σχεδόν 24 ώρες (τις περισσότερες ο τσετσενικής καταγωγής ύποπτος τις πέρασε κρυμμένος σε μια βάρκα) σκοτώθηκε ο αδελφός του Ταμερλάν και τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.

Νωρίτερα, άλλος ένας αστυνομικός είχε σκοτωθεί, πιθανόν από τα πυρά των αδελφών Τσαρνάεφ. Για αυτή την υπόθεση εκκρεμεί η απαγγελία ποινών από την πολιτειακή δικαιοσύνη.

Ο ίδιος ο Τσαρνάεφ τραυματίστηκε σοβαρά και εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να μιλήσει στις Αρχές, αν και απαντά γραπτά. Η κατάστασή του είναι σταθερή.

* Τη Δευτέρα, στις 14:50 τοπική ώρα (21:50 στην Ελλάδα), ακριβώς μία εβδομάδα μετά τις επιθέσεις, οι Βοστωνέζοι και ο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024